For alle > Slægtsforskning med DNA

DNA test

<< < (2/3) > >>

Helle Rau Hartmann:
Ja det er godt nok nye perspektiver, der åbner sig.
Nu har jeg fået opgraderingen til FamilyFinder på FamilyTreeDNA.com.
Faktisk var der et forholdsvist tæt match mellem mig og en amerikaner, men der er adskillige mulige fælles grene på træet, og indtil videre har vi ikke fundet det fælles anepar.
Til gengæld viste nogle lidt svagere matches sig interessante, idet der enten kun var en enkelt mulig fælles gren, eller også en masse mulige, men inden for et meget snævert geografisk område i Danmark.
Der er endda også slægtsnavne-sammenfald, så det skulle være en smal sag at finde de fælles aner i de tilfælde.

Jeg er nu endnu mere positiv over for mulighederne med denne test, end da jeg skrev mit forrige indlæg.

Hvis du er interesseret i at finde decideret blodsbeslægtede nulevende personer med denne metode, så skal du købe pakken "FamilyFinder", som er den dyreste af mulighederne hos FamilyTreeDNA.com.
Med denne pakke modtager du matches med både mænd og kvinder, og ud fra et langt større udsnit af din genmasse end hvis du kun køber en test der gælder for din rent mødrene eller rent fædrene linie.
Og vel at mærke gælder FamilyFinder for gener fra ALLE dine slægtslinier.

Så når ellers flere og flere køber denne testpakke, og meget gerne også fra samme udbyder, så vokser databasen med større og større mulighed for at finde genetiske match.

Når man ellers bliver mere velbevandret i at bruge FamilyTreeDNA-websitet, så er det også muligt at gå ind og sammenligne HVOR i gen-sekvenserne man har hvor meget tilfælles med én eller flere personer.
Det kan man vælge at se på rent grafisk, og det er ret nemt.
Hvis man så fx har den samme sekvens til fælles med flere personer fra forskellige slægtstræer, så kan man være heldig at få et fint hint om, hvor grenene overlapper hinanden, og dermed hvor man skal lede efter de fælles aner.

Men man er nødt til at sætte sig godt ind i systemet for at få det maksimale ud af det, man har betalt for.
Man betaler kun én gang. Der bliver ikke opkrævet penge løbende.
Og hvis man fx har valgt en af de billigere testpakker, og senere ønsker at opgradere til en af de dyrere, behøver man ikke bestille en ny dna-test. De laver bare opgraderingen på den prøve man allerede har indsendt.

Jeg er allerede blevet kontaktet af flere på min match-liste, både i USA og i Danmark.
Så nu deles vi om at researche os frem til vores fælles anepar. Jeg synes det er vildt spændende og en helt anden tilgang til slægtsforskning end jeg har været vant til.

Men jeg bruger det jo så kun som et supplement - endnu et værktøj i kassen til min slægtsforskning.

Rigtig god fornøjelse.
PS: Der er en del ventetid på resultatet.
Jeg bestilte gennem MyHeritage, og fik tilsendt mit DNA-kit inden for en uges tid.
Det tog så mere end 2 måneder, måske endda næsten 3, inden jeg fik resultatet og kunne logge mig ind og lege med det på FamilyTreeDNA's website.
Da jeg derefter valgte at opgradere til FamilyFinder, gik der også nogle uger med det.

Jeg har lige set ovre på det andet slægtsprogram på internettet, Ancestry, at de også udbyder DNA-tests. Men her skal man skrive sig op til en test! Efterspørgslen via dem er enorm.

Jeg vil tro det er en fordel at bestille testen inden alt for længe, hvis man har interesse for det.

Kenneth Knudsen:
Hvad er prislejet for de DNA-tests?

Og har jeg ret i, at der er tale om konkurrerende firmaer, som forsøger at opbygge hver sine databaser? I så fald må Ancestry vel rent strategisk være det bedste sted at melde sig, fordi det lyder som om, de har flere kunder allerede (selvom det selvfølgelig kan dække over et PR-stunt, at man skal lade sig opskrive).

vh Kenneth

Helle Rau Hartmann:
Hej igen, ja nøjagtig det samme tænkte jeg, da jeg så her i dag at man skulle skrives op på Ancestry.
Og umiddelbart kunne jeg ikke finde nogen information om, hvordan man eventuelt kunne uploade de resultater, som man allerede har købt hos en anden udbyder.

Jeg skal ikke kunne sige, hvilken database der er størst og bedst p.t. - men umiddelbart ville jeg også tro, uden dog at vide noget, at Ancestry er størst. Jeg så ikke hvad de tog for det.

Du kan se priserne meget nemt på MyHeritage, ved at gå ind på myheritage.com eller .dk.
Men jeg mener det var noget med 289 dollars for den dyreste pakke, FamilyFinder.
Inden du køber, så se lige efter om det kan betale sig først at købe fx Y-testen (kun for mænd, og kun gældende for lige mandlig linie), og så opgradere.
Hvis du ikke er interesseret i at kombinere med Y-testen, så bare køb FamilyFinder direkte og drop den anden test.
Når du antyder at du direkte er interesseret i at finde biologiske slægtninge tæt på dig selv, så har du egentlig kun brug for FamilyFinder, vil jeg tro.
Man kan supplere med mtDNA og Y-tests, og opnå visse fordele i nogle tilfælde, men det kan du selv læse videre om derinde.

Taster du myheritage.dk, får du så vidt jeg husker vejledningen om DNA-tests på dansk.

Ancestry har også en fin vejledning og info på deres side, som du kan læse. På engelsk.

Inger Buchard:
Læs http://wiki.dis-danmark.dk/index.php/DNA
inden du bruger penge på sagen

Inger

Helle Rau Hartmann:
De er bagude på Wiki.dis-danmark.dk.
Det de skriver er korrekt, hvad angår de billigere analyser, som kun går på mtDNA eller Y-DNA.

Men de nyeste (og dyrere) analyser, såsom FamilyFinder som jeg har købt, KAN netop fastslå slægtskab på kryds og tværs over alle ens slægtsgrene, kvinder som mænd.

Man får matches, og her står fx at man har fælles DNA-sekvenser som tyder på at man er '2. fætter/kusine'. Man uploader sit slægtstræ, og kan se de andres i databasen. Når man får et match der er så tæt som 2. fætter/kusine, kan man så nogenlunde regne ud hvor langt ude/tilbage man skal lede efter fælles aner, og man kan være heldig at andre matcher på samme DNA-sekvenser og at deres slægtstræ samtidig har en eller flere slægtsgrene som ser ud til at stamme fra samme egn eller bære på fælles slægtsnavne.

Her er der slet, slet ikke tale om 'deep ancestry', som ved mtDNA eller Y-DNA-tests.

Men det kræver stadig et stykke traditionel research at rede trådene ud, med mindre man ligefrem får et umiddelbart familiematch, hvilket selvfølgelig vil være uhyre sjældent blandt personer man aldrig har hørt om :o)

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

[*] Forrige side

Skift til fuld version