Hans Svanning og Svane-slægten - hvem var de?

Startet af Lis Klarskov Jensen, 04 Mar 2013 - 11:43

Forrige emne - Næste emne

Lis Klarskov Jensen

#480
... tilbage til Riber-Svane epitafiet i Horsens Klosterkirke:

Otto Norn *) oplyser i 1963, at epitafiet tilskrives Ribe-maleren Lauritz Andersen. "Dermed er Lejlighed givet til atter at drøfte Spørgsmaalet om den ældste af de tre paa Horsens-Epitafiet afbildede Mænd kan forestille Hans Svaning, af hvem ellers intet Portræt er kendt. (Note 45: O. Fabricius, Horsens Kjøbstads Beskrivelse og Historie (Odense 1879), p. 68 ff. A. Halling, Meine Vorfahren I (Glückstadt 1905) Maleriet er i 1941 blevet undersøgt og istandsat af Konservator N. J. Termansen, Fot. og Indberetning i Nationalmuseets Arkiv. Portrættet, som her formodes at forestille H. S., fandtes velbevaret.)
Hans Svaning ægtede senest 1556 en Søster til Anders Sørensen Klyn, Hegelunds Svigerfader, hvis Epitafium Lauritz Andersen malede i 1608. Svanings Enke Marine Sørensdatter Klyn overlevede sin Mand i samfulde 31 Aar. Datteren Anna Hansdatter Svaning blev den 4. januar 1590 trolovet med den senere Borgmester i Horsens Hans Olufsen, en Søn af Raadmand i Ribe Oluf Staby...

1615 blev et Mærkeaar i Familiens Historie, da døde ganske kort Tid efter hinanden gamle Marine Hans Svanings og hendes Svigersøn Hans Olufsen Riber, endvidere blev hans og Anna Svanings Datter Anne gift med Ernst Ernstsen von Baden, som efterfulgte sin Svigerfader i Borgmesterstolen. Hans og Anne Svanings Børn, heriblandt den senere Ærkebiskop (f. 1606) antog i Overensstemmelse med den ikke helt ualmindelige Skik Moderens mere berømte Familienavn i Formen Svane.

Den biografiske Indskrift på Epitafiet i Klosterkirken i Horsens nævner: "sal:mester Hans Suane fordum Canick udi Ribe" som Bormesterenkens Fader, men røber kun indirekte lidt om, naar Maleriet er blevet til; tydeligvis er Datoen og Aarstallet for Anna Hansdatter Svanings Død, 9. Oktobr. 1637 indføjet senere. Epitafie-billedet er malet før, Rammen derimod skaaret omtrent paa dette Tidspunkt. Med dette i Erindring vil intet være til Hinder for at identificere de tre voksne Mænd paa Maleriet saaledes: fra venstre: Ernst Ernstsen von Baden, Hans Olufsen Riber og Hans Svaning; overensstemmende hermed maa de tre voksne Kvinder forestille Marine Sørensdatter Klyn, Anna Hansdatter Svaning og Anne Hansdatter (g.m. Ernst Ernstsen), Børnene i forgrunden sidstnævntes Søskende, heriblandt nr. 3 fra venstre den senere saa berømte Ærkebiskop. To som spæde døde Drengebørn er paa vanlig vis medtaget paa Billedet. At Anne Hansdatter, Borgmester Hans Olufsens Datter bærer sit Haar synligt viser, at Billedet maa være malet i hendes Trolovelsestid, indenfor hvilken Mormoderen og Faderen velsagtens er afgaaet ved Døden. Disse to Dødsfald 4. juli og 2. August 1615 kan have givet Anledning til Billedets Fremstilling..."

Otto Norn fortsætter teksten med at undre sig over, at magister Hans Svaning aldrig synes at have tænkt på at sætte sit eget epitafie i Ribe domkirke og mener, at datteren sørgede for glorificeringen af faderen og moderen med Svane-epitafiet i Horsens Klosterkirke. Hvis man tænker på den offentlige og kongelige desavouering af magister og historiograf Hans Svaning, ligger det måske ikke så langt fra at forstå Hans Svaning, hvis han kunne mangle lyst til at stille sig til skue i Domkirken med et flot epitafie (eller tilladelse af domkirken?). Otto Norn forholder sig ikke til epitafiets begyndelses-tekst "herunder hviler..." men udelukkende til tekstens oplysning, at Anne Hansdatter Svaning er datter af - "sal:mester Hans Suane fordum Canick udi Ribe". Dette er hans fokus og centrale argumentation. Men hvad fortæller alder, klædning og stil, frisurer?

Der er et utal af formodninger og argumenter, men der mangler stadig flere oplysninger for at få vished over hvem er hvem på epitafiet. Jeg går i grubleboks...


*) Otto Norn: "Ripensiske Patriciere, Epitafieportrætter fra Renaissancetiden", Særtryk af "Festskrift til Astrid Friis", København 1963. Side 182-184.

Venlig hilsen
lis

Hej Birgit - jeg ser du har sendt et indlæg mens mit var i støbeskeen. Tak for  F. V. Svane, Nerre Segade 27a, Copenhagen. Det må være o. 1919.  :)
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

#481
... vedr. Riber-Svane epitafiet igen:

Otto Norn hæfter sig ved en tidsbestemmelse af epitafiet: "... Epitafie-billedet er malet før [1637], Rammen derimod skaaret omtrent paa dette Tidspunkt." (side 183), og man ser ofte en vurdering af epitafiet som malet før 1615.

Men hvis man kigger nærmere på andre epitafier fra Klosterkirken i Horsens som Anders Jørgensens epitafie fra 1620 og Oluf Ibsens fra 1635, er tidsbilledet forskelligt. Her har mændene samme hårstil (med øre-bukler), tøjstil med mange små knapper i vesten osv. som Svane-epitafiet.

