Lokal database med "alle" hændelser

Startet af Towle, 24 Dec 2017 - 12:22

Forrige emne - Næste emne

Towle

Efter mange års pause med min slægtsforskning er jeg nu igen klar og jeg genkalder mig en gammel tanke om at samle alle tilgængelige kilder for et givent lokalområde i en database. Jeg arbejder med Mors (Nørre- og Sønder Herred, samt Nykøbing købstad).

At kunne foretage et opslag og få en kildehenvisning til fødsel/dåb, konfirmation m.m.) vil jo være et godt arbejdsredskab, men sideeffekten synes jeg er mindst lige så vigtig: Hvis kirkebøgerne er oprettet komplet vil de jo i en del tilfælde vise sig, at vedkommende ikke er død i lokalområdet og så går den vilde jagt jo.

Jeg husker at der tidligere kørte et projekt med "strays" - altså folk man faldt over og hvor det var tydeligt, at vedkommende ikke var fra sognet. Så vidt jeg husker var det Elsebeth/Elisabeth Paikin, der samlede disse oplysninger, men vedligeholdes dette projekt stadigvæk?

I den halve snes år jeg har været væk fra "faget", er mange kilder jo blevet digitaliseret. Lige nu kan jeg ikke helt overskue hvad der er søgbart (altså indtastede kilder" og hvad der "kun er tilgængeligt som scanninger. Engang kunne man købe CD'er med indtastede kilder fra DDA. Kan man stadigvæk det?

Lis B. Jensen

Hej Kurt

Nej - der laves ikke nye cd'er med kilder far DDA.
Om man stadig kan købe de gamle ved jeg ikke.

Men alle Folketæælinger kan hentes her http://www.salldata.dk/zip/
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Christian Konstmann Autzen

Det du efterlyser er vel noget lignende som denne hjemmeside:

http://www.bedstedsogn.dk/historisk/familieregister/Familieregister_1600-1699.pdf

Den er så opstillet for hvert århundrede.

Det er så en opgave, som har endog meget stort omfang, og kræver derfor at du har tiden med dig.

Ejeren af denne hjemmeside har så været så heldig, at den mangeårige slægtsforsker Svend Jacobsen har leveret oplysninger til ham med anetavler med slægter fra Bedsted sogn, og så bygget videre på det. - Men man skal nok lige selv også efterkontrollere, idet Svend Jacobsen ikke vil stå inde for alt på Bedsted hjemmesiden.

Svend Jacobsen og Hans-Ole Mørk har så deres egen hjemmeside med herredsfoged Troels Winther og hans efterslægt:

http://www.troelswinther.dk/

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Towle

Citat fra: Lis B. Jensen [339] Dato 24 Dec 2017 - 12:29
Hej Kurt

Nej - der laves ikke nye cd'er med kilder far DDA.
Om man stadig kan købe de gamle ved jeg ikke.

Men alle Folketæælinger kan hentes her http://www.salldata.dk/zip/

Det er tilsyneladende ikke muligt at registrere sig som ny bruger. Jeg har skrevet til ham, men han svarer jo nok ikke en højhellig juleaften ;)

Tak for tippet. Jeg har selv indtastet nogle folketællinger i sin tid.

Towle

#4
Jeg har den tid jeg vælger at bruge på det, men hvis jeg kan få et nyttigt redskab op at stå, som alle der beskæftiger sig med Mors kan bruge til noget, så må det være muligt at mobilisere flere kræfter.

Citat fra: Christian Konstmann Autzen [733] Dato 24 Dec 2017 - 13:27
Det du efterlyser er vel noget lignende som denne hjemmeside:

http://www.bedstedsogn.dk/historisk/familieregister/Familieregister_1600-1699.pdf

Den er så opstillet for hvert århundrede.

Flot, men nej ... min tanke er en rå database, hvor jeg kan slå en person op og finde alle registrerede kilder for vedkommende. For mænd kan det f.eks. være et link til den pågældende side i de scannede lægdsruller, samt links til de originale kilder for folketællinger, kirkebøger m.v.

Ideen er at lave et register som en (online)database man kan slå op i - ikke en komplet slægtsbog. Det arbejde du henviser til, er dog imponerende og der vi helt sikkert kunne hentes inspiration.

