gamle, evt. ændrede stednavne, navne på byer m.v.

Startet af dagny elisabeth salomonsen, 27 Aug 2012 - 13:17

Forrige emne - Næste emne

dagny elisabeth salomonsen

Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, kan stilles i dette forum.

I en gammel bog fra 1830 er beskrevet navne over byer og steder tilbage i 1200-1300 tallet.  Det er navne, der ikke eksisterer i dag - i hvert fald med den daværende skrivemåde.   Jeg har lånt en bog, hvorved man kan gå fra stedets/byens nuværende navn til dens oprindelse og betydning - men findes der mon tilsvarende bøger, der går den anden vej - altså fra det middelalderlige navn til det navn, stedet/byen måtte have i dag.

Et af eksemplerne var, at det der i dag hedder Antvorskov tidligere hed Bl.a. Anderskov, Andvorthæskov m.fl.  Andre bynavne som f.eks. Eseholt og Norræthorph (i Roskilde stift) har jeg ikke kunnet spore til i dag.

Er der mon nogen her i dette forum, der ved, om en sådan oversigt findes ?

Dagny Salomonsen

Inge Hedal

Hej Dagny
Jeg kan ikke svare dig på dit direkte spørgsmål, men jeg tvivler på at der findes en sådan bog.
Jeg er temmelig sikker på, at Eseholt er det nuværende Esholte, og at Norræthorph er Nordrup.
Mvh. Inge

dagny elisabeth salomonsen

hej Inge.

Mange tak for dit svar.  Du har nok ret i, at en sådan bog ikke findes, men de to bynavne, du har givet, lyder rigtige.

Jeg kan evt. gå en anden vej - hvis jeg får lyst og energi til det - og det er at finde en bog eller beskrivelse af gamle danske klostre.  Det er da muligt, at der findes en nyere beskrivelse end den, jeg har - som i øvrigt er en utrolig fin bog af J.B.Daugaard om danske klostre i Middelalderen.

Jeg tog chancen og spurgte - jeg har jo set, at I er vidende om en utrolig masse ting.

Venlig hilsen og tak fra
Dagny

Inge Hedal

Hej igen, Dagny
Jeg ved ikke, om du kan have glæde af denne? Jeg synes selv, at den er svær, men prøv den:
http://webarkiv.hum.ku.dk/navneforskning/adkomst.htm

Og ellers er det jo dette institut, der har eksperterne på området: http://nfi.ku.dk/forskning/navneforskning/
Mvh. Inge

Leif Thor Olsen

Hej Dagny.

Det er ikke nødvendigt at gå til så avancerede værker for at finde ældre udgaver af nutidige bynavne. Jeg har f.eks. 11. udgave af Poliitikens Nudansk ordbog, hvor de står i. Den burde du selv eje! Her findes også nutidens personnavne og deres ældre forløbere, - men ikke alle udgaver har dette navnestof. Ordbogen kan købes ret billigt antikvarisk.

Angående geografiske navne er Trap Danmark et bedre opslagsværk, her opregnes alle tidligere navne på de geografiske navne. Trap findes på alle større biblioteker.

Mvh. Leif

Inge Hedal

Hej Leif
Jeg forstod på Dagny, at hun havde lånt bøger af den type, du foreslår, men at hun vil "den anden vej rundt" - altså en oversigt, hvor opslagsordet er navnenes gamle form.

Du nævner en ældre udgave af Nudansk ordbog. Hvis den ikke kan skaffes antikvarisk, kan jeg anbefale Gyldendals røde orbog "Danske stednavne".
Mvh. Inge

Hanne Fachmann

Her er lidt oplysning i en artikel fra Frederiksborg Amts Avis,
som jeg gemte og scannede.

Jeg har skrevet til han og spurgt om han skrive flere af denne slags.
Men ikke fået noget svar.

Stednavnes oprindelse
http://www.fachmann.dk/slaegtsforskning/sf-paa-nettet/find-dine-aner.htm

Linket er midt på siden, undskyld det roder lidt på siden, er ved at fremstille en ny side.

dagny elisabeth salomonsen

Hej Inge, Leif og Hanne.

Her til formiddag ser jeg, at I har sendt svar, efter at jeg lukkede ned i aftes.  Tak for alle svarene.

Først til Inge:   Tak for de 2 links, du har sendt, de ser lovende ud.  Og til dit opfølgende svar til Leif kan jeg sige, at du har helt ret i, at jeg ville prøve at gå den "anden vej" - altså finde de gamle navne først og så se, hvad der var sket med dem,  eksisterede de fortsat, hvordan havde de evt. ændret sig, hvad var deres kilde ?

Til Leif:  Også tak til dig for henvisninger til såvel Politikens ordbog som  Trap.  Jeg kender Trap meget godt, men jeg har aldrig været på jagt efter netop de gamle navne og var derfor ikke opmærksom på, hvad jeg kan finde her i denne forbindelse.

Til Hanne:  Tak for dit link til "Stednavnenes oprindelse".  Jeg vil glæde mig til at læse artiklen i Frederiksborg Amtsavis.

Jeg siger jer alle tre tak for interesse og hjælp.  Jeg har fået en hel masse at gå videre med.

Venlig hilsen fra
Dagny

Leif Thor Olsen

Hej Dagny

Beklager, at jeg læste for hurtigt hen over spørgsmålet. Jeg ved ikke om serien Danmarks Stednavne udgivet af Institut for Navneforskning. Kbh.s Universitet kan bruges, måske går man også her ud fra de nutidige navne. Bøgerne står i gruppe 89.684 på bibliotekerne.


Hej Inge.

Tak for at du gjorde opmærksom på min fejllæsning.



Mvh. Leif

Mikkel Eide Eriksen

#9
Hej alle

Digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi (http://digdag.dk/) skal snart lanceres (her på slaegtogdata.dk står der "uge 34", men deres egen side siger blot "efter sommerferien"). Her vil det øjensynligt blive muligt at søge på stednavnsvariationer (bl.a. via information fra "Danmarks Stednavne" bd. 1-25):

CitatNår man søger efter et sted, vil det næsten altid foregå via et stednavn. Og når man søger efter et historisk sted, vil stednavnet og dets stavemåde ofte have en historisk afvigende form. Derfor har digitaliseringen af historiske navneformer haft en central plads i projektet, og de historiske former bliver nu kædet sammen med de moderne former og DigDag-databasens enheder.

Ovenstående udsnit fra deres nyhedsbrev i maj 2012: http://digdag.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=103&Itemid=107&lang=da

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986