For kvindernes vedkommende er der mange ligheder med Svanepitafiet omkring hårstil, hovedtøj, tøjstil og smykker, men de små detaljer omkring hovedtøj og den hvide hovedkrave viser, hvornår personerne på Svaneepitafiet har klædt sig på.

Svane-epitafiets kvinder har hvidt hovedtøj med et gennemsigtigt lag stof øverst og kraven er glat opretstående i modsætning til Anders Jørgensens epitafie fra 1620, hvor kvindernes hovedbeklædning ikke er gennemsigtig og kraven er plisseret! Oluf Ibsen epitafiets kvinders hovedbeklædning fra 1635 er gennemsigtig og kraverne er glatte opretstående!

Hjemmesiden http://www.livinghistory.dk studerer netop klædningens udvikling gennem tiden og viser en "Kavalkade. Typiske eksempler på dragtens udvikling med 10 års mellemrum." http://www.livinghistory.dk/kavalkade.htm
Sammenligner man med Svane-epitafiets hovedtøj og kraver ligner det en stil, der var moderne omkring 1630-39, ligesom Oluf Ibsens fra 1635. Det er her en detalje omkring den bare hals og den meget åbne glatte krave, der viser, at det ikke kan være 1620-29.

Mit ærinde gælder ikke så meget kvindernes tøjstil som mændenes. På Svane-epitafiet er den pelskantede kappes krave lidt flad, lidt oppe - måske fordi pels fylder, men det er slet ikke noget der går op bag hele hovedet som f.eks. hos nogle adelige (Krognos i 1577 eller Jørgen Rosenkrantz 1589, Ulfeldt 1593).
Men Svane-epitafiets mandeportrætter har et fællestræk: øre-bukler. Jeg har ikke fundet øre-bukler hos Ribe-biskopper som f.eks. Hans Laugesen 1594 eller Peder Hegelund 1614.

Mon historiker Hans Svaning har haft øre-bukler, da han døde i Ribe i 1584?

Venlig hilsen
lis

www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Villy M. Sorensen

Hej,

i svar #71 nævner Regelsen Mads Hansen Svane som
var præst i Hvejsel og mistede kjolen for bedrevet hor.
Nogle år efter dukker han op på Lønsgaard i Linnerup
sogn, Vrads herred som forpagter.

Fra Erik Brejls uddrag af Vrads Herreds Tingbog:
Citat12. juli 1676
668 - fol.76B - klage
Søren Hansen, præst i Linnerup, Vrads og Hammer fremsætter klage over Mads Hansen Svane, forpagter på Lønsgaard for den 15.6.1676 at have drevet 25 høveder og 20 får gennem hans eng, der nu er oprodet og fremlægger syn af engen.

19. juli 1676
670 - fol.79 - klage
Søren Hansen, præst i Linnerup, Vrads og Hammer fremsætter klage over Mads Hansen Svane, forpagter på Lønsgaard for den 15.6.1676 at have drevet 25 høveder og 20 får gennem hans eng, der nu er oprodet og fremlægger syn af engen. Sagen opsat 4 uger. (Sml. lbnr.668).

Venlig Hilsen
Villy M. Sorensen
München
Villy M. Sorensen
München
www.nørvang-herred.dk

Lis Klarskov Jensen

Hej Villy
Du skal have tusind tak for følge op på sagen!  

Vrads herreds tingbog (Brejl.dk) har lidt om Mads Svanes liv og levned:

Det ser ud til at Mads Svane tog til genmæle:
30. august 1676
677 - fol.87B -
Søren Hansen, præst i Linnerup og Hammer fremlægger tingsvidne af 12.7.1676 lbnr.668 med klage over Mads Hansen Svane, forpagter på Lønsgård for den 15.6.1676 at have drevet 25 høveder og 20 får gennem hans eng, der nu er oprodet.
Mads Hansen Svane fremlægger som svar tingsvidne af 7.5.1673 lbnr.563 med frue Anne Cathrine Normann, enke efter Johan Vittinghof til Lønsgårds forbud mod fædrift og anden brug af Lønsgård skov og enemærke kaldt Østerskov og anklager Søren Hansen og nogle mænd i Hjortsvang for ulovligt at græsse i Østerskov.

8. december 1680
895 - fol.81B - skove
Villads Pedersen i Store Thorlund på Frederik Ulrik Schult til Findstrup, amtmand [i Silkeborg og Mariager kloster amter] fremlægger syn af den skovpart der ligger til Hjortsvang præstegård overværet af præstens medhjælp Christen Vistisen i Linnerup.
Varsel til Søren Hansen, præst i Linnerup og Hammer.

og tidligere:

26. maj 1675
627 - fol.43 - syn
Peder Eriksen ved Hampen sø på hæderlig og vellærde mand Mads Svane, forpagter på Lønsgård, fremlægger syn af Lønsgård og af Lønsgård skov. Varsel til frue Anne Cathrine Normann. [Forpagteren kan være præst i Hvejsel og Givskud].


11. april 1677
686 - fol.5B - skove
Mads Hansen Svane på Lønsgård fremlægger syn af hugst i Lønsgård Østerskov.

687 - fol.6B - forpagtning
Ulrik Hermansen Varing, bager og borger i Vejle ved Knud Jensen i Tyrsting fremlægger frue Anne Cathrine Normann til Lønsgårds forespørgsel til Mads Hansen Svane om han snart agter at udså rugsæden. (Sml. lbnr.688).

688 - fol.6B - gæld
Knud Jensen i Tyrsting på frue Anne Cathrine Normann, enke efter Johan Vittinghof til Lønsgårds vegne, stævner Mads Hansen Svane, forpagter på Lønsgård for forpagtningsafgift.
Der fremlægges syn af Lønsgård og forpagtningskontrakt af 22.2.1675.


