Pas på med søgning efter måske stadig levende personer

Startet af Kathrine Tobiasen, 07 Mar 2019 - 09:37

Forrige emne - Næste emne

Kathrine Tobiasen

I anledning af den nye persondataforordning har vi skærpet vores regler for omtale af personer, der måske stadig lever. Man må nu ikke – uden samtykke – bringe personfølsomme oplysninger om personer, der ikke har været døde i 10 år.

Derfor lyder vores regel nu: Ingen omtale af personer, der ikke har været døde 10 år! Hvis du ikke ved, om en person er død, og hvornår det er sket, så brug som tommelfingerregel, at vedkommende skal være født før 1916. Dette år er valgt, fordi vi dermed følger Rigsarkivet, der nu har åbnet for indtastning af 1911- og 1916-folketællingerne.

Det er tilladt at nævne en persons navn og basale oplysninger som fødselsdato. Men det lader vi os jo ikke nøjes med som slægtsforskere, så undlad derfor at efterlyse sådanne personer. Hvis du alligevel søger oplysninger, så bed om svar pr. privat mail og nævn kun navn og fødselsår her i Forum. Med til personlige oplysninger hører ting som ægteskab, stilling, religion osv., så det er ikke meget vi kan tillade os at skrive.

Men naturligvis er vi nødt til at holde os til loven.
Med venlig hilsen
Kathrine Tobiasen
Moderator

Bliv medlem af Danske Slægtsforskere. Det koster kun 290 kr. pr. år.

Theis Kongeskov Jensen

Kære Kathrine.
Jeg kunne godt tænke mig, at DS gik lidt mere i detaljer omkring, hvordan vi slægtsforskere skal forholde os i FORUM ift. den ny persondatalov.

Min opfordring sker bl.a. med henvisning til denne tråd, https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,162712.0.html
hvor en søn, angiveligt sammen med sin far, leder efter farens konfirmation i 1959.
Ganske vist er faren nulevende og næppe 110 år :-), men de leder efter oplysninger, der er offentlig tilgængelige i en kirkebog på et statsejet site, nemlig AO.

Man må vel formode, at de oplysninger der kan tilgåes via AO ikke indeholder ting, der kan medfører at man forbryder sig mod den ny persondatalov, eller hvad?

Medmindre DS er uenig med mig i ovenstående, bør man måske overveje en præcisering af reglerne.

Venlig hilsen
Theis Kongeskov Jensen
kongeskov@gmail.com

Kathrine Tobiasen

Kære Theis

Tak for et godt spørgsmål og undskyld et sent svar.

Vi ville gerne være mere præcise, men det er bare hundesvært. Der er masser af muligheder for tvivlsspørgsmål, hvor det kan komme an på detaljerne i sagen. Det er et stort problem, at spørgerne ofte ikke kan vide, om en person kunne være nulevende eller er afgået ved døden. Derfor reglen om de 110 år, som vi jo ikke er ene om at holde os til.
Det er rigtigt, at mange efterspurgte oplysninger er offentligt tilgængelige i kirkebøgerne. Men der er dog den forskel, at sålænge oplysningen skal findes i en kirkebog, er det nødvendigt at gøre et stykke arbejde for at finde frem til den. Man skal kende sitet og vide, hvordan man finder et bestemt sogn og derefter blade sig frem til den søgte begivenhed. Helt anderledes er det, hvis oplysningen gives her i Forum, hvor man kan google sig frem til den. Kirkebøgerne er godt nok klassificerede som kilder med ikke-personfølsomme oplysninger, men ikke desto mindre kan der findes særdeles personfølsomme oplysninger om fx adoption, faderskaber m.v.

Derfor holder vi os til de 110 år, men holder dog en kattelem åben ved at opfordre folk til at sende personfølsomme oplysninger direkte via mail eller private beskeder. Eller måske nøjes med at linke til den kirkebogsside, hvor man kan finde oplysningen. Det kan nemt blive mere forvirrende, hvis vi vover os ud i særregler, hvis man ved, at en person er død; det er jo også sådan, at ingen personer står alene, og når vi søger oplysninger, bliver andre familiemedlemmer ofte inddraget i søgningen. Nærmere kan vi nok ikke komme det.
Med venlig hilsen
Kathrine Tobiasen
Moderator

Bliv medlem af Danske Slægtsforskere. Det koster kun 290 kr. pr. år.