For alle > Slægtsforskning med DNA

Erfaringer med Family Tree DNA

(1/4) > >>

Jannik Landt:
Jeg kunne godt tænke mig at høre om andres erfaringer med Family Tree DNA eller lignende.
Jeg tog en test af såvel genom, Y-DNA og mt-DNA for et par år siden, og jeg får masser af matches, men har aldrig fået noget, jeg kan relatere til slægtninge.
I genom-testen (alle aners efterkommere) har jeg fået 982 hits, heraf 9 2.-4. cousins, 28 3.-5. cousins og resten fjernere.
I mtDNA (efterkommere af min mormors mormors mormors...) og Y-DNA (efterkommere af min farfars farfars farfars...) masser af hits, men endnu ikke noget, jeg kan bruge. Jeg har stort set aldrig fået hits fra Danmark, hvor stort set alle mine tiptip- og tiptiptip-oldeforældre kommer fra.
Det skal bemærkes, at jeg mest tog testen for at få indblik i de nye teknologier, men jeg vil godt høre, om andre har fundet virkelige slægtninge.

Christian Konstmann Autzen:
Hej Jannik

Spørgsmål som dit har vi efterhånden haft nogle af på DIS-Danmark's forumside, og jeg har grundet det større og større antal spørgsmål om DNA forsøgt at råbe DIS-Danmark's bestyrelse op for at få en særlig overtråd til "DNA i slægtsforskning", men indtil nu uden absolut held.

Om det kunne komme - jeg tror det næsten (- ikke).

Hilsen
Christian

Karsten Damén:
Tja - min statistik på FTDNA er:
2-3 cousin:   1 træf / verificeret (af mig)
2-4 cousin:   12 træf / heraf 4 verificeret (af mig)
3 cousin eller mere:  610 træf / heraf 4 verificeret af mig og 1 verificeret af modpart

Alle træf beregnet som 2-4 cousin af FTDNA var reelt 5 - 8 cousin !  
De er tilsyneladende meget optimistiske i deres beregningsmetode - man fristes til at mene grænsende til det uvederhæftige.

Langt de fleste af mine træf ligger i USA (alle udvandring fra Thisted Amt).  I Danmark har jeg fundet 1, i Norge 1 og i Holland 1.

Du skal have en rimelig komplet anetavle tilbage til beg. af 1700-tallet før det batter.  Du skal regne med, at dine træf ikke har en tilsvarende anetavle - og at du kommer til at gøre hele arbejdet med at finde den fælles ane.

Alle ovenstående bemærkninger gælder for autosomal test (Family Finder).  Y-DNA og mtDNA er nok kun relevant, hvis man vil teste sin linje direkte mod en kendt person.

Mit udbytte af testen har været at få bekræftet nogle slægtslinjer langt tilbage i tiden (herunder Norge og Holland i 1500- og 1600-tallet).  Samt at alle mine 4 oldefædre virkelig var mine oldefædre  ;D

Jeg kan i øvrigt stærkt anbefale at lægge din DNA-profil ind på "GEDmatch"
https://isogg.org/wiki/GEDmatch
Der har jeg fået en del træf mod personer, som er testet via Ancestry.

Og ja, DIS-Danmark mener tilsyneladende ikke, at DNA er et emne som bør fremhæves specielt, men jeg kan jo ikke læse hvad der drøftes på medlemssiderne.
Det tidligere DIS-Norge - nu "Slekt og Data" har/havde nogle udmærkede sider som introduktion til DNA i slægtsforskning:
https://slektogdata.no/nb/tema/dna, men nu er det desværre blevet gemt bag en "betalingsmur".  Man kan dog stadig læse deres forum: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewforum.php?f=2399&sid=ba169aedd7874372a1388bf63af57e7d

mvh
Karsten

Christian Konstmann Autzen:
Hej Karsten

Du skriver bl.a.

Og ja, DIS-Danmark mener tilsyneladende ikke, at DNA er et emne som bør fremhæves specielt, men jeg kan jo ikke læse hvad der drøftes på medlemssiderne.

Nej, der kører ikke en særlig tråd under medlemsdelen om dette - men vores næstformand, Kirsten Sanders - har på et tidspunkt (hvis jeg lige husker korrekt) oplyst, at det er et punkt, som hun vil tage op på mødet i (august eller) september i år. Og det må vi så afvente udfaldet af.

Men ...

Hvorfor DIS-Danmark's bestyrelse har en lidt tvivlende indstilling til en særlig overtråd til "DNA i slægtsforskning" ved jeg ikke, men ses der sådan, gennem længere tid, på flere tilfælde med forslag fra de almindelige medlemmer, så synes det at pege i retning af, at bestyrelsen synes, "at den alene vide hvad der er bedst for medlemmerne".

Men ellers stiller DIS-Danmark jo en glimrende hjemmeside til rådighed for både medlemmer og ikke-medlemmer, og ingen behøver så absolut at indmelde sig i foreningen for at få et godt udbytte af hjemmesiden i sin slægtsforskning, - og det er så vel også derfor, at du ikke er medlem.

Hilsen
Christian

Karsten Damén:

--- Citér ---Men ellers stiller DIS-Danmark jo en glimrende hjemmeside til rådighed for både medlemmer og ikke-medlemmer, og ingen behøver så absolut at indmelde sig i foreningen for at få et godt udbytte af hjemmesiden i sin slægtsforskning, - og det er så vel også derfor, at du ikke er medlem.

--- Afslutning på citat ---

Nej, det er ikke derfor jeg ikke er medlem.  Du kan sende mig en mail, hvis det har din store interesse, så skal jeg forklare sagen for dig - og det har ikke noget med økonomi at gøre.  For tiden nøjes jeg for det meste med at bidrage til andres udforskning af deres slægt, og øger dermed "markedsværdien" af dette forum  :D

Karsten

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version