Britta har givet svaret på dit umiddelbare problem, men du savner åbenbart viden om hertugdømmet Slesvig, der var så omstridt, at der blev ført krige om det
Den letteste version af den komplicerede historie er, at den danske konge herskede over et kongerige plus bi-lande og hertugdømmer.
Norge gik tabt i 1814, men efterlod Færøerne, Island og Grønland under den danske konge
Området syd for Kongeåen bestod af flere typer land: hertugdømmerne Slesvig og Holsten (fra 1814 også Lauenburg) samt landskaber med en lokal styreform (Ejdersted og Dithmarschen). Ejdersted med havnen i Tönning var et omstridt område i forholdet mellem hertugen af Gottorp og den danske konge indtil 1721.
I de to hertugdømmer Slesvig og Holsten var den danske konge hertug over skiftende dele af området, afhængigt af årstallet, men fra ca. 1721 over hele Slesvig. Dvs. den danske konge var i hertugdømmerne hertug under den danske konge!!
I Holsten var der strid om, hvorvidt storhertugen af Oldenburg i Ostholstein var ligestillet med den danske konge eller hans underordnede.
Hansestæderne Lübeck og Hamburg har aldrig hørt under det danske kongedømme
Hele området gik tabt for Danmark efter krigen mod Preussen i 1864
Kirkebøgerne for det, vi kalder Sydslesvig, dvs. det område, der efter folkeafstemningen i 1920 forblev tysk, ligger på det centrale kirkebogskontor i Kiel. Før 1920 hørte det meste af hertugdømmet Slesvig kirkeligt under domkirken i Slesvig, så derfor er det helt logisk, at kirkebøgerne ligger i Kiel og offentliggøres af
www.archion.dePå Rigsarkivets afdelinger kan man se kopier (mikrofiche) af de sydslesvigske kirkebøger indtil ca. 1890. Jeg kan ikke huske, om den ret er begrænset til danske statsborgere, så inden du køber billet til København, skal du få oplyst, om du får lov til at se mikrokortene - for du er vel svensk?
Inger Buchard