13. juni 1677
694 - fol.16 - syn
Hæderlig og vellærde Hr. Mads Svane, der bor i Jelling, fremlægger syn af Lønsgård.
(Wiberg præstehistorie har præst i Hvejsel og Givskud Mads Hansen Svane før 1674).


... man skal ikke tro, at ens genvordigheder i dette liv går i glemmebogen!  >:(

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

Hej Birgit - og andre interesserede

Den gamle sag om Kirsten Hansdatter Svane og hendes ægtemage Bertel Madsen, sognepræst, startede allerede på side trådens side 4 https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,54721.msg291892.html#msg291892
hvor jeg efterlyste lidt ægteskabshistorie og præstehistorie.

Du tog sagen op på side 7 https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,54721.msg300860.html#msg300860
hvor du skriver

"Bue Kaae mener, at Kinch fejlagtigt oplyser, at Kirstine Hansdatter Svanning er gift med Bertel Madsen i Holstebro. Og dog står det hos Wiberg, at dette er tilfældet.

Det mest sandsynlige er, at Kirstine Hansdatter Svanning er gift med præsten i Møborg. Hegelund omtaler kun én Bertel Madsen og nævner ham, da han dør 8.10.1602 "vdi Miøborg."

Det kan tilføjes, at Bertel Madsen i Møborg er omtalt i O. Nielsen: Historiske topografiske efterretninger om Skodborg og Vandfuld herreder, s.242."

Og det ser ud til at du har ret. Mit besøg på Rigsarkivet i går gav ikke noget nyt i sagen, men et telefonopkald til både Holstebro kirke og Møborg kirke ser ud til at opklare sagen, så kig ind på min hj.side på http://www.klarskov.org/svane/kirstine-svane.htm og se de nærmere detaljer  :)

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

#485
Hej

(Rettelse til det efterfølgende: det var tavlen med kapellaner, jeg fik tilsendt - om igen.)
Jeg har nu fået svar fra Holstebro Lokalarkiv, der sender præstetavlen (den nye) fra Holstebro kirke. Den viser at Bertel Madsen, gift med Kirsten Hansdatter Svaning, ikke har været sognepræst i Holstebro kirke, som ellers oplyst af Wiberg og flere andre præstehistorikere.

Men så er der så mange andre, vi kender!

Jeg vedhæfter den (nye) præstetavle fra Holstebro kirke.

Så det var altså Møborg kirke, der var det rigtige. Synd at præstehistorikerne ikke havde internet :)

Venlig hilsen
lis

[vedhæfting slettet af admin]
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Hej Lis,

Flot arbejde! Nu er det endeligt fastslået, hvor Bertel Madsen var præst. Tænk at mange års hovedbrud kan klares ved henvendelser til de to kirker og et lokalarkiv. Godt du fik den idé. :-)

Venlig hilsen

Birgit Djurhuus

Lis Klarskov Jensen

#487
Hej Birgit og andre interesserede læsere

Tak skal du have  :)

Nu ser det ud til at vi kan slutte denne undersøgelse, for jeg har fra Holstebro Museum og Lokalhistorisk Arkiv modtaget svaret:
CitatPå den efterfølgende præstetavle står "Kapellantitlen ændret til sognepræst 1981"

Summa summarum: Vi skal ikke hænge os i titler, og uanset om det hedder sognepræst eller kapellan (kapellan, hjælpepræst, andenpræst) så rykker det ikke ved oplysningen om, at Bertel Madsen, gift med Kirsten Hansdatter Svaning, ikke har været hverken kapellan eller (sogne)præst i Holstebro kirke.

NB: Bemærk, at denne oplysning:
Citat[3]
◦Kirstine ægtede d. 27de Juli 1595 Bertel Madsen, sognepræst i Holstebro.
på side 7, # 197 på https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,54721.msg300860.html#msg300860

stammer (ordret) fra præstehistorikeren Kinch - hvad der også udtrykkeligt er angivet i notehenvisningen længere nede i indlægget - og at den ikke er en oplysning fra Hegelunds almanak.

Det ser ud til, at det er Kinchs fejlagtige oplysning om Bertel Madsen og Holstebro, der er gået videre i Wibergs og andre præstehistorikeres efterfølgende oplysninger for både Holstebro og Møborg pastorater. Disse oplysninger vil nok fortsætte deres vante gang, som man siger - men nu skulle der da være alternative og underbyggede oplysninger til rådighed også.

(indredigeret: Jf. Bue Kaaes note i Hegelunds almanak om spørgsmålet)

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

Hej på tråden

Jeg har opdateret historien om Bertel Madsen (Fisler) og Kirstine Svane på http://www.klarskov.org/svane/kirstine-svane.htm

Og har set lidt på efterslægt. Måske har nogen flere oplysninger om efterslægt?


Samtidig har jeg fundet lidt flere oplysninger til Vejle-borgmesteren Hans Knudsen Svanes søn Claus, hustru og efterslægt på http://www.klarskov.org/svane/hans-k-svane.htm


Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Regelsen

Hej Lis

Frederik Anthon Bartholomæus Svane, urmager, * 1794, død Vordingborg  30.10.1837, ~ i V. 1820
med Grethe Hedvig Lautrup, * 1804
Venlig hilsen
regelsen

Lis Klarskov Jensen

#490
Hej Regelsen

Mange tak for dit bidrag med et par Svaner  :)  - har du mon en bestemt kilde for disse oplysninger?


Jeg har lige fået et privat mail med en forespørgsel om disse personer nedenfor.

