Vor Frelser Sogn, Sokk. hd, Kbh. amt, Philip de Lange, begr. 15. dec. 1766

Startet af Karen Riis Jensen, 19 Jun 2016 - 10:59

Forrige emne - Næste emne

Karen Riis Jensen

Er der nogen der ved hvor Københavns store og kendte bygmester, Philip de Lange, ligger begravet ?

Iflg. dette link fra Vor Frelser Sogns kirkebog, opsl. 204:

http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=158808&side=204&height=707

blev han begravet den 15. december 1766 på Nordre Kirkegård.

Jeg vil blive meget glad for at modtage oplysninger om hans gravsted placering i dag samt info om Nordre kirkegårds placering, idet jeg ikke kan få tidspunktet for oprettelsen af denne til at passe med Philip de Langes død i 1766.

Mvh
Karen

Peter Kristiansen

Jeg har aldrig hørt, at Philip de Langes gravsted skulle være bevaret.

Nordre kirkegård - hvor lå den - og hvornår skulle den være oprettet?
M.v.h. Peter Kristiansen

Gitte Johansen

VOR FRELSERS KIRKEGÅRD

Midt i et højt og tætbebygget kvarter på Amagerbrogade ligger Vor Frelsers Kirkegård som en lille, fredelig landsbykirkegård midt i storbyens hektiske larm og travlhed. Som alle andre 'udflytter-kirkegårde' er Vor Frelsers Kirkegård kommet på afstand af kirken.
Udflytninger var en konsekvens af af de overfyldte kirkegårde inden for Københavns volde, som jo først blev sløjfet i sidste halvdel af 1800-tallet. Kirkegårdens historie er lang og indviklet. De ældste optegnelser om en kirkegård på Christianshavn er fra 1640. I de år, der er gået siden, har kirkegården haft flere forskellige størrelser og placeringer. Den grund, Vor Frelsers Kirke blev bygget på, var oprindeligt kirkegård for Christianshavns første kirke, der blev bygget omkring 1640 og lå i Sankt Annæ Gade - overfor den nuværende kirke. Efter at Vor Frelsers Kirke stod færdig og blev indviet 1696, fortsatte jorden omkring kirken med at være kirkegård og man kan den dag i dag finde enkelte gravsted rundt omkring på kirkegrunden. I 1853 - det år, hvor en stor koleraepidemi ramte København - blev begravelser inde for voldene forbudt og begravelserne på kirkegården rundt om Vor Frelsers Kirke ophørte.
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Karen Riis Jensen

Kære Peter og Gitte !

Mange tak for jeres input - iflg. kirkebogsindførslen da Philip de Lange blev begravet står der - hvis jeg har læst rigtigt - "Catholic til Nordre Kirkegaard" - ellers må I meget gerne korrigere mig;  jeg er ikke i stand til at placere Nordre Kirkegård.

Det er meget muligt, at gravstedet ikke er bevaret;  men det forekommer mig lidt besynderligt, når han nu var så kendt en person.

Tak for info Gitte som jeg tidligere har stiftet bekendtskab med.  Philip de Lange må have efterkommere i DK - han sløjfede vist "de" i børnenes efternavn - måske ved de, hvor deres berømte ane blev begravet.

Mvh
Karen

Gitte Johansen

#4
Så er der lidt her, måske.


https://da.wikipedia.org/wiki/Helligåndskirken_(København)

Kirkegården[redigér | redigér wikikode]

Kort fra 1757
Efter omlægningen til sognekirke blev der behov for en kirkegård, og den lå først syd for kirken ned til Fisketorvet (nu Strøget). I 1607 overlod Christian 4. klosterets urtegård til kirken, og kirkegården blev udvidet på nordsiden, så langt, at der efter branden i 1728 blev skåret noget bort ved gennemføringen af Kokkegade (nu Valkendorfsgade).

På 1700-tallet omtales de forskellige dele af kirkegården med egne navne, og de har forskellig status. Vestre kirkegård lå mellem Helligåndshuset og den vestre hegnsmur. Søndre kirkegård mellem kirken og Strøget. Vinklen mellem koret og bygningerne i sydøstre hjørne af området, som tilsyneladende altid har ligget der, kaldtes sprøjtehuskirkegården. Østre kirkegård var striben fra korgavlen, langs Lille Helliggeiststræde (nu Niels Hemmingsensgade) op til Valkendorfgade. Endelig var nordre kirkegård den gamle urtegård og området nord for og fra 1710 dog omtalt som søndre hhv. nordre afdeling. Østre kirkegård var forbeholdt fattigbegravelser, mens sprøjtehuskirkegården og nordre afdeling af urtegården var forbeholdt "honette borgerfolk".

Kirkegården blev nedlagt i 1851, da det blev forbudt af foretage begravelser inden for voldene, og området var lukket for offentligheden pånær under gudstjenester frem til 1895, hvor det blev et offentligt anlæg, hvilket det stadig er.
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Bente Aaris

Måske det kan være Assistents kirkegård som jo ligger på Nørrebro, i 1766 var den ret ny og kom som aflastning til de Københavnske sognekirker der kunne bestyrer sin del af kirkegården, hans søn Philip Lange blev begravet der, du kan finde ham her og læse mere om det:

https://da.wikipedia.org/wiki/Assistens_Kirkeg%C3%A5rd#cite_note-4


Samt flg. som tyder på at det vel kan være ganske sandsynligt at han Philip de Lange blev begravet der bag kirkegårdsmuren han selv havde ansvaret for!

I 1750erne forværredes forholdene i København atter, hvorefter magistraten 2. maj 1757 sendte forslag til Kancelliet om en kirkegård uden for voldene. Heri var intet nyt, for allerede 1666 var Holmens Kirkegård lagt uden for Østerport, og 1711 flyttedes Garnisons Kirkegård sammesteds hen. Efter forskellige forhandlinger besluttedes det at placere kirkegården udenfor den bebyggede del af forstaden Nørrebro. 26. maj 1757 kunne en ny assistenskirkegård oprettes ved kgl. anordning. Den beplantedes hurtigt, mens Philip de Lange havde ansvaret for den karakteristiske teglstensmur med nicher, der hegner en del af kirkegården.

Tænkt fra begyndelsen som en fattigkirkegård voldte det kvaler at få den indviet. Biskop Harboe anså det for unødvendigt, men var så åben overfor almuen, at han foreslog en tale af Vor Frue Kirkes sognepræst. En pauver højtidelighed fandt sted 6. november 1760, hvor disciple fra Frue Skole sang "Pengene, som Judas slængte" over det usle jordstykke. Et slående valg af salme til denne lejlighed, overværet af nogle professorer og magistratsmedlemmer. Det officielle navn lød "Assistens kirkegårdene uden Stadens Nørreport" (assisance = hjælp), hvilket dog aldrig slog an.

http://www.kobenhavnshistorie.dk/bog/kko/a/kko_a-39.html


Mvh
Bente Aaris
Godset♥ MOSS
https://aaris.webtrees.net

Karen Riis Jensen

Kære Gitte og Bente !

STOR tak til jer for info vedrørende de københavnske kirkegårde - dejligt, at I er interesserede.

Jeg vil skrive til Københavns Stadsarkiv og Københavns Kommune for at høre, om de har nogle oplysninger at bidrage med så får vi se, om de kan supplere.

Mvh
Karen