Fregatten Najaden og Slaget på Reden

Startet af Kaare Grodal, 17 Jan 2014 - 18:05

Forrige emne - Næste emne

Kaare Grodal

Hej

Ifølge lægdsrullen for Hagested, lægd 24, Holbæk amt, 1796 og 1801 sejlede min tip-tip med fregatten Najaden, Anders Pedersens søn Ole f. i Gurede (Hagested sogn) . Vil det sige at han deltog i Slaget på Reden 1801?

1801 http://www.sa.dk/ao/billedviser?epid=16481031#17063,662273  nr. 17/12

1796 http://www.sa.dk/ao/billedviser?epid=16481031#17052,660039  nr. 21/17

Hvad betyder "Fik Patent 468"? Det går igen i Hagested 1801 og tilgang 1803 i Gislinge lægd 26 billede 132

Med venlig hilsen
Kaare Grodal
Bonde på Lammefjorden
http://www.grodal.dk/MinSlaegt.htm

Mogens Fischer

Hej Kaare!

Jeg kan ikke hjælpe dig med slaget på Rheden.

Men når han var i flåden blev man udstyret med et nummer, et søpatent.

Jeg har en hel del søfolk fra Fanø blandt mine aner og de har alle et søpatent, når de kommer i sørullerne.

Venlig hilsen

Mogens Fischer
Mogens Fischer

Kaare Grodal

Hej Mogens

Tak for svaret.

Jeg har ikke fundet Ole i Holbæk amt FT 1801, men der er en sølimit i København, som aldersmæssigt kan passe. Var det normalt, at søfolkene stod i hjemsognet, selv om de var indkaldte til flåden?
Med venlig hilsen
Kaare Grodal
Bonde på Lammefjorden
http://www.grodal.dk/MinSlaegt.htm

Jørgen Green

#3
Et søpatent svarer til det, man senere kaldte en søfartsbog, og som gav den pågældende eneret til ernære sig ved søfart og fiskeri, fritagelse for visse skatter og fritagelse for udskrivning til hæren m.m. mod at lade sig udskrive til tjeneste på flådens skibe.

En sølimit er dels et afgrænset geografisk område, hvorfra der udskrives folk; dels en person, som, i modsætning til den faste stok på Holmen, udskrives til tjeneste, men kun når der er brug for dem. De bliev stående i sørullen på det sted, hvor de kom fra, når de ikke var ude at sejle eller var indkaldt. Så vedkommende blev stående i sørullen selv om den pågældende opholdt sig som sølimit i København.

Najaden deltog ikke i slaget på Reden.

For at få at vide, hvor skibet opholdt sig, skal man have fat i skibsjournalen som befinder sig:
Arkivskaber: Marineministeriet
Arkivserie: Skibsjournaler

Vær opmærksom på, at der findes flere skibe med navnet Najaden, så det er vigtigt at få fat i den skibsjournal for Najaden for det år, hvor den pågældende var indkaldt til tjeneste.

I bogen Vor flåde i fortid og nutid, bind 1, side 420423, af Halfdan Barfod, er der oplyst, at den nybyggede fregat Najaden med 42 kanoner sidst i februar 1812 føjedes til den danske sejlskibseskadre i Skagerak, hvor skibet den 6. juli 1812 var med i en træfning mellem større dansk-norske og engelske orlogsfartøjer. Ved Lyngør i Norge havde fregatten Najaden søgt tilflugt for vejret sammen med briggerne Lolland, Kiel og Samsøe, da de blev overrasket af det engelske linieskib Dictator og briggen Calypso.

Efter 1½ times indædt kamp måtte fregattens chef, kaptajn H. P. Holm meddele i en rapport til kongen: Det er min tunge pligt allerunderdanigst at tilmelde Deres Majestæt, at fregatten Najaden er ej mere.

Af Najadens besætning på 315 mand omkom 127 og 88 blev såret.

Formentlig har han ikke været om bord på dette skib men på et tidligere skib med samme navn, men det kan du finde ud af ved at kigge i hans gagebog, som du finder:
Arkivskaber: Søindrulleringen
Arkivserie: Gagebøger
som dækker perioden 1789 - 1838.

Her skal du bestille gagebogen for de år, hvor han var indkaldt.

Herudover må han også kunne findes i de nye søruller, som blev indført i 1802, hvor han er blevet overført fra lægdsrullen til sørullen.
Med venlig hilsen
Jørgen Green

PS. Vær venlig IKKE at bruge funktionen DIS-funktionen »Private meddelelser«, hvis du vil sende et privat mail. Send det til min e-mailadresse: green@grifo.dk

Kaare Grodal

Hej Jørgen

Mange tak for den grundige forklaring.

Jeg kan forstå, at jeg skal en tur på Slotsholmen, og nu føler jeg mig klædt på til at bestille det rigtige.

Min Ole må have sejlet med den første Najaden i den danske marine, efter hvad jeg har forstået på Google. Den der var klar til aktiv tjeneste 1796. I 1797 var den på piratjagt i Middelhavet, stadig med Google som kilde, med der tror jeg ikke at Ole var med. Jeg formoder at den Najaden var en af de mange fregatter englænderne tog med hjem efter Københavns Bombardement 1807.

Med venlig hilsen
Kaare Grodal
Bonde på Lammefjorden
http://www.grodal.dk/MinSlaegt.htm

J. Hansen

Fregatten Najaden var på togt til Middelhavet 3 gange. Første gang fra marts 1797 til sept. 1798 under kommando af Steen Bille. Anden gang fra nov. 1798 til juni 1801 under kommando af J. C. Krieger. Den ankrede op ved Christianssand i Norge. Året efter kom Najaden til København. Det blev i 1804 igen sendt til Middelhavet nu under kommando af Frederik Fisker. Hvornår det vendte tilbage ved jeg ikke. Skibet blev taget ud af tjeneste i 1807, så det passer med, at englænderne bortførte det.
Du kan via internet finde et billede af Najaden på Orlogsmuseets arkiv. (Kampen ved Tripoli 1797)

mvh/jfh

Kaare Grodal

Hej J. F.

Mange tak for oplysningerne om Najaden. Nu bliver det rigtig spændende at se, hvilke oplysninger Gagebøgerne rummer.
Med venlig hilsen
Kaare Grodal
Bonde på Lammefjorden
http://www.grodal.dk/MinSlaegt.htm