Jep Svane                                            

Hans Ibsen Svane ca 1565 – 1594

Hans Hansen Svane før 1580 – 1610

Karen Hansdatter Svane før 1615 – før 1671 [tilsyneladende født i Vordingborg]



Spørger kan godt se, at der er et problem med * år ved Karen Hansdatter Svane, men det var sådan årstallet er registreret. Er der nogen, der kan hjælpe lidt her på en eller anden måde? :)

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Carsten Lasak Pedersen

#491
Hej Lis

Jeg kan supplerer med oplysninger fra et skifte vedr, Karen Hansdatter Svan fra et skifte efter hendes Bror. Hans Hansen Svan.

Nedenstående skifte er fra Vordingborg Byfoged
----

http://www.svoo.dk/wp-content/uploads/2011/10/skifter_vordingborg.pdf

1671, 2. Jun.
          Hans Hansen Svan, møller og borger i Vordingborg.
g.m.       Johanne Nielsdatter. Laugsværge: (bror?) Niels Handskemager

4 søstre:
        A: Berethe Hansdatter, g.m. Henning Stogaard. Laugsværge: ægtemand.
        B: Sidse Hansdatter g.m. Morten Rasmussen i Sneßere torp. Laugsværge: ægtemand.
        C: Maren Hansdatter, i Sneßer. Laugsværge: Peder Henningsen i Snisßerß.
        D: Karen Hansdatter, boende på Svinø. (afdød)
            1: Jens Rasmussen, på Svinø
            2: Hans Rasmussen, på Svinø
            3: Bodelle Rasmusdatter, g.m. Jens Jørgensen i Næstved
            4: Karen Rasmusdatter, g.m. Rasmus Pedersen i Nybølle
            5: Dorete Rasmusdatter, g.m. Christen Michelsen på Svinø
            6: Berte Rasmusdatter, g.m. Jens Nielsen.
            7: Anne Rasmusdatter, g.m. Peder Andersen i Helsted i Steffs herred.
            Mødte ikke på skiftet
            8: Birrete Rasmusdatter, g.m. Laurids Pedersen.
Efterladt gods:
Klæder:
  j marskindts hue ...        7 mk
  j hat med laff puld ...     2 mk
  j hatt med med høy puld ... 1 mk
  j røed wldenschiorte ...    6 mk
  j par klede boxser ...      9 mk
  j fembschafftes trøye ...   6 mk
  j sort kiortell           3½ dr
  j par lerboxser ...         2 dr
  j leer trøye ...            3 dr
  j g: klede kiortell ...     2 ½ mk
  j schiorte ... 3 mk
2 g: schiorter, j en mk den anden 24 sk ehr ... 2½ m

Kommentar:
 værdien af en hestemølle og huset med jernkakkelovn var vurderet til 150 dr. Den  
efterladte hustru modtog sin part på 168 dr 2 mk 5½ sk, hver søsterlod var på 42 dr 3 mk 9
sk, som for den sidste søsters   vedkommende skulle deles mellem de 8 børn i henholdsvis 2
broderlodder og 6  søsterlodder.

Mvh Carsten Lasak Pedersen

Lis Klarskov Jensen

Hej Carsten

Det kunne være interessant at finde ud af, hvor dette kan føre hen.

Har du nogle flere detail-oplysninger om Hans Hansen Svan, møller og borger i Vordingborg g.m. Johanne Nielsdatter? Du er tilbage i 1671 og det kan være vanskeligt at finde kilder online.

Er der mon noget at hente her?

- http://aurelia-clemons.dk/
- https://familysearch.org/search/collection/list?page=1&countryId=1927025

Der er jo en hel del Svaner i Præstø-Sorø-området.

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Regelsen

Hej

1659  - Hans Svane Møller - se evt. Sevr. Kjær: Gøngehøvd. Sv. Povlsen, 174 & 213.

1682 - købmand Hans Olufsen Svan eller Svane, hans søster gift med borgmester Niels Frandsen,
selv var han gift med færgemanden Frands Hammerts datter - Margrethe.

[Vordingborg købstads historie, P.A.Klein]
Venlig hilsen
regelsen

Carsten Lasak Pedersen

#494
Hej Lis

Jeg fandt et par oplysninger mere,

Hans Hansen Svan som er Møller, optræder som værge i flere forbindelser,
i Skiftet fra 1669 21 Apr. er "Hans Svan" som Laugsværge for enken, og som Værge for
børnene af sidste ægteskab.

i Skiftet fra 1669, 7 okt. optræder 2 personer med navnet "Svan - Swane - Suan - Svane "
nemlig Hans Swan, og Laurids Suan, omtalte Hans Swane er formodentlig Hans Olufsen Svane

Hans Olufsen Svanes Skifte ses 1673, 16 Jun, Hvori er nævnt Farbroderen Laurids Olufsen
Svane, som værge for børnene,
Enken efter Hans Olufsen Svane gifter sig igen med Jens Christensen Kiærulf, fordum
Borgmester, hvis skifte jeg har medtaget, da der er en henvisning til C. Klitgårds.
Kjærulfske studier. og "Holtelinien" ( som måske kan give en ledetråd )

Jeg håber der er nogen, som kan bidrage med oplysninger, sammendragninger, forbindelsen
imellem Hans Olufsen Svane og Hans Hansen Svane, kendes ikke....endnu.

Der er flere Skifter vedr. Svane Familien, som jeg ikke har medtaget på
http://www.svoo.dk/wp-content/uploads/2011/10/skifter_vordingborg.pdf
da jeg ikke kan se sammenhængen.

---
http://www.svoo.dk/wp-content/uploads/2011/10/skifter_vordingborg.pdf

1669, 21. Apr.
         Hans Lauridsen Rødsberg
g.m.      1) NN.
         2) Maren Nielsdatter. Laugsværge: Hans Svan.