Jeg har, sammen med en bekendt, i sin tid lavet et vielsesregister for Mors. Meget bekvemt, men vi er ikke helt enige om at stille det til rådighed. Det løser sig, er jeg sikker på.


Mikkel Eide Eriksen

Hej Kurt

Det du efterspørger lyder lidt som de norske bygdebøger eller tyske ortsbücher. Af uvisse årsager har der ikke været nogen særlig tradition for det her i landet. Jeg vil dog sige at jeg selv er ved at brygge på et familieregister til min hjemby fra arilds tid og indtil kirkebøgerne brændte, som hjælp til andre interesserede.

Ellers kan du bare vente 50 år, så er alle de forskellige kirkebøger og folktællinger nok blevet kædet sammen på personniveau så man kan slå en person op og få hele deres praktiske livshistorie...

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Towle

Hej Mikkel,

Det vil jeg da gerne kigge nærmere på. Har du er par links, så jeg kan studere fænomenet?

M.v.h. Kurt

Peter Paluszewski

Hej Kurt,

En hel del af Morsøs ældre kirkebøger er afskrevet af Carl Madsen, og tilgængelige her:
https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/thisted

Mvh Peter

Inger Buchard

Hej Kurt

De tyske online Ortsfamilienbücher kan du se eksempler på
http://ofb.genealogy.net/
Her finder du bl.a. en godshollænderdatabase:
http://ofb.genealogy.net/hollaender_daenemark/
dvs. en database med godsmejerister i Danmark, fortrinsvis dem, der har rødder i Tyskland,
men de fleste er sogne-/lokalitetsdatabaser; OFB-softwaren foretager en sammenligning med mulige personsammenfald i andre af CompGens databaser. Det er en stor fordel, hvis man som jeg følger med i indtastninger af kirkebøger nv for Stettin; her kan jeg finde de børn af samme forældrepar, der er gift i forskellige nabosogne.

Man kunne vel egentlig godt lave det samme i DIS-sammenhæng, vi har blot ikke i Danmark tradition for at lave sognebøger, selv om der eksisterer en del på de lokalhistoriske arkiver, f.eks. Felsted sognearkiv. Nogle er tilgængelige som excel-filer, andre må man skrive til arkivet om, for at få oplysninger derfra.

Kender du www.alsnissen.dk?
Carl Madsens kb-afskrifter er der også linket til på de enkelte sognesider på DISWiki, f.eks.
https://wiki.dis-danmark.dk/index.php/Fr%C3%B8slev_(Mors)

mvh
Inger Buchard

Redaktør på DIS-Wiki

Towle

Hej Inger,

Mange tak for links. Det kan være nyttige at studere, når jeg overvejer hvad jeg gerne vil lave og hvordan. De tyske sider ser dog - ved første øjekast - ikke påfaldende brugervenlige ud, men de er sikkert effektive når man lærer dem at kende.

Jeg har egentlig ikke sognebog-modellen i tankerne, forstået som en beskrivelse af et sogn og dets befolkning. Jeg tænker mere ud fra den situation vi jo alle jævnligt oplever: at nogen blive væk. En person forsvinder ud af sognet og forsøges fundet i nabosognene, men forgæves. Der er stadig en god sandsynlighed for at vedkommende kan findes i i herredet eller naboherrederne, men så begynder det at blive besværligt og tidkrævende. For mit eget vedkommende må jeg konstatere, at langt de fleste kan findes eet eller andet sted på Mors.

Alsnissen ser spændende ud :-)

Jeg er stadig på idestadiet og har endnu ikke en fuldt udviklet model, hverken for indhold eller virkemåde, men jeg er fast besluttet på at det skal være mit store projekt. Mine slægter kan jeg ikke komme ret meget videre med.

Inger Buchard

Du spurgte også om Strays
DIS-Wiki har en kort liste over tilfældighedsfund:
https://wiki.dis-danmark.dk/index.php/Strays
men den form egner sig ikke til en egentlig database over folk, der flytter til nabosognet hhv. bevæger sig indenfor nærområdet.

Inger
Redaktør på DIS-Wiki