Udvandrerarkivet

Startet af Grethe Elten Mortensen, 02 Jul 2012 - 10:45

Forrige emne - Næste emne

Grethe Elten Mortensen

Hej

Læst på - Nordjyske - i dag:

Venlig hilsen
Grethe Elten Mortensen


AALBORG: Året var 1932, da statsminister Thorvald Stauning (S) besteg talerstolen i Sohngårdsholm slotspark i Aalborg.
Det er nu 80 år siden. I morgen, tirsdag, kan Det danske Udvandrerarkiv fejre 80 års jubilæum - uden statsminister, men med Aalborgs borgmester Henning G. Jensen og formanden for Folketingets kulturudvalg, Flemming Mortensen, begge (S), til at give et par ord med på vejen.
Jubilæumsgæsterne får også lejlighed til at møde forfatteren Suzanne Brøgger og den amerikanske skuespiller Keith Carradine. De er begge ud af Henius slægten. Desuden deltager den amerikanske ambassadør Laurie S. Fulton. Også hun har danske aner.
Det var Max Henius, søn af Isidor Henius, ejer af Sohngårdsholm Slot, der som dansk-amerikaner tog initiativet til at samle materiale om udvandringen. I de første år gjaldt det udvandringen fra Danmark til USA. Siden har arkivet udvidet sit virkefelt til at omfatte hele verden.
Udvandrerarkivet fejrer dagen med at gøre arkivets breve, foto, lysbånd og film om danske udvandrere tilgængelig på internettet. Digitaliseringen omfatter bl. a. 500.000 breve og 20.000 billeder.
Det betyder nem adgang til arkivalierne ikke alene for slægtsforskere, men forskere bredt over hele verden.
Arkivet gemmer en masse informationer både om ganske almindelige danskere, men også prominente personer, der har skabt sig en tilværelse uden for Danmark.
Historikeren, projektleder Torben Tvorup Christensen, kan bl. a. føre bevis for, at der er tydelige paralleller mellem danskere, der udvandrede til USA i begyndelsen af 1900-tallet, og danske indvandrere i dette århundrede.
Danskerne i USA mødte kraftig kritik, fordi de kæmpede for at bevare deres modersmål, og fordi de byggede egne kirker.