Regimenskriver Sören Hacksen (Hachsen) og Margrethe Kirstine Londemands börn

Startet af Peter Berényi, 30 Sep 2015 - 17:00

Forrige emne - Næste emne

Peter Berényi

Citat fra: Christian Konstmann Autzen [733] Dato 16 Okt 2015 - 15:05
Schalleraase (Schollemose?) i Fyn - måske Schaldemose:

Der er noget som hedder Schaldemosehuset i Gelsted-Rørup sogne på Fyn.

Hilsen
Christian

Det vil jeg meget gerne kaste et öje på, tak for tips!
Venlig hilsen
Peter

Rode, Rohde, Rhode, Roede, Rhodius m.v. - http://www.roderne.n.nu/

Peter Berényi

Citat fra: Peter Berényi [1114] Dato 16 Okt 2015 - 15:32
Citat fra: Peter Berényi [1114] Dato 16 Okt 2015 - 14:46
Die 15 Decemb. Døbte it u-Echt Barn kaldet
Anderss  Barnefaderen tiente Hachssen for
Mollersvend i Colding Moderen Thomass Knud
ssens Stiff Datter i Seested

Jeg synes at teksten er lidt uklart med hvem som er faderen, vi må hellre undersöger videre - f.eks. find ham i vigsel- eller dödsbog etc.

Venlig hilsen
Peter

Man tror at det skulle står;

Faderen tjener som møllersvend hos Hachsen i Kolding
og moderen er Thomas Knudsens steddatter i Seest


Kom i tänkt at det mon kan väre den Simon Christensen Möller?
http://www.hannet.dk/Rapporter/aner_familie_slaegt/18321.html
Venlig hilsen
Peter

Rode, Rohde, Rhode, Roede, Rhodius m.v. - http://www.roderne.n.nu/

Anna-Carin Sagrelius

Hej!

Jag hoppas att det finns någon av er inblandade som ser det här. Just nu håller jag på att forska om ridfogden Hack Söffrensen född i Malmö efter 1614. Han dör omkring 1677. Denne mans barn/familj har varit höljd i dunkel. Han bara "försvann". Hans fyra systrar är väl omnämnda i den skånska köpmansaristokratin. Nu har jag forskat fram att Hack var i tjänst hos en baron Krabbe på Kroegholm (han ägde också Fulltofta), vilken blev arkebuserad 1678. Hack Söffrensen var son till borgmästare Söffren Christensen i Malmö.

Hack Söffrensen är omskriven i protokollet ett flertal gången och han misstänks också fraternisera med fienden, d v s de danske. Hacks son Mogens Hachsen hade flytt till Danmark före 1677. Mogens föddes i Fulltofta församling på 1650-talet där fadern var ridfogde. En annan son född då hette Johan.

Sedan dyker flera vuxna barn upp i Karlshamn. De heter Hackson, Hackson Schougård. I deras vigselböcker står att de är barn till Hack Söffrensen, ridfogde i Fulltofta. En dotter Maria är kvar i Fulltofta och hon gifter sig med prästen Rohde (också nämnd i det här forumet tidigare). Men var hade dessa barn hållit hus dessförinnan???

Guvernören i Ghana liksom konsuln i Smyrna torde vara barnbarn till Hack Söffrensen, liksom en handlande i Sorö som dog där. Ja, det finns också ättlingar i Karlskrona. Det finns så många oklarheter kring den här familjen och det skulle vara kul att kunna få ihop de här pusselbitarna.

Jag har också googlat på Hachsen i Danmark och de måste helt enkelt vara släkt med Mogens och Johan som föddes i Fulltofta på 1650-talet. Sören kanske var döpt efter Söffren Christensen?

Hälsningar
Anna-Carin 

Lars Skovvang Larsen

Hej Anna-Carin.

Jeg ser først dit indlæg nu. Håber så at du fortsat er med på tråden.

