1859-1860, hvilken slags murer

Startet af Hanne Thøgersen, 20 Jan 2020 - 21:30

Forrige emne - Næste emne

Hanne Thøgersen

Der står det samme ved en søns dåb 1859 og ved FT 1860. Jeg læser det som "retort", men hvad for en slags murer, det måtte være, kan jeg ikke finde ud af. Jeg håber, at I kan finde den rigtige betegnelse, eller forklaring

Barn nr. 88
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=433183#433183,79031228

Første familie
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=10160#10160,248556

Venlig hilsen
Hanne Thøgersen
hannet.dk
hjemmeside med min slægtsforskning

Peter Kristiansen

Jeg læser det også som Retortmurer.

Prøv at se denne forklaring:
https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=retort

mon ikke at der er en sammenhæng ?
M.v.h. Peter Kristiansen

Hanne Thøgersen

Hej Peter.
Tak for din læsning og dit svar - jeg mente nok at vide, at retort havde noget med gasværk at gøre, og han bliver vist senere noget andet, som har med gasværk at gøre - så han bliver noteret som retortmurer.
Mange hilsner
Hanne
hannet.dk
hjemmeside med min slægtsforskning

Lennarth Nielsen

hei Hanne,

jeg søgte på retortmurer på google.dk, og der dukkede et billede op, som måske kunne synliggøre, hvad i murerfaget Niels Peter arbejdede med:
https://arkiv.dk/vis/3737491

På ovenstående side er også nævnt retortovne, så det prøvede jeg også at søge på, og her dukkede en side op på Wikipedia med gasværk, hvor retort er nævnt adskillige gange - kunne måske også have interesse:
https://da.wikipedia.org/wiki/Gasværk

Mvh. Lennarth

Hanne Thøgersen

Kære Lennart
Tak for dine fund.
Det giver selvfølgelig mening, at det har været et speciale at kunne bygge disse beholdere.
Men det er lidt sjovt, at han oprindelig er bager. Så det er nok ikke ham, som har ledet byggeriet.
:) Hanne
hannet.dk
hjemmeside med min slægtsforskning

Jakob Ramlau

Det er en stor Kunst! I Retorten varmes Kul op med Fyring udefra og Gassen undviger og opsamles. Det kræver Temperatur op til og over Rødglødhede. Ildfaste Sten mures op i specielle Mørtler (ildfast Ler og Vand). Fugerne skal være tyndest mulige. Og skal der mures hvælvede Buer, bliver det meget værre. Og han er sikret fast Arbejde . Selv de bedste Sten har en begrænset Levetid, saa meget mere som Udskubningen af de afgassede Koks slider haardt paa Stenene.

Jakob Ramlau

Og til Lennarth --- Billedet synes at vise en Cylinder, som fortsætter ned i Jorden. De enkelte Retorter laa vandret og af Hensyn til Gennemvarmningen havde de begrænset Tværsnit. Jeg antager at Billedet viser den ellers skjulte Bund i Gasbeholderen: Gasbeholderen var en Klokke, der vandrede op og ned, fyldtes med Gas fra Retorten og sank med Gasforbruget. Og den vandrede op og ned i Vand som paa simpel Vis gav gastæt Lukke og friktionsfri Bevægelse. Saa Konstruktionen er nok Bassinet til Vand.     

Lennarth Nielsen

hei Jakob,

tak for forklaringen. Det var nu heller ikke fordi jeg kendte til retort, så det var også bare et bud på, hvad arbejdet måske kunne indebære. Det er altid godt at få ny viden, så tak for det.

Mvh. Lennarth

Hanne Thøgersen

Kære Lennart - tak for det fine svar.
Det er ret utroligt hvad man får af viden ved at slægtsforske og så have så gode mennesker at være i kontakt med i dette forum.
:) :) Hanne
hannet.dk
hjemmeside med min slægtsforskning