Plantegning af gamle gårde

Startet af klindhardt, 13 Mar 2020 - 22:10

Forrige emne - Næste emne

klindhardt

Hej

Jeg kender til disse to links https://www.weblager.dk/app og https://public.filarkiv.dk hvor jeg kan finde nogle plantegninger, dog mest nyere eller fra købstæderne.

Men findes der nogle links hvor jeg kan finde plantegninger og andet info på gårde og husmandssteder rundt om i det danske land?

mvh

K

grethe jensen

sidst i 1800-tallet var der tidskriftet "Ugens Nyheder", hvor der var tegninger af grundplan af f eks statshusmandsbrugenes ejendomme;
Statsbiblioteket i Aarhus skulle have "Ugens Nyheder".
Mvh GJ

Mikkel Eide Eriksen

Hej!

Geodatastyrelsens Historiske Kort på Nettet koncentrerer sig mest om jorden omkring husene og gårdene, men deres ydre vægge er af samme grund rimelig præcise (de blev ofte brugt som pejlepunkter).

Ældre indendørs plantegninger (end dem som de to iøvrigt fremragende hjemmesider du linker) kan muligvis findes i de kommunale arkiver, enten indleveret til Rigsarkivet eller stadig ude i kommunerne — men jeg har ikke selv prøvet det nærmere.

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Egon Hansen

Statens Jordlovsudvalg, som forestod udstykninger til statshusmandsbrug efter loven af 1919 havde nogle tegninger som kunne/skulle bruges ved opførelse af de udstykkede lodder, i hvert tilfælde ved udstykningen af præstegårdsjordene.
Der var mindst 8 modeller(som igen kunne spejvendes) at vælge imellem. både hvor beboelsen var fritliggende og hvor der var vinkelsammenbygninger med stald og lade.
Der var en betingelse om at byggemåden ikke måtte være "bedre" ved beboelsen end ved driftsbygningerne- "det måtte ikke blive villaer og barakker".
Min far overtog en sådan lod fra Ørslev præstegård i 1923, op mine oplysninger her er efter hvad han har fortalt.
mvh Egon Hansen

klindhardt

Hej

Mange tak for info. Tænkte godt at der måske ikke helt var så meget at gå efter her. Men mange tak :)

Peter Kristiansen

Frilandsmuseet i Lyngby har meget detaljerede opmålinger af de huse, som står på museet. Det giver et overblik over mange forskellige hustyper fra hele landet.
Tidligere kunne man købe en mappe med tryk af alle opmålingerne.
M.v.h. Peter Kristiansen

Bendt Spendrup Mathiasen

Der findes:
Studier i Danmarks bønderbygninger af Svend Jespersen, udgivet af Nationalmuseet 1961.
Mvh
Bendt Spendrup Mathiasen