Jeg er ikke sikker på at jeg kan følge personerne generation for generation. Der er for mange der hedder det samme..
Vil du trække personerne op generation for generation fra borgmesteren i Søren Christensen i Malmø til de tre søskende, som jeg er sikker på, nemlig:
Søren Hachsen død 1737 i Kolding, Mogens Hachsen død efter 1740 og Anne Cathrine Haxen død 1758 i Næstved (og gift med Simon Christensen Møller og 2. gang med Jacob Gertsen Londemand).

Venlig hilsen Lars
Venlig hilsen
Lars Skovvang Larsen, Faxe
www.aneopslag.dk

Christian Grøndberg

Citat fra: Lars Skovvang Larsen Dato 08 Okt 2015 - 12:01
Skiftet efter Søren Hachsen -
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?epid=17054329#194069,32517996

Ved registreringen den 6. juni 1737 (opslag 138, venstre side) nævnes at Søren Hachsen havde én eneste arving, nemlig en søn "Sr. Gert Hachsen", der var myndig og opholdt sig i udlandet som kadet i tjeneste hos majestæten af Frankrig.
Der var skrivelse fra Gert Hachsen dateret "Mertz dend 1ste Junj 1737"
I forbindelse med skiftets slutning den 28. april 1740 blev der igen fremlagt en skrivelse fra sønnen. Den er dateret København den 30. januar 1740.

Søren Hachsens enke omtales som Margrethe Kirstine sl. Hachsens/Haxens - aldrig med sit fødenavn Gertsdatter eller Londeman.
...

Der er blandt Koldinghus Rytterdistrikts arkivalier en skrivelse (Arkivserie: "Arkivalier, der ikke hører hjemme i rytterdistriktet") til regimentsskriver Søren Hachsens enke. Dateringen taget i betragtning (1740) gætter jeg på, at brevet omhandler det citerede skifte. Det er i skrivende stund ikke lagt online.

Link til Daisy

Med venlig hilsen
Christian

Erik Brejl

Hej Peter
Du skiver at du ikke kunne finde skiftet på min side, men det er der:
Kolding Byfoged
Skifteprotokol 1724-1742 (B74-202)

548 Søren Hachsen, krigsråd og regimentsskriver i Kolding. 8.5.1737, fol.281B.
E: Margrethe Kirstine [Gertsdatter Londemann]. LV: Peder Hvas, forpagter på Lerbæk og Højgård. B:
1) Gert Hachsen, kadet i kongens tjeneste i Frankrig.
Desuden nævnes afdødes bror Mogens Hachsen.
[Afdøde og enken viet København Holmen 31.7.1710].
[Enken døbt Vordingborg 26.9.1688].
Erik Brejl
https://brejl.dk

Christian Grøndberg

Citat fra: Peter Berényi Dato 06 Okt 2015 - 19:14
Tak skal du have Regelsen!

Oplysninger derifra har jeg hentet;

1728, 24 februar
Forrige regimentskriver Hachsen tillyser, at han den 1/3 agter at lade sin gård i Kolding bortforhandle ved offentlig auktion. Kan det väre den i Højgård?

1728 - 26. oktober:
Forrige regimentskriver Søren Hachsen, nu boende på Schalleraase(?) i Fyn, (og Peder Basbolle) ctr. jægermester Bielke. 30/11


