Forfatter Emne: Så fik jeg prøvet DNA  (Læst 3025 gange)

Finn Holbek

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 782
  • https://finnholbek.dk
Så fik jeg prøvet DNA
« Dato: 09 Mar 2017 - 05:16 »
I starten af december fik jeg taget en DNA-test hos Ancestry. I første omgang nøjedes jeg med at hente resultatet af testen til brug på de gratis tjenester, og testede først GEDMatch. Der var omgående gevinst via en (Waldorff) tipoldemors moster på mors side, til en større amerikansk efterslægt. Spændende! Og over al forventning.
 Efter en måned med Jul og influenza fik jeg prøvet testen på FTDNA, og også her var der gevinst via samme tipoldemors lillebror, som har en ganske omfattende og også amerikansk efterslægt. Sammenlagt langt over 100 nye slægtninge på mormors side må bestemt siges at være alle pengene værd.

Men nu begyndte jeg at undre mig lidt over de manglende resultater via min farmors enorme adelige stamtavle. Var der mon noget galt i linjen? Var der en mælkemand indblandet et eller andet sted? Var farmor et hittebarn?
For nogle dage siden besluttede jeg så at afprøve de 14 dages gratis trail på Ancestry, og efter systemet havde arbejdet i nogle dage begyndte der at ske ting og sager.

Atter var der forbindelse til amerikanske slægtninge, men denne gang via Vilhelm Valdemar greve Ahlefeldt-Laurvigen, en bror til farmors oldemor Charlotte Adelaide A.-L., med besked om; ”Predicted relationship: 4th Cousins Confidence: High”.
 
Det var naturligvis glædeligt at få bekræftet denne væsentlige del af min slægtsforskning, men også lidt skummelt, eftersom den gode grev Vilhelm Valdemar ikke er noteret som lovformelig gift i adelsårbogen (årg. 1982-1984). Det blev ikke mindre indviklet af at moderen til disse efterkommere, Anne Marie Abrahamsdatter, kendes som mor til Jacob Severin Rose Bolvigs efterkommere, indbefattet datteren Frederiche Claudine født 1845, året efter Bolvigs ældste søn Laurits (1844-1928).
Det kunne jo næsten ikke rigtigt passe at en anstændig hustru pludseligt laver børn med en fremmed mand, men den er god nok, DNA lyver ikke, og i øvrigt skrives Frederiche Claudine uægte ved dåben i Aasted kirke (Horns) 1. april 1845.
I den amerikanske familie har man åbenbart været klar over at grev Vilhelm Valdemar var den rigtige far, og han omtalt på findagrave.com
https://goo.gl/Thuovl

Som om dette ikke var nok, dukkede endnu et ”Confidence: High-match” af samme styrke op på Ancestry, og igen var det en forbindelse til efterkommere af Anne Marie Abrahamsdatter. Denne gang via en søster til foregående, Andrea Johanne Davidine Jacobsdatter som stod noteret med hr. Bolvig som far.
Igen, DNA lyver ikke, og selvom jeg angiveligt har 15-tals-aner tilfælles med hr. Bolvig, virker det usandsynligt at disse skulle være i stand til at generere et match på linje med foregående. Så der er altså næppe nogen tvivl om at grev Vilhelm Valdemar atter er den rigtige fader!
 - Forbløffende, men enten har de implicerede været usædvanligt frisindede, eller også har greven været decideret ”avlshingst”, eller var Bolvig ligefrem impotent? .. eller ...?

Den overraskende men plausible forklaring viste sig at ligge på Anne Marie Abrahamsdatters profil på findagrave.com
https://goo.gl/pftUFY:
Anne Marie came to Utah in September 1862 in the Christian A. Madsen Company along with her husband Hans Johansen (or Johnsen) and 4 of her children”.

Det vil sige at hun emigrerer til USA sammen med sine børn i selskab med en helt 3. mandsperson, hvilket “lyder kompliceret”, men under hans profil på findegrave.com kommer forklaringen:
https://goo.gl/FETX0v
Hans Johansen (or Johnsen) was baptized and confirmed a member of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints 14 October 1861. Emigrated to the United States on the Ship Franklin with the Christian A. Madsen company arriving in Salt Lake City, Utah in September 1862. According to emigrant records he was born in 1837 in Sweden”.

Familien var åbenbart mormoner, og hvad var mere naturligt end at rejse til et land hvor man kunne tro hvad man vil?

Besøg dem på:
https://finnholbek.dk/getperson.php?personID=I82413&tree=2
Med venlig hilsen
Finn Holbek
https://finnholbek.dk

Grethe Elten Mortensen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 1.547
Sv: Så fik jeg prøvet DNA
« Svar #1 Dato: 09 Mar 2017 - 13:45 »
Hej

Spændende læsning, jeg faldt lige over dette:

Andrea Johanne Davidine Jacobsdatter 
Født
27 feb. 1852 
Snedkerholt, Torslev (Øster Han H., Hjørring)   [2] ---Skal være Snedkerholt, Torslev Dronninglund herred
Døbt
4 apr. 1852 
Torslev Kirke (Dronninglund H., Hjørring)   [2] 

Venligst
Grethe Elten mortensen

Finn Holbek

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 782
  • https://finnholbek.dk
Sv: Så fik jeg prøvet DNA
« Svar #2 Dato: 09 Mar 2017 - 16:07 »
Snedkerholt, Torslev (Øster Han H., Hjørring)   [2] ---Skal være Snedkerholt, Torslev Dronninglund herred

Hej Grethe, tak for korrektionen.
Med venlig hilsen
Finn Holbek
https://finnholbek.dk