Religion i Danmark

Startet af Eva Morfiadakis, 13 Nov 2010 - 08:12

Forrige emne - Næste emne

Eva Morfiadakis

Sorterup FT 1860
Opslag 11

Søren Olsen

Jag hjälper min amerikanska vän med den här familjen. Søren Olsen och hans hustru samt den äldste sonen uppges vara baptister. Dottern Sidse Marie och Hans är lutheraner. Resten av barnen är odöpta vilket stämmer enl. kirkebogen. Den äldste sonen är döpt 1840 i Ottestrup (jag har inte kontrollerat om han konfirmerades i Sorterup).
Antagligen har familjen blivit "frälst"  i slutet av 1840-talet, förmodligen. För mig är baptismen en rörelse från England eller USA.
Kan någon berätta för mig kort vad som gällde betr. religion i Danmark? I Sverige hade vi ingen religionsfrihet, alla skulle döpas och vara lutheraner i svenska kyrkan. De frikyrkliga/läsarna blev förbjudna och många utvandrade till USA. Var det samma situation i Danmark? Äldste sonen Lars utvandrade till USA 1869.

Eva Morfiadakis
Eva M

Lauge Jensen

Hej Eva

Med den første grundlov i 1848 blev der indført religionsfrihed i Danmark.

Personer tilhørende andre religioner, f.ex. jøder, kunne også før den tid bo og opholde sig i landet, men de var underlagt visse restriktioner, som jeg ikke kender i enkeltheder.

Hilsen

Lauge

Eva Morfiadakis

Tack för svaret. Då kan det stämma att familjen blev "öppet" baptister när religionsfriheten infördes 1848.

Eva Morfiadakis
Eva M

Peter Kristiansen

Jeg har kopieret fra et par hjemmesider:

Baptismen på det europæiske kontinent begyndte i 1834, da tyskeren J.G. Oncken (1800-84), den europæiske baptismes fader, lod sig døbe i Elben. Baptismen kom til Danmark via Tyskland, hvor Julius Köbner (1806-84), der var døbt af Oncken i Hamburg 1836, fik forbindelse med vakte kredse i de gudelige forsamlinger. Nordens første baptistmenighed blev stiftet i København 1839. Indtil Grundloven af 1849 gav religionsfrihed, blev baptisterne udsat for retslig forfølgelse, og deres børn blev under protest fra grundtvigske og liberale kredse tvangsdøbt i den lutherske kirke.



I Lersøen lidt uden for København blev de første baptister døbt i Danmark. Det skete en tidlig morgen, det blæste og temperaturen var omkring frysepunktet, den 27. oktober 1839 - ti år før religionsfriheden blev indført via Grundloven i Danmark

For Det danske Baptistsamfund er dåben en mærkesag. Med henvisning til Det Nye Testamentes beretninger om dåb har baptisterne praktiseret voksendåb, fordi bekendelsen til Jesus Kristus hører sammen med dåben. Det forudsætter en personlig stillingtagen, derfor voksendåb.

På reformationstiden i 1500-tallet opstod en døberbevægelse, hvor voksne lod sig døbe. Det blev af omgivelserne opfattet som gendåb. De fik øgenavnet 'anabaptister', der betyder gendøbere. De blev forkætret og forfulgt i samtiden af både lutheranere og katolikker. Ordet 'baptist' er altså oprindeligt et øgenavn, som baptisterne tog til sig. Ordet kommer af det græske 'baptizo', der betyder 'jeg døber'.

Baptistkirken i Danmark blev den første frikirke i Danmark, stiftet i 1839 og har været i landet siden. Først i 1953 søgte Baptistkirken dog om at blive og blev et statsanerkendt trossamfund med pligt til at føre kirkebog i forbindelse med dåb, vielse og begravelse. Forholdet til den lutherske kirke var i begyndelsen anspændt på grund af dens tvangsdåb af baptisternes udøbte børn (det skete i 30 tilfælde). Baptisterne tog det dog med ophøjet ro, for "dåben gjaldt jo ikke." I dag er forholdet dog godt. Baptisternes dåbspraksis var en medvirkende årsag til at Danmark fik Grundloven i 1949.
M.v.h. Peter Kristiansen

Lis Holm

Hej Eva,

Lidt historie:

Baptismen kom til Danmark i 1839, hvor den første menighed blev dannet i København. De første blev døbt af en tysk baptist, J.G.Oncken fra Hamburg, Tyskland.

Baptisterne blev udsat for forfølgelse, fængselsstraffe, bøder og tvangsdåb af de børn, de ikke ville lade døbe i statskirken/folkekirken. Trods dette bredte bevægelsen sig ud over landet.

Fra o.1845-1849 kunne baptisterne ansøge myndighederne om ikke at lade deres børn døbe, men med den regel, at når børnene var 16 år og endnu ikke døbt, skulle de døbes i statskirken/folkekirken.
Den lov faldt væk med grundlovens indførsel i 1849, hvor der -  i hvert fald på papiret - kom religionsfrihed. Men mange baptister udvandrede alligevel. Som mange af deres landsmænd var det "fattigfolk" uden muligheder i Danmark - og de så mulighederne i USA for at skabe sig en tryg og god fremtid.- Mange unge mænd udvandrede for at slippe for værnepligten som soldat -de unge piger så også chancen for at komme væk fra de fattige kår både i byerne og på landet. I de år udvandrede danskerne i store tal, uanset religion.

En del af de danske udvandrede baptister dannede senere deres egne menigheder i USA, bl.a. i Racine, Minnesota og i Chicago, Illinois.

vh
Lis Holm 2730  :)

Eva Morfiadakis

Tack för information om baptistkyrkan i Danmark.

Eva Morfiadakis
Eva M