Er det her forekommende ?

Startet af Ole Kaare, 28 Okt 2013 - 21:03

Forrige emne - Næste emne

Ole Kaare

Undertegnede har lige indtil i dag med jævne mellemrum det seneste år ledt forgæves efter giftermålet mellem Niels Thygesen og Karen Olsdatter, som nu viser sig blev gift i Væggerløse kirke, Maribo Amt den 24. maj 1822.

Det bryllup er ikke nedskrevet i kirkebøgerne, som Arkivalieronline anvender, men findes nedskrevet i
Kontraministerialbøgerne, som FamilySearch så vidt jeg ved benytter:

http://www.myheritage.dk/FP/fullSizePhoto.php?s=184222482&photoID=3000357&theme=7&siteID=184222482&popupHeight=568&randomParam=VBQHNJC&repository=&side=front

Er det et enestående tilfælde eller er det en situation, man af og til kan opleve ?

mvh
Ole Kaare

Inger Buchard

Det er også sket for mig; om det var præsten eller degnen selv, der havde glemt indførslen af degnens bryllup i den ene af de to kirkebøger i 1820'erne skal jeg ikke kunne sige, men som du fandt jeg vielsen i parallel-bogen

Inger
Redaktør på DIS-Wiki

Laila Olsen

og så er det man spørger: Hvorfor scanner de så ikke ministerialbøgerne, når de er mere omfattende - og iøvrigt "den der gælder" såfremt der er uoverensstemmelser?

Hvem véd noget om dét?
Hilsen Laila

Gl. Maribo amt, Gl. Ramsø herred, Gl. Slet herred, Gl. Præstø amt, Gl. Thisted amt og Kronobergs Len i Sverige samt Bergen i Norge og Oulu og Kajani len i Finland.
Bosat 3300

Inger Toudal

#3

I dette tilfælde findes vielsen i kontraministerialbogen (degnens kirkebog) på FamilySearch:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-33500-12836-4?cc=2078555&wc=M943-Y1Z:1684163663

- men ikke i hovedministerialbogen (præstens kirkebog) på AO:

http://www.sa.dk/content/dk/daisy/arkivskabers_arkivserier?a=&b=&c=v%C3%A6ggerl%C3%B8se+sogn&d=1&e=2013&f=&g=&h=&ngid=796887&ngnid=796890&heid=&henid=&epid=&faid=&meid=&m2rid=&side=&sort=&dir=&gsc=&int=&ep=&es=&ed=

Der kan sikkert findes eksempler på det modsatte.

Venlig hilsen
Inger T.
Venlig hilsen
Inger Toudal

Lis B. Jensen

Hej Laila

Jeg er ikke helt med på hvad du mener med dit spørgsmål.

Min holdning er at det må være Kirkebogen - som er skrevet af Præsten - der er mest korrekt i tilfælde af uoverensstemmelser i teksten.
Kontraministerialbogen er skrevet af Degnen - og der kan naturligvis være uddybende oplysninger - fordi han kender personerne i sognet - og det kan da også ske i begge bøger at nogen er "glemt".

Derfor synes jeg det er fint med begge muligheder.

Jeg er da spændt på om andre har samme holdning
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Hans Poulsen



Da jeg omkring 1988-1992 slægtsforskede min egen familie, skete det på Rigsarkivet, og i filmsalen dér må det have været kontraministerialbogen, der var gengivet på filmrullerne.

Et afsnit i kirkebøgerne, som jeg da havde stort udbytte af at læse, og hvor jeg høstede megen viden om min egen familie, var afsnittet om, hvem der gik til alters. Degnen havde et formidabelt godt kendskab til hver eneste kirkegænger og vidste præcist, hvad den pågældende blev kaldt til hverdag. [Der var og er tale om et landsogn i det smukke Kær herred i Aalborg amt].

Nu husker jeg ikke ordene, men det kunne være noget i denne retning:

Niels Østergaard [min oldefar] med Thomas, Marie og Jens. Aha, så fik jeg at vide, at sønnen Thomas Peter til hverdag blev kaldt Thomas, og at datteren Anne Marie blev kaldt Marie. Da to af Niels Østergaards sønner hed henholdsvis Jens og Jens Christian, kunne det hænde, at oldefar have både Jens og Christian med til alters.

Niels Østergaard havde endvidere tit flere af sine *tyender* med til alters, og de kan senere i helt andre forbindelser pludselig optræde som ægtefæller eller faddere i familien.

Den facilitet må vi desværre undvære i AO på Internettet, som jeg normalt ellers ikke taler ilde om.

Venlig hilsen
Hans
Med venlig hilsen
Hans Poulsen
1804 Frederiksberg C

Bliv medlem af DIS-Danmark. Det koster kun 200 kr. pr. år - det vil sige ca. 55 øre pr. dag

Ole Kaare

Oprigtig tak for jeres velvillige respons til mit lille problem med mine tipoldeforældre, som dog blev opklaret qua FamilySearch. Det er rart lige at få vendt stenen fra erfarne brugere af forummet og forstår, at der kan optræde unøjagtigheder bøgerne imellem, men kirkens tjenere var vel heller ikke som nu fejlfrie i fordums tid :-)

mvh
Ole Kaare
www.kaaregaarden.myheritage.com