Forfatter Emne: Fejlagtig DNA-test  (Læst 6857 gange)

Christian Konstmann Autzen

  • Bruger
  • Bruger med indlæg
  • Indlæg: 3.421
Fejlagtig DNA-test
« Dato: 23 Okt 2019 - 14:49 »
Se denne, fra www.dr.dk:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/politiet-skaerper-regler-fejlagtigt-dna-match-udpegede-uskyldig

Bl. a. indeholder artiklen dette:


I sagen, hvor man fandt frem til den forkerte mistænkte, havde man nemlig en profil, der var typebestemt efter ti dna-systemer. Denne typebestemmelse blev anvendt frem til 2012.

Efterfølgende viste analysen med det mere avancerede 16-system, at mistanken var ubegrundet.

De nye retningslinjer skal sikre, at en person ikke bliver sigtet for en forbrydelse, hvis der er match efter ti dna-systemer, og at man skal lave den mere avancerede analyse.


Hvor sikker kan man være på at læse en DNA-test korrekt ?

Hilsen

Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Anders M. Petersen

  • Medlem
  • Bruger med indlæg
  • Indlæg: 1.561
    • www.anders.morup-petersen.dk
Sv: Fejlagtig DNA-test
« Svar #1 Dato: 23 Okt 2019 - 20:28 »
Ja - jeg tænkte nok den ville dukke op herinde  ;)

De tests som anvendes af politiet er STR-tests, der svarer meget godt til FTDNA's Y12 til Y111 serie - bortset fra den meget vigtige forskel, at politiet tester STRs på det autosomale DNA, hvorimod FTDNA kun sælger STR-tests på Y-DNA. Og det er jo meget heldigt at politiet kigger på det autosomale DNA, for ellers så kunne man jo komme til at sidde inde for en handling som en anden mand i den nære slægt havde begået. Ved at kigge på STRs i det autosomale DNA så kræver det samme fader- og moderlinje at have identisk DNA - og der kan skelnes mellem søskende.

Men sammenligner vi med FTDNAs Y12 til Y111 produkter, så er der jo sket en voldsom teknologisk udvikling - Y12 var det første Y-DNA produkt og kostede en formue, men det gav faktisk rigtig mange falske matches, fordi sandsynligheden for tilfældige matches simpelthen var for høj. Det er først ved Y37 og opefter at man i dag vil betragte et Y-DNA match som relevant - og selv Y111 matches kan være over 1.000 år tilbage i historien.

Nu har politiets tidligere tests naturligvis været mere præcise end Y12, men teknologien har udviklet sig og dermed er sandsynligheden for falske matches faldet - politiet har bare ikke hentet alle gamle mistænkte ind for lige at opgradere deres gamle test - hvilket jo er ret godt for retssikkerheden! Så for lige at beholde FTDNA sammenligningen, der ligger en masse Y12 tests i politiets arkiver, der tilfældigvis kan matche med nye Y111 tests - præcis ligesom vi der Y-DNA tester oplever!

Men ligger man i politiets registre med en gammel "10-test" (som omtalt i artiklen), så er der jo en risiko for at man lige bliver hentet ind til afhøringen når en ny sag matcher på denne gamle test, men som det også tydeligt fremgår af artiklen, så blev der gennemført en "16-test" på den DNA-mistænkte og så fik manden vel en pæn undskyldning - vi var aldrig nær en dom!

Man skal også lige huske at ingen er blevet dømt i Danmark på DNA-beviser alene og jeg er også ret sikker på at man i nyere sager har kørt de nyeste produkter på både bevismateriale og gerningsmand. Det er altså kun gamle tests i arkivet, der driller!

Så nej - DNA tests er ikke fejlagtige, man skal bare forstå deres "opløsning" og glædes over at teknologien bliver bedre og billigere.

Hvis man skal pege fingre af politiets DNA-test, så havde de en meget sjovere case i Tyskland, hvor DNA-tests afslørede en utrolig aktiv kvindelig forbryder - hun lavede indbrud, bankrøverier, mord, narkokriminalitet m.m. og samtidigt slog hun til i alle hjørner af Tyskland - bortset fra Bayern. Man vidste fra DNA'et at der med sikkerhed var tale om en kvinde, men man fandt aldrig et match på en anholdt.
Politiet døbte hende "Fantomet fra Heilbronn" og hun var meget eftersøgt, indtil man fandt ud af, at hun arbejde på den fabrik som pakkede vatpindende til politiets DNA-tests og denne leverandør ikke havde styr på hygiejnen. Fabrikken leverede til politiet i hele Tyskland - bortset fra Bayern, som købte deres vatpinde hos en anden producent  ::)
https://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_of_Heilbronn

Hilsen Anders

« Senest redigeret: 23 Okt 2019 - 20:31 af Anders M. Petersen »
Medlem af DIS / Bruger Legacy 9.0
Mine aner: www.anders.morup-petersen.dk