For alle > Slægtsforskning med DNA

Kort intro til DNA i slægtsforskning

(1/3) > >>

Anders M. Petersen:
Hej Forum!

I håbet om at få flere danskere med veldokumenterede slægtstavler til at tage DNA tests, så vi alle kan få flere matches og blive klogere, kopierer jeg lige et indlæg her, som jeg har skrevet i Facebook gruppen "DNA og slægtsforskning" - jeg håber ikke det bliver taget ilde op!

Der findes overordnet 3 typer af DNA test, som man kan bruge i forbindelse med slægtsforskning: Autosomal DNA test, Y-DNA test og mtDNA test. De er her listet i rækkefølge efter deres anvendelighed i slægtsforskning, hvor en autosomal DNA test klart giver det mest anvendelige resultat og mtDNA sjældent kan kobles op på "papirsporet"

En autosomal DNA test (hedder FamilyFinder hos FamilyTreeDna = FTDNA) kan spore slægtskab 360 grader ca. 4-6 generationer tilbage - dvs. at man kan spore personer, der har taget samme test og som man er i familie med 4-6 led tilbage. Resultatet vises som en liste af personer, som man kan være i slægt med og et bud på hvor fjernt slægtskabet er (f.eks. "3-4 fætter/kusine").
De 4-6 generationer er et konservativt bud - jeg har netop haft mit første beviselige match, som var med en person, der havde en fælles ane 7 generationer fra mig. Det var dog også et svagt match!

En Y-DNA test kan kun tages af mænd og den fortæller hvem ens fars, fars, fars, fars... var flere tusinde år tilbage. Her er prøver af forskellige kvalitet og pris (hos FTDNA hedder de Y37, Y67, Y111 og BigY). Et match på en Y-test viser, at man med stor sandsynlighed har samme forfader i far-linje 1 til 24 generationer tilbage (spændet indsnævres ved højere Y-test).

Hvis man vil prøve en Y-DNA test, så vil jeg anbefale at man starter med en Y37, for hvis ikke man finder et meget tæt match med Y37, så får man ikke mere at vide med en Y67 eller Y111. Og prisen for Y37 + en senere opgradering til Y111 er ikke meget dyrere end prisen for Y111 - og da priserne falder år efter år, så kan det ende med at koste det samme i sidste ende.

Når man får resultatet af en Y-test får man også et bud på sin haplogruppe, som fortæller noget om, hvilket folkeslag ens fars, fars, fars. fars... tilhørte. I udgangspunktet er dette f.eks. "M269" som blot betyder "hvid vesteuropæer", men med dette resultat kan man tilkøbe mere detaljerede haplogruppetests (69 USD i mit tilfælde), som kan præcisere dette ganske betydeligt - jeg fandt f.eks. ud af at min far-slægt er keltisk! Haplotests er dog kun interessante, hvis man sætter sig ind i det - så er der til gengæld også en helt ny vinkel på slægtsforskningen, for pludseligt kigger man tilbage til perioden mellem år 6.000 fvt. til ca. år 1.000!

En mtDNA test kan tages af både mænd og kvinder og afdække ens mors, mors, mors, mors.. slægtslinje, men da mtDNA ændrer sig meget langsomt, er det et noget mere overordnet resultat, som er svært at bruge til slægtsforskning. En mtDNA test kan tilkøbes som "full mtDNA", hvor man får mulighed for at matche slægtninge noget nærmere, men det kan stadigvæk være fordi man har en fælles ane for måske 1.000 år siden.


Og hvor starter man så?

Hvis man vil prøve sig frem med DNA, men er i tvivl, er mit råd, at man bør starte med den autosomale DNA test, da den faktisk er den billigste og typisk giver det som folk leder efter - matches i den nære slægt, hvilket her i Danmark typisk er inden for den periode der kan afdækkes gennem kirkebøger og folketællinger. Det er ikke lige så nemt med Y-DNA test - jeg har f.eks. ét 100% Y37 match med en svensker og selvom jeg er tilbage i min far-linje til 1650 og han er tilbage i 1580 har vi ikke fundet den fælles stamfader.

Ca. 2/3 af dem, der har taget tests hos FTDNA har valgt ikke at lægge deres GEDCOM-fil (stamtavle) op og det er ret frustrerende, for så kan man jo kun se, at man har fælles aner, men ikke finde dem. Det er min fordomsfulde teori at mange er disse er personer, der tror at en DNA-test er en billig genvej til en stamtavle, men de er nok blevet skuffede! Derfor en opfordring til at man enten helt sparer pengene til DNA tests eller går "all in" med sine ane-data. Der er diverse privatlivsindstillinger, som man kan benytte (f.eks. at kun matches må se navn, at personer der er døde for mindre end 100 år siden vises ikke i stamtræ osv), så man kan styre et godt stykke ad vejen, hvad der vises. Jeg anbefaler dog at man selv styrer data hårdt ved selv at udvælge hvilke personer, der indgår i den gedcom-fil, som man uploader til udbyderens website - f.eks. kun den direkte ane-linje og kun personer, der er døde.

Husk at selve spytprøven kun skal indsendes første gang - derefter kan man tilkøbe tests på prøven, som gemmes i op til 25 år (eller den er brugt op af de tests man tilkøber!).