1729 - 1. marts:
18/1. Dom: Forrige regimentskriver Søren Hachsen, nu boende på Schalleraase (Schollemose?) i Fyn, (og Peder Basbolle) ctr. jægermester Bielke. - Kammerkollegiet har den 17/6-1724 meddelt Peder Barsbol i Kolding forpagtningskontrakt for 1724-26 på konsumtion-, familie- og folkeskat i Kolding rytterdistrikt, og den 28/6-24 har Barsbolle givet forrige regimentskriver Søren Haxen fuldmagt til at oppebære og inddrive dette påbud. På den baggrund har Søren Hachsen påstået en restance på 139 rdl. hos jægermester Bielke i de tre forpagtningsår. Han grunder sit krav på et punkt i kontrakten samt en resolution af 25/11-24 fra kammerkollegiet på en besværing af 16/9 fra Barsbolle samt på nogle ubeedigede attester, hvormed han vil godtgøre, at jægermestrene Ratlow og Zeplin havde svaret påbuddet. Desuden har han fremlagt nogle breve, hvoraf nogle var rene og andre makulerede. - Men hovedmanden for forpagtningen, Peder Barsbolle, har ganske frasagt sig sagen og erklæret, at han hverken havde del i restancen eller råd og dåd med Søren Hachsen i denne sag. Og efter at begge parter har henvendt sig til kammerkollegiet og undergivet sig dets afgørelse, har kammerkollegiet decideret, at jægermester Bjelke var ganske fri for dette krav, da det ville stride både imod den kgl. meddelte frihed for jagt- og skovbetjente og imod kontraktens ordlyd. Denne afgørelse burde Søren Hachsen have indbragt for kongen til allernådigst forandring efter forordningen af 20/2-1717, hvis han fandt sig fornærmet med den og mente, at de høje herrer havde afsagt den forhastet. Desuden er Hachsens generalregnskab for restancen misligt; der er uoverensstemmelse mellem to forskellige regninger. I nogle mandtaller, som han belægger sit krav med, findes fem navne med forandret hånd og blæk, og de findes at være blevet forbedret, efter at præsten har givet dem fra sig, hvilket bevises ved de kopimandtaller, der så har været fremlagt. - Altså frifindes jægermester Bjelke (som bebor en rytterbonde-fæstegård, der kontribuerer på lige fod med andre, til forskel fra de to ovenmeldte jægermestre, der boede på deres herresæder, to skattefrie hovedgårde) for at betale de af Hachsen imod hovedmanden sr. Barsbols vilje og minde ham ej tilkommende og uvedkommende krævede 139 rdl. 24 sk.

1737, 10 september
Læst afdøde regimentskriver Søren Hachsens frues plakat om auktion i Eltang på en del indbo, vogne, heste og kvæge.

1737, 1 oktober
Afdøde regimentskriver Søren Hachsens enke lovbød sin gård i Eltang 1. gang

1737, 8 oktober
Lovbudt 2. gang

1737, 5 november
Lovbudt 3. gang

Hvorhenne mon boede hun efter havde såld gården i Eltang?

http://geltzer.dk/tingbog.php

1713 - 4. august:
Regimentskriver Søren Hacksen på Vranderup hovgård...

1716 - 18. september:
...Sagen drejer sig om 12 stude, som den 9/9 var blevet konfiskeret på Niels Jensens gård. Ved stævningen har stævningsmændene også varslet regimentskriveren (som sædvanligt, når det drejer sig om rytterbønder). Men Søren Hacksens kone havde sagt, at bønderne var af regimentksriver Rasks distrikt. Alligevel er Søren Hacksens sædvanlige fuldmægtig Peter Høeg kommet for at forsvare bønderne....

1718 - 18. februar:
Regimentskriver Søren Hacksen af Vranderup...

1718 - 25. februar:
...Søren Hacksen har stævnet Søren Pedersen for at have indavlet sin afgrøde for 1717 uden at have tilkendegivet det for Søren Hacksen som rette tiendetager...

