Matrikelnumre i folketællinger

Startet af Christian Løngaa, 21 Mar 2017 - 16:58

Forrige emne - Næste emne

Christian Løngaa

Hej alle,

det har undret mig om man på nogen måde ud fra informationen i folketællinger kan finde ens aners boliger ?

Ofte i de gamle folketællinger står der:
Familie nr.
11
Matr.nr.
en Gaard
Løbe nr.
61
Kildehenvisning
260

Kan det på nogen måde lede til andet end at de havde en gård men ikke mere specifikt hvor ?


Venlige hilsner

Christian

Lars J. Helbo

Det du citerer her, er vist ikke fra de originale FT?

Matrikelnummeret findes i FT-1901 og senere. Før den tid findes de i nogle tællinger fra købstæder - men ellers ikke.

Peter Kristiansen

Kort fortalt - nej det kan man ikke.
Tællingerne for landsognene har løbenumre - og nogen gange en tendens til at gårdene er opregnet først og derefter husene. Så nummereringen kan være tællemandens rækkefølge :-)

Man kan prøve, at få folketællingerne for de enkelte gårde og huse til at hænge sammen over tid - og så langt op i tiden, at man kommer til en tælling med matrikelnumre.

Nogen gange kan man være heldig, at brandtaksationerne har matrikelnumre før folketællingerne.

På nogle af de første matrikelkort er der skrevet ejere/ brugere på  - hvis de kan sammenholdes med folketællingerne så har man også en mulighed for identifikation.
M.v.h. Peter Kristiansen

Lars J. Helbo

Kig også her: https://hkpn.gst.dk/
Ude til højre i menuen står der Protokoller. Der er sogneprotokoller og hartkornsekstrakt - forarbejde til matriklen 1844. Der står navne på ejer og bruger af gården.

Egon Hansen

Jeg har en gang set et matrikkelkort over et sogn, hvor man med en god lup kunne se hvor et bevaret hus skulle have været en udflyttet gårds beliggendehed før udskiftningen. men det er vist en sjældenhed?
Det var As sogn Bjerre herred, Vejle amt.
Men Birkendegaard ,Værslev sogn, Holbæk amt anlagde i1761 en fæsteprotokol over alle gårdens fæstere i Viskinge og Værslev sogne.Ved hjælp af denne og matrikkel 1688- landlægdsrulle 1724, jordebøger 1745 og 1757, hoveriprotokoller, hartkornsekstragter m.m.kan man følge alle fæstegårdenes brugere, og "lokalhistorien" v Palle Brun  fører rækken videre over i de nye matrikkelsnumre og folketællinger - - - - men her hører " af " også op!  mange gårde er udflyttet før det første matrikkelkort er tegnet og de ældste brandforsikringer er bevaret.  og der findes ikke de mindste spor på det kort man kan se på nettet af hvor de udflyttede gårde har ligget.
Navnene , både brugeren indtil han døde i 1806 og enkens nye mand står tydeligt på kortet hvor gården "nu" ligger, nogen som har en ide om hvor gården lå inde i landsbyen?
mvh Egon Hansen