Af 1. Ægteskab, 2 døtre:
               A: Bodell Hansdatter
               B: Sidsell Hansdatter, havde længe været borte, og man havde ikke kunnet

sende bud til hende eller hendes børn.

Af sidste ægteskab med enken, 2 døtre:
               C: Anne Hansdatter
               D: Sidsse Hansdatter
Værge: Hans Svan Møller

-----
http://www.svoo.dk/wp-content/uploads/2011/10/skifter_vordingborg.pdf

1669, 7. Okt.
        Maren Bertelsdatter
g.m.     Jens Gabrielsen

2 døtre, 1 søn:
       A: Trine Marie Jensdatter
       B: Sisse Jensdatter
       C: Bertel Jensen

Kommentar: hvor alderen skulle være indført er efterladt et blankt felt. Ingen værger er

nævnt. Skiftebrevet er
underskrevet med egen hånd af de forskellige tilstede på skiftet (skifteforvaltere og

overværende):
Baltzer Mathiessen (borgmester) Rasmus Pedersen, Hans Swane, Laurids Suan (Svane,
rådmand), Peder Staalle (borger og vurderingsmand på skiftet) m.fl.

----

1673, 16. Jun.
         Hans Olufsen Svane, rådmand
g.m.      Margrethe Frandsdatter: laugsværge: bror Peder Hammer, hans prinselige højheds  

       ridefoged.
       
         1 søn, 2 døtre:
         A: Oluf Svane, 16 år 8 mdr.
         B: Sidtzel Hansdatter, 11 år
         C: Dorrette Hansdatter, 4 år.
Værge: farbror: Laurids Olufsen Svane og Peder Nielsen, rådmand, samt overværelse af
borgmester Baldtzer Matthiesen, borgmester Peder Madsen, rådmand Rasmus Pedersen og rådmand Peder Lauridsen Staalle, byfoged Christen Jensen Daegberg og byskriver Christoffer Rasmussen.

Efterladt gods:

[pag. 21v]

      Den Salig Mands Gang Kleder,

J g: sortt klede kappe ... 6 dr
J dito med knipling och fløyell foeder ... 12 dr
J sortt fin klede kledning med en
Kallemante caßiack5 ... 16 dr

[pag. 21r]

J røed kirseis wlden skiortte med
smaa sølff knappe wdj ... 5 dr
J fillemutt kledning med 3 dosin
sølff knappe och en striffuid trøye med
28 sølff knappe ... 16½ dr 1 mk
J g: forred kioell med reffue foer
wnder och 54 sølff knappe och boxßer ... 14 dr
J blaae nattrøye och ett par g: røede
Been for ...

J g: sortt kledd kioell med wnder
foer aff katte ... 3½ dr
j g: pollemittes kioell ... 3½ dr
j reigße kioell ... 5 dr
j par bombsies boxßer ... 3 mk
j reigße cabudtze ... 4½ dr
j g: fløyels sabels hue ... 3 dr
j blaae reffue skinds hue ... 2 dr
j sortt hatt med floor om ... 1½ dr
j g: dito ... 1 dr
j g: øre hue ... 2 mk
---
Kommentar: indeholder oversigt over varelageret i hans krambod, som blandt andet indeholdt
papir, klæde, knive, tobak, bånd, knappenåle og meget andet. Afdøde må således have drevet
en kræmmerhandel. Skiftet findes i to kopier. Moderen Margrethe Frandsdatter ægtede
efterfølgende Jens Christen Kjærulf, tolder i Vordingborg.

-----
1685, 18. Dec.
      Jens Christensen Kiærulf, fordum borgmester, kongl. tolder og konsumptionsforpagter

      i Vordingborg
g.m.   1) NN. (Else Clausdatter)
      2) NN. (Margrethe) Nielsdatter
      3) Margareta Frandtzdatter Hammer. Laugsværge: Jacob Pedersen Gad i Køng,          
      herredsfoged i Hammer herred.

af 1. Ægteskab, 1 datter:
     A: Anne Dorte Jensdatter, 19 ¼ år

Af 2. Ægteskab, 2 sønner, 1 datter:
     B: Christian Jensen Kiærulf, 17 år på nær 11 dage.
     C: Niels Jensen Kiærulf, 13 ¼ år
     D: Anne Margrethe Jensdatter 15 ¼ år
Værger: de tre sidste børns morbroder Sign. Peder Nielsen forrige byfoged i Vordingborg og
Bertil Hansen Gram.

3. ægteskab med enken – barnløst.

Kommentar: morbroderen lovede at holde de tre yngste børn med kost, klæder og skolegang.
Enken Margrethe Frandsdatter var gift 1. Gang med rådmand Hans Olufsen Svane, skifte af
1673, 16. Jun. Ifølge C. Klitgaard: Kjærulfske studier, Holtetlinjen, Ålborg, 1914, var
NN. Nielsdatters navn Margrethe Nielsdatter. Ifølge skifte Glumsø præstegård 1673, 3. Sep.
var Margrethes mor Anne Olufsdatter Svane, søster til rådmand Hans Olufsen Svane, hvis
enke Margrethe Frandsdatter således ægtede Margrethe Nielsdatters mand Jens Christensen
Kjærulf, dvs. sin afdøde mands søsters svigersøn. Klitgaard
henviser til skifte af 1673, 5. Nov. der dog ikke (længere) findes i skiftepakken, der
henvises til samme i overformynderprotokollen intil 1682, pag. 2r. Skifte efter Anne
Olufsdatter Svans første mand Niels Frandsen, borgmester i Vordingborg, 1660, 21. Nov.
skiftepro 1637-64, pag. 197r. Der kan ikke have været stor forskel i alder på Margrethe
Nielsdatter og Margrethe Frandsdatter, for M. Nielsdatter var over 18 år gammel i faderens
skifte 1660. Margrethe Frandsdatter var antagelig datter af Frands Hammer færgemand. Anne
Olufsdatter Svane døde i Glumsø præstegård 1673 hos Hr. Hans Nielsen Piilsmed, tidligere
hører i Vordingborg, antagelig hendes anden ægtemand, skønt Klitgaard mener han
er en søn, hvilket han dog jf. skiftet 1660 ikke kan være.