1719 - 18. april:
12/4. Etatsråd Mossius, formynder for Gotfred Mossius' datter, (ved oberforster Bachman) ctr. regimentskriver Søren Hacksen vedr. Starup kongetiende, som myndlingen har arvet. Søren Hacksen har fæstet kongetienden, men har ikke betalt afgift i 2 år. - Dom: Eftersom bevises med begge parters dokumenter, 1. at etatsråd Mosius er den rette fødte værge og af kongen beskikket til formynder for sin broder sl. doktor Hector Gotfried Mosius' efterladte umyndige børn, og 2. af hans skrivelse til inspektør Bentzen i Haderslev, at sekretær Mosius ikke har haft med de jyske tiendepenges oppebørsel at bestille længere end til 1716, bortset fra hvad han har tildristet sig til uden ordre. - 3. (Punktet angår et brev fra en madame Lund, der har haft med Ødsted kirketiende at gøre og har interesse tilfælles med Søren Hacksen). - 4. Når Søren Hacksen i et brev til sekretær Mosius har beklaget sig over misvækst i 1716 og 1717, så er det uden årsag, idet attest fra Starups sognemænd beviser, at han de sidste tre år har oppebåret over 300 rdl. og har kunnet få et overskud på mindst 80 rdl., når kongens skatter og en afgift på 200 rdl. er blevet trukket fra. - 5. Søren Hacksen mener, at han har fæstet tienden på livstid, og at han skal have sin indfæstning tilbage i modsat fald, idet han støtter sig til et fæstebrev, som er meddelt ham af sekretær Mosius, og til en auktionsforretning, som er approberet af Christian og Frederik von der Mosius. Men den post er hverken approberet af auktionsforretningen eller af etatsråd Mosius som hovedmand, der heller ikke har ratificeret fæstebrevet. - 6. (om at Søren Hacksen har overdraget tienden til krigsråd Folsack til Kjeldkær). - Søren Hacksen dømmes til promte at betale 100 rdl. til etatsråd Mosius. Og fordi sekretær Mosius uden myndighed har tilladt ham at beholde 50 rdl. af afgiften for 1717 for sin indfæstning, så har Søren Hacksen sin regres over for ham.

1719 - 12. december:
28/11. Amtsforvalter Voigt (ved Funk) for Jens Olesens hustru Anne Madsdatter af Starup ctr. Niels Lauridsen og Jens Hansen, tjenende regimentskriver og konsumtionsforvalter Søren Hachsen. Tingsvidne. Søren Hachsen havde sammen med sine to karle været på brændevinsinkvisition hos Anne Madsdatter, der også kaldes Anne krokone, en søndag i kirketiden. På loftet havde de fundet en kedel, som kunne bruges til både bryggen og brænden. Da karlene skulle have rakt den ned til Hachsen, der stod nedenfor, faldt den ned og ramte et spædbarn i ansigtet. Men skyldtes det, at Anne krokone havde forsøgt at rive den fra dem? Der blev fundet brændevin hos hende; men havde hun brændt den selv? Hun fører vidner på, at hun ikke har holdt kro eller brændt brændevin, siden Søren Hachsen overtog konsumtionsforvaltningen i Kolding. Tilnavnet krokone havde hun, inden hun kom til Starup. Har hun købt kedlen hos Ole Jensen for penge, som hun havde modtaget til opbygning af gården efter en ildebrand?

1723 - 4. maj:
(Se fol. 248). Hofjægermester Bielckes stævning med rekvisition af synsmænd til at syne Vranderup Hovgårds brøstfældighed, fordi han efter ryttersessionens beslutning kan beholde den i fæste. Regimentskriver Søren Hacksen, af hvem gården er overdraget, adviseres. Ligeledes regimentskriver Jens Kasberg som gårdens forsvar. Peder Strangesen og Jep Jensen, tjenende på Vranderup Hovgård, indstævnes.

1724 - 22. august:
343b: Peder Larsen Basballe af Kolding lod læse en fuldmagt til regimentskriver Hachsen på at oppebære konsumtion og folke- og familieskatten samt kopulationspenge for årene 1724-26.

1724 - 5. december:
21/11. Jægermester Bielche ctr. forrige regimentskriver Søren Hachsen i Kolding. Sagen frafaldet. Den har drejet sig om, at Søren Hachsen har skudt i Vildtbanen, og er blevet udsat nogle gange, fordi han har været i København bl.a. for at byde på forpagtning af konsumtionsskatten.

