Huggit ihålig ek och fått otur

Startet af Andreas Karlsson, 11 Feb 2013 - 06:38

Forrige emne - Næste emne

Andreas Karlsson

Hej igen Danmark!
Nu har svensken hittat fler märkligheter! I Faurås härads dombok den 1 oktober år 1694 rannsakas ett självmord. Ett av vittnena berättar att den döde huggit ned en ihålig ek, och sedan drabbats av olycka, fattigdom och att han fått lämna gården och slutligen blivit galen.
Den dödes fader hänvisar då också till en annan man i socknen som också huggit ned en ihålig ek, och sedan mist sin hörsel och slutligen mist sitt förstånd.

Andemeningen som läggs fram vid tinget är att den som fäller en ihålig ek drabbas av olycka, sjukdom och kan mista förståndet. Denna typ av folktro har jag aldrig stött på tidigare. Finns det några liknande företeelser i andra delar av Danmark som just rör ihåliga ekar?

Många hälsningar,
Andreas Karlsson
Falkenberg

Jakob Ramlau

Jeg maa først erkende et lidt svigtende Svensk: er en "ihålig" Eg et hult Træ eller et Hultræ, altsaa en Eg med to Stammer, forenet ved Rod og Sammengroning højere oppe?
Det sidste Tilfælde, Hultræet, havde en ikke sjælden Anvendelse til Helbredelser. Patienten skulde krybe gennem Hullet under passende Ceremonier og Paakaldelser hvorved han/hun blev "genfødt".
Du kan, efter Behag, tilføje "ved Midnat" Paafund for at gøre Oplevelsen mere intens.
Det var en meget udbredt Overtro, at det gav Uheld at fælde "hellige" Træer. Mange Gaarde havde et "Gaardstræ", der heller ikke burde fældes. Og blev det fældet, brændte Gaarden eller er udbrød Sygdom hos Kvæget.

Inger Buchard

De krogede gamle egetræer, som Jakob Ramlau omtaler, kendes i Danmark under navnet klude-ege.
Den tilhørende 'logik' er, at gamle, hule ege rækker langt tilbage i tiden og derfor har samlet 'magisk energi', som kan bruges til at styre udenom hverdagens uheld.

Du kender sikkert fra nordisk mytologi asken Yggdrasil, der byggede bro mellem guderne og menneskene. Budbringer var egernet Ratatosk.

Symbolsk kan man se disse træer som axis mundi, den akse, der holder verden oppe. Altså var det en katastrofe, et udbrud af kaos, Ragnarok, hvis nogen fældede et sådant træ.

Inger
Redaktør på DIS-Wiki


Jakob Ramlau

Kludetræerne var ikke nødvendigvis Træer med "Hul". Man hængte en Klud paa dem som Tak for Helbredelse, vistnok oprindeligt for Helbredelse for Saar: man hængte den Klud op, som Skaden havde været forbundet med.
Og der eksisterer Fotografier fra sidst i 1800-Tallet med saadanne Træer.

Peter Kristiansen

Kludeegen i Leestrup skov fungerer vist endnu.....

http://www.fugleognatur.dk/forum/images/lestrup%20skov%20009-2.JPG

http://img.geocaching.com/cache/48a7b5f5-58f7-46c8-ac67-c7266bedf932.jpg

http://static.panoramio.com/photos/large/13007201.jpg


Man kan selvfølgelig diskutere om det er turister, eller om der stadig er folk som "tror" på egens kraft.
M.v.h. Peter Kristiansen

Andreas Karlsson

Hej Alla!
Tusen tack för alla svar. Jag vill bara förtydliga att svenskans "ihålig" betyder att stammen ikke är solid utan är som ett "rör". Barken på utsidan är således intakt, men det är ett hålrumm inne i trädet.

Bästa hälsningar,
Andreas

Sofie Petersen

Jeg har læst om at gravide kvinder, der var bange for en svær forløsning, kunne krybe igennem et hult træ. En symbolik, der er til at forstå- ligesom at krybe igennem en følham.
Der må jo have været megen overtro omkring  de hule træer, og man kan vel godt forstå, at hvis sådan et "lykkebringende" træ blev fældet, gik det ud over den, der huggede det om. 
vh Sofie
Venlig hilsen
Sofie Petersen
6780
sofienederby@mail.dk