1686, 2. Mar.
Jens Christensen Kiærulf, kongl. tolder

Skifteafslutning og boopgørelse.

Efterladt gods: Stort skifte med rede penge, sølv, mange klæder og løsøre. Tillige en stor
gård og ejendom i to etager med mange rum, gården var ejet af Jacob Gade.

(I kælderstuen)
[pag. 15v]
dr mk sk
Jt guult kledeskab ... 5 -

Derudj dend sl: mands Gangkleder:

J gl: kioel med boxer, aff inspræncht klede
som er wendt, med ræffuefoder under ... 3 - -
J brun kledning med læridt underforet
gamelt .... 1 - -
J west, aff spre klede, underfored
med kamerdug ... 1 - 2
[pag. 15r]
J gl: dito af barat ... - 2 -
J par bockskindtz bozer ... 3 - -
J kasket med slet flos om ... - 3 -
J oders moffe ... - - -
J gl: dito ... - - -
J gl: sort dito ... - - -
J gl: katte foder till en kioel ... - 1 -
J hat ... - 3 -
J dito ... - 1 -
J dito ... - - -
J sort fryntzet geheng ... - 3 -
J dito ... 1 - -
J par klede boxer ... - 1 -
J gl: indsprengt trøye ... - 2 -
J west af kronrosch, med liff giord om ... - 1 -

{diße kleder
beløber sig
+ 14 dr 6 sk}

Kommentar: Boregistrering, hustru og børn ikke nævnt. Registrering blev påbegyndt 16. nov.
1685 efter Jens Christensens død, han døde den 15. november omkring midnat. Se tidligere
skifte af 18. Dec.1685.

mvh
Carsten Lasak Pedersen

Lis Klarskov Jensen

Hej Regelsen

Tak for dine oplysninger til Carsten om Hans Svane Møller og købmand Hans Olufsen Svan eller Svane. Kilderne ser interessante og brugelige ud!

Hej Carsten
Tak for oplysninger - jeg håber, der er nogen her, der kan hjælpe.

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis B. Jensen

Hej Lis

Jeg stødte på dette Sværdborg Kirkebog . 1739 - 1893 (1813) - opslag 107 - højre side - vielse no. 2 - Niels Jørgensen Svane

Det er ikke en af mine - men måske alligevel noget du kan bruge
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Carsten Lasak Pedersen

#497
Hej

Tak til Regelsen.
Jeg har ikke bogen [Vordingborg købstads historie, P.A.Klein],
Hvis du har bogen, er det muligt du vil kontrollerer om der er informationer?.

Efter ovenstående skifte af 2 juni 1671 efter Hans Hansen Svan som var Møller og borger i Vordingborg, fandt jeg, at der på Svinø var en Søster "Karen Hansdatter Svan" på Svinø der var afgået ved døden og efterladt sig
8 Børn, deriblandt Dorete Rasmusdatter [Svan] g.m Christen Michelsen Kudsk på Svinø

Fra Svinøbogen 1231 - 1984 af P.Jensen. Ved jeg, at Dorete Rasmusdatter Svan boede på Ægbækgaard på Svinø og det er mit udgangspunkt. hvorfra jeg søger bekræftigelser. samt nye informationer.
Nedenstående er informationer fra SvinøBogen vedr. "Svane" som fæster 2 gårde. samt informationer
til skifter, hvis der skulle være en eller anden "derude" som ved hvor, jeg kan finde Gavnø Birketing
formoder jeg, at der er informationer at hente der.

Kirkebogen for Præstø, Hammer, Køng mangler før 1813

Ægbækgård matr. nr. 18 Svinø
( 1660 ) Christen Michelsen Kudsk
( 1697 ) Rasmus Christensen Kudsk
 1729   Christen Rasmussen Kudsk
            Ellen Hansdatter

Månehøj Gård matr. nr. 21 på Svinø
(1655) Torkild Jensen
(1664) Hans Rasmussen Svan
(1696) >>Gamle<< Hans Svan og søn Jens Hansen Svan
(1719) Rasmus Nielsen Smed

Vestervang Gård matr. nr 27 Svinø
(1660) Niels Jensen Øde
(1693) Hans Svan
1736  Chresten Svan
1744  Hans Christophersen

Skifterne fra Svinø hører under Gavnø gods, og er at finde på
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-29950-26946-14?cc=2015318&wc=M9MJ-9H9:1746126151
Fra opslag 3-444 er fra 1719-1749 på opslag 444 er navneopslag for første halvdel
Fra Opslag 447-941 er fra 1749-1772 bagerst er navneregister.


mvh
Carsten

Bettina Lund Mollerup Larsen

hej
jeg har en anne marie svane von baden født svane riber fra 1596-1660 i mit slægtstræ. faderen var hans olufsen riber og moderen var anna hansdatter svane. er det noget der går ind i svaneslægten?
mvh Bettina

Carsten Lasak Pedersen

#499
Hej Betina

Det ser udtil, at Hans Olufsen Riber, er en af de "Svaner" Lis Har beskrevet på sine flotte hjemmesider.
http://www.klarskov.org/svane/hans-olufsen-riber.htm

Mvh
Carsten Lasak Pedersen

Regelsen

Hej Carsten

Iflg. reg. - ingen andre relevante oplysninger!
Venlig hilsen
regelsen

Lis B. Jensen

Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Carsten Lasak Pedersen

Hej Regelsen

Takker mange gange for gennemsynet,

Jeg prøver at se, om jeg kan finde nogle af skifterne vedr, Svan, og Kudsk, men mit gotiske er lidt
"rustent" så det tager tid.