Og så bare en opfordring til at komme ud af busken! Jo mere skandinavisk DNA, der bliver testet og lagt op med data, jo flere matches får vi og jo klogere bliver vi alle sammen!

Jeg bruger selv FTDNA (www.familytreedna.com), som generelt har et fint ry og uden tvivl er mest brugt her i Skandinavien. Alternativt kan man kigge på www.23andme.com.
En lille sammenligning kan ses her: http://www.legalgenealogist.com/blog/2015/02/02/2015-most-bang-for-the-dna-buck/

Hos FTDNA koster det 99 USD for en autosomal test + 15 USD i porto for test-kit - i alt lige under 800 kroner til dagens kurs - og så er man "på". Samme priser kan man også få hos de andre udbydere.
Men pas på - man kan blive grebet af det og bestille flere tests (Y-DNA, haplogrupper, mtDNA) på sig selv, eller pludseligt indse, at man kan få noget ud af at sikre sig DNA fra ens nulevende aner!

Og spørg bare i tråden, hvis I vil vide mere!

Christian Konstmann Autzen:
Hej Anders

Tusind tak for en glimrende beskrivelse; - og desværre fik vi så ikke DIS-Danmark til at oprette en særlig overordnet DNA-tråd, hvor netop dine oplysninger kunne danne grundstammen for oplysninger.

Måske "senere end aldrig" for DIS-Danmark, - uden at jeg dog ved det; men bestyrelsen kunne jo svare på denne tråd og oplyse, om man (DIS-Danmark) rent faktisk vil vise interesse for dette område.

Som jeg sidste gang forstod på Kathrine Tobiasen's svar, så afventede man vel egentlig blot på et skriv til DIS-Danmark om dette, og så ville man lave en tråd - men .... (jeg ved det rent faktisk ikke).

Personligt er jeg ved at være færdig med hele min slægtsforskning - med det, som jeg kan finde via kirkebøger og lignende. Og det kunne da være, at jeg kunne tænke mig at lave en test - men .... Og sådan kunne mange andre også have det, og hvor så en egen tråd under Forum kunne få en afklaring for mit vedkommende og måske også hos andre.

Hilsen
Christian

Anders M. Petersen:
Hej Christian!

Tak for dit svar! DNA er klart "next step", når man føler at man har fået det hele ud af de skriftlige kilder, selvom det nok kan diskuteres om man nogensinde kommer dertil!

Autosomal DNA test arbejder klart bedst sammen med papirsporet. Hvis man vil bruge DNA til at komme endnu længere tilbage, kan jeg anbefale Y-DNA. Hvis man er kvinde kan man vælge mellem mtDNA, som er mere personligt, men også giver et meget diffust resultat eller kigge på sin fars (eller brors) Y-DNA .

I øvrigt kan især autosomal DNA, men også Y-DNA bruges til at bekræfte svage led i papirsporet. Der vil jeg gerne henvise til disse tråde, der viser hvordan DNA på forskellige måder bidrager til at validere papirsporet:
https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,72543.0.html (aktuelt sidste opslag)
https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,106932.0.html

Men jeg vil nødigt gøre DNA til en diskussion om DIS-Danmark. Jeg synes fint at vores tråde kan bo under "Metode og teknik" indtil videre - det er jo præcis det, som det handler om. Og skriver vi "DNA" i titlen er opslagene også til at finde!

Så lad os nøjes med at spille bolden her  ;)

Hilsen
Anders

Christian Konstmann Autzen:
Hej Anders

Ja - du har givet ret, lad dette så være tråden til DNA i slægtsforskning.

Da sagen for kort tid siden blev diskuteret, med baggrund i Knud Haaning Andersen's DNA facebook- side (det var det vel ?), oplyste Knud rent faktisk, at der er et stort problem med facebook - for det "nære" forsvinder, og hvor han selv foreslog at DIS-Danmark oprettede en egen over-tråd hertil, for så ville det bliver mere overskueligt.

Men det kommer så næppe - og dit indlæg her er så det, som vi har og som vi så må "nøjes" med.

Dit link til Helle Rau Hartmann - om hendes Hans Hansen Oxe - giver et glimrende indblik i, hvor meget dette kan give, med lidt hårdt og koncentreret arbejde.

Personligt har jeg ikke sådanne problemstillinger, men dog noget, som givet kunne give bedre afklaring via en DNA. Og jeg vil lade det stå åbent for mig selv; og da have dit indlæg i tankerne - og med håb om, at jeg kan finde det (= dit indlæg), når tid kommer.

Hilsen
Christian

Aase Madsen:User Image, Pia-Kristina, Svenhard, 10/18/2014, 2nd Cousin - 4th Cousin, edit Add, 66.18 

User Image, Klara Bäckström, 1/5/2016, 2nd Cousin - 4th Cousin, edit Add, 56.49
 
User Image, B.H.M Olsen, 8/14/2014, 2nd Cousin - 4th Cousin, edit Add,  49.91 
 
User Image, M P, 10/17/2014, 2nd Cousin - 4th Cousin, edit Add,  64.38

Jeg venter stadigvæk på at finde "papirsporet" til disse personer.

Jeg har en oldemor, som jeg med 90 % sikkerhed, ved hvem faderen var, men jeg har kun moderens alder, og håber på via min DNA, at finde denne moder.

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version