Den gamle smedie!

Startet af Karl-Peter Dammeyer, 07 Nov 2014 - 17:05

Forrige emne - Næste emne

Karl-Peter Dammeyer

Hej!

Af og til optræder en smed blandt vore aner, og jeg er kommet til at tænke på, hvornår mon den første smedje mon blev etableret i Danmark?
Jernalderen er godt nok fra 500 år f. Kr. til 850 år e. Kr. ganske lang tid, men smedeværksteder har nu nok ikke noget med det at gøre!
I første omgang fandt jeg ikke noget om det på Google, men hvis en har et skarpt bud, vil jeg da gerne høre om det!

Mvh.
Karl-Peter


Karl-Peter Dammeyer

Hej!

Tak for et givtigt svar!

Mvh.
Karl-Peter

Jakob Ramlau

Der blev skelnet skarpt mellem Landsbyhaandværkere og Købstadens Haandværkere. Men visse Aspekter af Smedehaandværket medfører at det nok er et af de ældste "rigtige" Haandværk. De fleste kunde vel fuske lidt med Økse, Stemmejern og Sav. Og det gjaldt vel ogsaa for Murerfaget. Men Essen var saa brandfarlig, at man nødigt kastede sig ud i Smedearbejde i sin egen Gaard. Dernæst var Arbejdet med det rødglødende Jern trods alt saa langt fra dagligt simpelt Fuskeri at man næppe prøvede---  og Tildannelse af Økser, Leer og andet Værktøj med Staalskær og Hærdning/Anløbning af disse var ikke for Begyndere.
Desaarsag ansatte man ikke sjældent i Landsbyfællesskabets Tid en Smed i Fællesskab, netop for at kunde faa skoet Heste og varetaget de Smedearbejder, man ellers ikke turde binde an med. Men just denne Ansættelsesform kunde saa medføre at Smeden ikke altid profiterede paa sit Arbejde -- Smedens Kat døde jo som bekendt af Tak. Og just denne Smed maatte saa kræve at Landsbyens Kunder selv gik til Haande i Smedien og trak Bælgen og svang Forhammer. Og "hvo der Smedens Ven vil være, maa en Pægl Brændevin med sig bære". Ordsprogsmæssigt hævdede man da ogsaa at ingen skulde staa til Ansvar for hvad han sagde i Kro og Smedie.
Dernæst var Smed et vidt Begreb. Landsbysmeden var Beslag / Grovsmed: han beslog Heste, altsaa skoede dem. I Købstaden kunde man saa have Kleinsmede, der forfærdigede mere kunstagtige Sager saasom Laase -- og undertiden Sejerværker. Zeigerwerk -- altsaa Ure.
Men Konklusionen maa nok være, at Smeden var en af de første der havde eget, specialiseret Værksted. Saa fra 15-1600 og frem kan man nok forvente at finde ham (og kun ham -- det blev aldrig et Quindefag)baade i Købstad og Landsby. Og sikkert før -- men der kniber det med skriftlige Kilder.,

Karl-Peter Dammeyer

Mange tak for den tilsendte beskrivelse, ganske udmærket!

Mvh.
Karl-Peter