Forfatter Emne: Jeg kan bruge DNA til at finde aner  (Læst 674 gange)

Arno Guzek

  • Medlem
  • Bruger med indlæg
  • Indlæg: 54
Jeg kan bruge DNA til at finde aner
« Dato: 29 Aug 2021 - 15:24 »
I de sidste par år har jeg arbejdet med at finde aner til en afrikansk-amerikaner, som jeg ved hjælp af kirkebøger, folketællinger og andet i Texas, USA har sporet tilbage til Fielden Bacey født mellem 1809 og 1819 og død i Texas i 1904, angivet i folketællinger som værende mulat, altså med en hvid far. Han kaldes også Bacy og Basey.

Kirkebøgerne i Texas blev først opfundet efter 1900 og tilsvarende i ganske mange andre stater i USA! Hmm og hvad gør man så? Googler naturligvis.

Der åbenbares en webside https://www.genealogy.com/ftm/r/o/b/Bryn-B-Robinson/index.html, som forsker i efterkommere efter Fielden, og dermed forklares et hit på Familytreedna på en nulevende mandlig Bacy med et hit på 8,1cm fælles DNA, 1 delt segment og dermed det største segment på 8.1 med min person. Hittet og min person kan dermed bindes sammen med kirkebøger, folketællinger og lignende.

Og på https://www.familytreedna.com/public/MalagasyDNA?iframe=yresults optræder han.

Der googles videre med forskellige staveformer for for- og efternavn og så kommer et hit, som angiver en hvid farmer som værende far og en ukendt afrikansk-amerikaner som mor.

Og dermed er der kontakt til Bacy familien på Facebook, som samles årligt til ”fætter-kusine” fest og sørme, om der ikke også er en Bacy i Danmark.

Parallelt hertil har jeg googlet mig frem til, at Fieldens far skulle være en plantageejer Elijah Basye, som optræder i Familysearch med en alenlang række af forfædre tilbage til Gorm den Gamle, Karl Den store og alskens sagnkonger, hvoraf sidstnævnte nok skal tages med et gran salt.

Og masser af dokumentation fra USA tilbage til engelske adelsmænd omkring år 1000 i mange mange grene. Læs f.eks. her https://terrybasye.com/Genealogy.htm

Jeg kommunikerer med min kontaktperson, som fortæller, at der findes en større bog om Bacy/Basye/Bacey familien påbegyndt i 1880 men først publiceret i 1950! på 1002 sider, som går mange hundrede år tilbage med forfædre i Europa. https://archive.org/details/basyefamilyinuni00basy

Og så er det, at jeg stiller spørgsmålet. Jamen hvorfra ved vi, at mulatten Fielden har Elijah Basye til far, når der ingen steder optræder dokumentation for, at han har erkendt dette.

Elementært er svaret fra min kontaktperson, som har en Ph.d. bror, som er ganske skrap til DNA.

Han har naturligvis fundet mange nulevende efterkommere af Elijah Basey og tilsvarende for den påståede søn Fielden af dennes mange nulevende efterkommere og har dermed testet mange DNA prøver. Og de sidder alle lige i øjet, når de sammenholdes. Elijah er og bliver far til Fielden og dermed forbindelse bagud i tid.

Jeg har taget den omtalte anebog bl.a. omhandlende Elijah Basey til efterretning. 70 års research før publicering og efterfølgende yderligere research, orker jeg ikke at kvalitetssikre.  124 kilder er angivet for Elijahs liv!

Og så er der bare at gå i gang med en af de andre grene, jeg er kørt fast i.

Arno Guzek