Hvis nogen i Forummet. skulle have energi og lyst så her nogle af
Kilderne til Svinø bogen.

Nr. 6.         Svend Aakjær. Kong Valdemars Jordebog bind 1. Side 121
nr. 7 og 8.  Johannes Steenstrup. Kong Valdemars Jordebog 1874 side 399 og 401
nr. 9          "Gavnø Kloster og Herregård af Peter Jensen 1902" mener at have set et sted, at der også
                 var flere årstal på titlen.
nr. 16.        Husmand og Bondegård 1957 af Friedlev Skrubbeltrang
nr. 41.        Ekstraskattemandtal 1645 Mikrofilm 18886 R.A
nr. 53.        Historisk Samfund for Præstø 1941 s. 272 ff
nr. 58.        Historisk Samfund for Præstø 1943 s.42 og 53
nr. 68.        Næstved Tidende 9 Juni 1979 af Palle Jensen

mvh
Carsten

Carsten Lasak Pedersen

#503
Hej Lis B

Takker for oplysningen, jeg kan se, at i datebasen, at der er lidt tvivl om "Svane" tilhørsforholdene.
http://www.aneopslag.dk/vordingborg/789.htm

Notat Fra Aneopslag.dk
Generelle notater:

Slægtsforholdet mellem de forskellige Svane er usikkert. Anne Olufsdatter Svane, Hans Olufsen Svane og Laurids Olufsen Svane er med sikkerhed søskende. Det samme er Laurids Svane rådmand og Hans Svane, begge nævnt i skatteliste fra 1610, men mellemledene er uklare. Hans Hansen Svane er måske i stedet sønnesøn af Hans Olufsen Svane.

Oluf Lauridsen Svane er måske identisk med den Oluff Suan der omtales i et skifte fra 1631 (skifte efter borger Peder jacobsen, der havde gæld til Oluf Svane)


Hvor mange "Hans Svan" og " Laurits Svan" var der i Vordingborg samtidigt?

Jeg erindre, at have set 3 ialt. jeg kan selvfølgelig have overset noget.
Hans Olufsen Svan ( Hans Svan )
Laurits Olufsen Svan ( Laurits Svan )
Hans Hansen Svan, Møller ( Jeg har ikke fundet Hans Hansen Svan, Møller i skt Knuds )

Håber Tilhørsforholdene kan løses.

Mvh
Carsten

Lis B. Jensen

Hej Carsten

Ja det må vi håbe.

Camilla der har læst skifterne er historiker og kan tyde de gamle skrifter.
Jeg har blot formidlet hendes notater videre til Lars der har sørget for de er kommet på nettet.

Jeg er heller ingen ørn i så gamle tekster
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Christian Konstmann Autzen

Citat fra: Carsten Lasak Pedersen [7890] Dato 02 Feb 2014 - 15:36
Hej

Tak til Regelsen.
Jeg har ikke bogen [Vordingborg købstads historie, P.A.Klein],
Hvis du har bogen, er det muligt du vil kontrollerer om der er informationer?.

Efter ovenstående skifte af 2 juni 1671 efter Hans Hansen Svan som var Møller og borger i Vordingborg, fandt jeg, at der på Svinø var en Søster "Karen Hansdatter Svan" på Svinø der var afgået ved døden og efterladt sig
8 Børn, deriblandt Dorete Rasmusdatter [Svan] g.m Christen Michelsen Kudsk på Svinø

Fra Svinøbogen 1231 - 1984 af P.Jensen. Ved jeg, at Dorete Rasmusdatter Svan boede på Ægbækgaard på Svinø og det er mit udgangspunkt. hvorfra jeg søger bekræftigelser. samt nye informationer.
Nedenstående er informationer fra SvinøBogen vedr. "Svane" som fæster 2 gårde. samt informationer
til skifter, hvis der skulle være en eller anden "derude" som ved hvor, jeg kan finde Gavnø Birketing
formoder jeg, at der er informationer at hente der.

Kirkebogen for Præstø, Hammer, Køng mangler før 1813

Ægbækgård matr. nr. 18 Svinø
( 1660 ) Christen Michelsen Kudsk


( 1697 ) Rasmus Christensen Kudsk
 1729   Christen Rasmussen Kudsk
            Ellen Hansdatter

Månehøj Gård matr. nr. 21 på Svinø
(1655) Torkild Jensen
(1664) Hans Rasmussen Svan
(1696) >>Gamle<< Hans Svan og søn Jens Hansen Svan
(1719) Rasmus Nielsen Smed

Vestervang Gård matr. nr 27 Svinø
(1660) Niels Jensen Øde
(1693) Hans Svan
1736  Chresten Svan
1744  Hans Christophersen

Skifterne fra Svinø hører under Gavnø gods, og er at finde på
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-29950-26946-14?cc=2015318&wc=M9MJ-9H9:1746126151
Fra opslag 3-444 er fra 1719-1749 på opslag 444 er navneopslag for første halvdel
Fra Opslag 447-941 er fra 1749-1772 bagerst er navneregister.


mvh
Carsten

Jeg har dette om Kudsk-slægten på Svinø:

Se hjemmesiden: http://www.conrad-larsen.dk/jeppehtm/n5543.htm

Biografi for: Rasmus Christensen Kudsk

Rasmus Christensen Kusk er født omkring 1665, antagelig i Svinø, Køng sogn, og han døde her efter 1730, hvilket år han nævnes paa Gavnø Birketing. Navnet paa hans hustru kendes ikke, men foruden sønnen Christen synes han med hende at have haft i hvert fald sønnerne Mads og Anders.

