Artilleriets organisatoriske Forhold er ikke helt gennemskuelige. Men paa dette Tidspunkt var der i de større Købstæder, ved siden af Borgervæbningen, ogsaa et borgerligt Artilleri. Det er en underholdende Tanke, at man som Borger i en Købstad i Stedet for at exercere med Borgervæbningen, kunde trække Byens Kanon ud af Skuret og skyde til Skive med den.
Bortset fra det: naar han optræder i en Lægdsrulle har han netop ikke været en Købstadsborger, men indgaaet i de regulære Tropper.
Vaupell giver visse Oplysninger i "Den Danske Hærs Historie" fra 1876, pp. 545 --550. Ved Hærordningen af 11te December 1789 inddeles Artilleriet i en Dansk, Norsk og Holstensk Brigade, hver med et ridende Kompagni, 5 Kompagnier til fods og et Haandværkerkompagni. Ridende Artilleri dækker blot over at Artilleristerne er beredne og hurtigere kan følge Kanonerne. Allerede i 1802 omorganiseres der igen. Kronprins Frederik var ret hurtig til sligt............
Senere organiseres Artilleriet saa i Batterier, men et Batteri havde nu meget nær samme Bemanding som et Kompagni, 120-200 Mand i alt, lige Dele Artillerister og Kudske. Og her var baade Stykkudske (som kørte med Kanonerne) og Trainkudske, der kørte med alt det andet.
Bruger man Daisy paa
www.sa.dk med "artilleri" som Søgeord faar man et Virvar af Oplysninger. Det lader til at de nævnte Kompagnier ret konsekvent opkaldes efter Kompagnichefen. Som jeg tror at kunde gennemskue Sagen var Artilleriet garnisoneret i København. For at spare Lønninger var Infanteriets Mandskab ofte Frimænd i Perioder: Afdelingen var godt nok paa 200 Mand, men Halvdelen var saa Frimænd og maatte klare sig paa egen Haand i alternerende Perioder. Det har ikke været godt for Beredskabet. I Artilleriet kan man forestille sig noget lignende -- og specielt har man vel kundet lade Kudskene være hjemforlovede: de var jo først fornødne naar Kanonerne skulde føres i Felten. Til den daglige Exercits i København kunde et beskedent Antal vel række?
Det er ganske meget Gætværk -- men Daisy tillader en vis Søgning i just det trods alt beskedne Antal Artilleriafdelinger.