For alle > Slægtsforskning med DNA

DNA-test for begyndere

(1/2) > >>

Steen Thunberg:
Kære medlemmer

Jeg overvejer at få foretaget den første DNA-test, men er meget i tvivl.
Der er mange spørgsmål og når man læser forskellige steder kan det være ret forvirrende læsning med nye betegnelser og begreber.
Findes der nogen steder en introducerende forklaring, der kan give en et god overblik ?

Specifikt søger jeg via testen en 3xtip oldefar som vi i familien aldrig har fundet ophav på, trods flere ihærdige slægtsforskere i familien. Det er mit håb at man måske via DNA kan finde et match, eller et gennembrud. Men hvilken af de forskellige tests er så bedst at få foretaget ?

Der er mange spørgsmål, så en henvisning til en kom-i-gang-vejledning til dette nye og spændende hjørne af vores hobby ville være rigtigt dejligt....


mvh
Steen

Anders M. Petersen:
Hej Steen!

Det korte svar er, at du skal tage en "FamilyFinder" hos FamilyTreeDNA (www.familytreedna.com).
Den er på tilbud hele august til 69 USD + 13 USD i porto = 82 USD = 520 kroner.

Det er den test, der vil give dig mest i forhold til din slægtsforskning - nemlig personer der matcher dig 6-8 generationer tilbage og 360 grader rundt.

Hos FamilyTreeDNA er der ikke abonnement, når testen er betalt, så du kan bruge sidens værktøjer til at finde dine matches uden yderligere omkostninger. Der er også flest danskere, der tester hos FTDNA.

Du kan dog med fordel starte med at teste dine ældste nulevende aner før dig selv, da du så kigger 6-8 generationer tilbage i forhold til dem.

For mere info, så er der siden www.dsgg.dk samt Facebook gruppen "DNA og slægtsforskning".
Flere af os fra Facebook gruppen er dog også aktive her og svarer også gerne her på Forum.

Med venlig hilsen
Anders

PS: Selvom FTDNA påstår du skal returnere dit kit som pakke (til 275 kroner!), så kender jeg til over 25 kits, der er sendt som brev (til 25 kroner) og ikke ét er gået tabt. Og skulle det ske, så er det kun 13 USD for et nyt kit...

Steen Thunberg:
Hej Anders

Tak for dit korte og præcise svar. Det er jeg rigtig glad for.
Jeg vil se på det allerede i aften...

mvh
Steen

Steen Thunberg:
Hej Anders

Så er resultatet kommet fra Family Finder. Det bedste match er 2nd Cousin - 4th Cousin med et shared centimorticans på 116 og longest block på 26. Er det godt eller skidt ? Der er indtil videre 962 matches men jeg kan ikke vurdere kvaliteten af dem endnu.

Mit spørgsmål er hvor mange shared centimortigans og longest block skal der til før det er umagen værd at kontakte vedkommende ?
X-match ? er det et direkte match ?

mvh
Steen

Anders M. Petersen:
Hej Steen!

Et hurtigt svar fra Lübeck:

Med 116 / 26 cM, så synes jeg du kan betragte det som et sikkert bevis.

116 passer godt med fælles 3 x tipoldefar og som tommelfingerregel er alle matches over 15 cM på længste stykke IKKE tilfældige.

Tillykke med resultatet!
Anders

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version