1728 - 27. januar:
...den forrige regimentskriver og nuværende skatteforpagter Søren Hachsen...

1728 - 24. februar:
Forrige regimentskriver Hachsen tillyser, at han den 1/3 agter at lade sin gård i Kolding bortforhandle ved offentlig auktion.

1728 - 26. oktober:
Forrige regimentskriver Søren Hachsen, nu boende på Schalleraase i Fyn...

1733 - 19. maj:
Efter velædle hr. krigsråd og regimentskriver Hachsens ordre ...

1734 - 21. september:
... regimentskriver Søren Hachsen i Kolding.

1737 - 5. november:
Afdøde regimentskriver Søren Hachsens enke Margrethe Kirstine lovbød sin gård i Eltang 3. gang...

1737 - 26. november:
...til Søren Hachsens enke Margrethe Christine Hachsens i Kolding.

1741 - 29. august:
Fru Margrethe Kirstine sl. Hachsens lovbød 3. gang den gård i Glibstrup, som Christen Jepsen nu påbor...



Med venlig hilsen
Christian

Anna-Carin Sagrelius

Lars Skovang Larsen - jag har skickat dig ett mejl.

Hälsningar
Anna-Carin

Lars Skovvang Larsen

Hej Anna-Carin.

Tak for din mail. Jeg er ved at granske den.

Lars
Venlig hilsen
Lars Skovvang Larsen, Faxe
www.aneopslag.dk

Lars Skovvang Larsen

Jeg er netop stødt på "Johan Haxøn" som regimentskriver for Tryggevælde amts rytterdistrikt i 1681.

Han er nævnt i matriklen 1688 (optegnet i 1681) for Fakse sogn, Fakse herred, Tryggevælde amt i forbindelse med bortfæste af en ødegård og ½ ejendomsgård i Værløse.
http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=38947&side=261 - folie 262a og 262b.

Dette blot ment som en brik i Hachsen-puslespillet.

Fra Anna-Carin Sagrelius har jeg i forvejen dette om ham:
Född i i Fulltofta.
1676-79 ridfogde i Fers och Frosta härad enl danska riksarkivet, efterträdde sin bror Mogens.
Flydde till Danmark (fick troligtvis hjälp av Knud Thott).
1681 föds sonen Hack Johansson Schougaard i Köge, Danmark (senare präst).
1685 föds dottern Helena Dorothea på samma plats – dog 17 år.
Regementskrivare.

Lars
Venlig hilsen
Lars Skovvang Larsen, Faxe
www.aneopslag.dk

Janne Tylvad

Hej Lars
Hvis det har interesse, har jeg info om Johan Hacksens hustru Dorthe Nielsdtr. Mener at have lokaliseret hendes familie.
Kig også evt under mine beskeder her i Forum om hendes 2. ægteskab med Niels Mathiesen Fog.
Mvh
Janne

Anna-Carin Sagrelius

Gert Hachsen son till Sören Hachsen

Igår var jag inne i Rigsarkivets arkiv från Västindien på nätet och hittade skiftet efter Gert Hachsen den 6 november 1750 på St Croix. Han var overassistent. Däremot är jag inte klar över när han kom till ön.

Jag har som hastigast också tittat på ansökningar till det danske Västindiske Guinea Company och hittat Magnus Hachsens ansökan i mars och april 1750 (han var guvernör i Guinea ett år) samt ett brev från Marthe Hachsen i juli samma år.  Om jag förstår Marthes brev har hon inte fått pengar/gage från sin man Gert. Vet inte om kompaniet betalade ut en viss del till hemmavarande familjen? De hade två barn och dottern Margrete var född 1746 i Trinitas i Köpenhamn.

Har tyvärr inte direktlänkarna just nu. Kanske någon som har fler uppgifter om Gerts kone och börn?

Hälsningar
Anna-Carin