Rasmus Christensen Kusk var fester af en gård i Svinø, som hørte under Gavnø Gods. Han nævnes første gang den 1. juli 1693 i en landgilderestanceliste over Gavnøs fæstebønder, hvor det oplyses, at han var i restance med 5 tdr. 4 skpr. byg, ½ skp. havre, to høns, fyrre æg og 3 mk. i kontanter. Den 1. februar 1694 oplyses, at hans skyldte 1½ skpr. havre, to par høns, fyrre æg og 3 ,k., og den 28. maj samme aar nævnes han i øvrigt som en af de 16 sædemænd, der havde sået vårsæden paa Gavnøgårds 5 marker, og som nu blev stævnet for ikke at have givet forvalteren paa Gavnø kvittering for de udleverede 42 tdr. sædekorn.

Den 22. april 1700 blev Rasmus Christensen Kusk stævnet for birketinget paa grund af en landgilderestance på 1 skp. havre, tre høns og tyve æg, og i en restanceliste fra den 24. august 1702 oplyses, at han fra året 1699 skyldte fire høns og fyrre æg og fra året 1700 fyrre æg samt fra året 1701 ligeledes fyrre æg.

Den 23. august 1703 fremførtes på birketinget en sag af ridefogeden paa Gavnø, som stævnede en flok unge karle fra Svinø, heriblandt Rasmus Christensen Kusks tjenestekarl Niels Andersen, for natten mellem den 13. og 14. august at være trængt ind i godsets frugthave og der have taget vædig for sig af retterne.

Den 11. maj 1714 var Rasmus Christensen Kusk atter blandt restanterne paa birketinget, og den 25. januar 1720 nævnes han som vidne i en sag paa birketinget, hvor Niels Richardtsen Smed fra Svinø havde stævnet Hans Nielsen Smed fra Svinø for at have generet ham med "utilbørlige skædsord". Dommeren fandt ikke sagen værd at spille tid og penge på, men Niels Richardtsen Smed insisterede og lod indkalde vidner, heriblandt Rasmus Christensen Kusk. Sagens videre forløb kendes i øvrigt ikke.

Den 8. august 1726 fremførtes paa birketinget en restanceliste over godsets bønder, og heraf fremgår det, at Rasmus Christensen Kusk skyldte 11 rdr. 4 imk. 8 skill. fra perioden 1722 til 1724, 6 tdr. og 4 skpr. byg fra perioden 1724-1725 og 6 tdr. 4 skpr. byg fra perioden 1725-1726.

Den 12. april 1728 ses udstedt fæstebrev til Mads Hansen paa den halve gaardspart kaldet Annexgaarden og beliggende i Svinø, som Rasmus Christensen Kusk, Svend Terkelsen og Rasmus Eriksen tidligere havde dyrket, men som nu i lang tid havde ligget øde, og den 14. juni 1728 udstedte herskabet paa Gavnø fæstebrev til Peder Andersen paa den halve gårds jord, som Rasmus Christensen Kusk paa Svinø sidst havde haft i brug, men som nu var øde. Endelig ses selve hans fæstegaard i 1729 at være blevet overtaget af sønnen Christen, hos hvem han og hustruen derefter gik på aftægt.

Han var gårdmand på Svinø under Gavnø Matr. nr. 18 fra 1697 - 1729.



Hvis det står til troende, så vil Rasmus Christensen Kudsk's mor være Doret Rasmusdatter Svan, og så vel en Svane.

Det må jeg da vist have gået lidt efter  :)

Det er i min hustru's Mærsk-kusiner.

Hilsen
Christian


Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Carsten Lasak Pedersen

Tak til Christian

For de mange oplysninger.

Kilden til oplysningerne fra Birketinget ( Gavnø ) tror jeg, indeholder flere oplysninger.
vedr. Fam. Svane.
Ved du? hvor jeg kan finde den.?

Fra Lis B´s  informationer vedr. opslag i databasen fra Vordingborg skifter,
fandt jeg et "foreslag" til Svane Anerne.
http://www.aneopslag.dk/vordingborg/857.htm

mvh
Carsten





Christian Konstmann Autzen

Hej Carsten

Tak for linket til Svane.

Jeg har så ikke forsket videre i Kudsk på Svinø - faktisk "kun" taget det for gode varer. Og jeg kan så umiddelbart se af dine oplysninger, at de må være rigtige, og så med en gren længere tilbage i tiden i Svane-siden.

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Carsten Lasak Pedersen

Hej Christian

Jeg syntes ikke dokumentationen er plads endnu,
jo vedr. Skiftet fra Hans Hansen Svan, Møller,
men jeg mener, der mangler en del endnu, før de andre personer er på plads.

så alt, der kan hjælpe til at belyse forholdene og relationerne er velkomne.

I mit hoved summer, det med Svan i Vordingborg og Svan på Svinø

Svinø ligger ca 14 km Nordøst for Vordingborg, udtil Smålandsfarvandet.
Jeg kan se af Skifterne, at der har været livlig trafik til Købmanden i Vordingborg.
Ligesom kvæg ifølge Svinøbogen er blevet drevet længere sydpå, for at blive solgt.

Mit gæt er, at vi vil finde Hans Hansen Svan, Møllers forældre på Svinø,

men jeg kan ikke afskrive, at der kan være en forbindelse til Oluf og Laurits Svan i Vordingborg.

Mvh
Carsten Lasak Pedersen

Christian Konstmann Autzen

Hej Carsten

Blot som oplysning - jeg lægger mig i slipvinden hos dig, og håbet at du får styr på din dokumentation, og vil så se frem til dine resultater.

Glædelig at se den seriøsitet, som du lægger for dagen - og som vi andre så kan få glæde af  :)

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.