Caroline Christiane Julie Pedersen født Skovborg

Startet af Jørgen Chr., 18 Mar 2013 - 17:05

Forrige emne - Næste emne

Jørgen Chr.

Hej.

En for mig svær opgave.  Jeg beder derfor venligst om hjælp til at finde ud af i hvilket sogn, jeg kan finde kirkebogen, hvori Caroline Christiane Julie Pedersen født Skovborg's død er nævnt.

Caroline blev født 13.10.1854 i Aarhus, Lading sogn, og døde 25.03.1932 i De gamles Hjem i Silkeborg.   
Jeg har bedt om hjælp flere steder men, ingen har kunnet svare mig.  Især har det knebet gevaldigt med at stedfæste, hvor De gamles Hjem lå den gang.

Jeg har netop modtaget svar fra kirkekontoret i Silkeborg, men desværre er det også negativt.

Grunden, til at jeg er meget interesseret i at finde den ovenfor nævnte kirkebog, er, at den kan indeholde vigtige oplysninger til brug i min slægtsforskning.

I dødsannoncen står der "Begravelsen foregaar Torsdag den 31. ds., kl 11, fra De gamles Hjem, kl. 1 ved Bering Kirke.".  Præsten for Bering kirke har oplyst, at der i hendes optegnelser er angivet, at dødsfaldet ER sket i "De gamles Hjem i Silkeborg".

Jeg håber, der en en af jer derude, der kan løse "sagen" for mig.  Jeg fortsætter naturligvis selv, om jeg kan finde en udvej.

De venligste hilsener.

Jørgen

Gitte Johansen

Så vidt jeg ved ligger De Gamles Hjem på Sanatorievej i Silkeborg.


Prøv at kigge i FT1930, sidst i Sanatorievej.


Nu skriver du Bering Kirke. Er det Valgmenighedskirken?
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Jørgen Chr.

Kære Gitte.

Tusind tak for dit venlige svar på mit indlæg.  Jeg har selvfølgelig straks været inde og se i FT-1930, som du anbefaler men, hun er ikke nævnt dér.  Hun er MÅSKE først kommet til De gamles Hjem efter 1930 og derfor kun været dér i kort tid, før hun døde i 1932

Jeg har i mine notater stående Silkeborg Valgmenighed og, jeg mener at have fundet ud af, at da hun blev begravet på Bering Kirkegård, så var der også dér noget om en Valgmenighed.  Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvad en Valgmenighed er (er det flovt, at jeg ikke ved det?) og, hvor jeg i bekræftende fald så skal søge.  Jeg kan dog tilføje

Der er tre børnebørn, der stadig passer gravstedet på Bering kirkegård, og de er ikke kommet længere end jeg.

Endnu en gang tak for din interesse i at prøve at hjælpe mig.

De venligste hilsener.

Jørgen


Gitte Johansen

Hej Jørgen


Jeg tror, hun står i Silkeborg Valgmenighed.


Bering er nemlig en valgmenighedskirke.

Hvis du kigger i Kirkebøger, kan du se "sognet", Silkeborg Valgmenighed, men der er desværre ikke kommet nogle bøger endnu.




Muligheden for at danne valgmenigheder indenfor folkekirken blev der åbnet for 15. maj 1868 med valgmenighedsloven, der er en del af den folkekirkelige frihedslovgivning. Tanken var at give folkekirkemedlemmer, der var utilfredse med lokale forhold, mulighed for at ansætte en egen præst frem for at træde ud af folkekirken og danne en frimenighed. I de første mange år var det primært grundtvigianere fra Foreningen af Grundtvigske valg- og frimenigheder, der benyttede sig af loven, men i de senere år har også grupper med tilknytning til den karismatiske bevægelse og missionsbevægelserne oprettet valgmenigheder. I 1990 blev Århus Valgmenighed således oprettet af personer med baggrund i den karismatiske bevægelse, og i 1991 blev Fjellerup Valgmenighed oprettet af personer med tilknytning til Indre Mission. I 2004 blev ELUVA ("Foreningen af Evangelisk-Lutherske Valgmenigheder i Danmark") stiftet med det formål at fremme fællesskabet mellem valgmenighederne i foreningen, at støtte og vejlede andre som overvejer at etablere en valgmenighed, samt at varetage medlemsmenighedernes interesser i forhold til folkekirken og kirkelige organisationer, foreninger og netværk.
[redigér]
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Gitte Johansen

VALGMENIGHEDEN

Allerede i slutningen af 1800-tallet havde grundtvigianerne haft planer om en valgmenighed. De familier, der havde løst sognebånd til sognepræsten i Sejling, havde fra 1868-71 en friskolelærer, Johannes Stouenberg, til at undervise deres børn. Han arbejdede ihærdigt på at få oprettet en valgmenighed. Selv tilbød han sig som præst stærkt optaget af synerne i Johannes' Åbenbaring.

   
Valgmenighedens præstebolig med en mindre bolig, som blev bygget til pastor Munch i Vestergade 54. Senere solgt efter valgmenighedens ophævelse. Foto 1995 © Lars Bay.

  Da Hostrup-vennerne, med købmand C. S. Knap i spidsen, var usikre på, om de skulle danne en valgmenighed - ifølge Valgmenighedsloven af 1868 med ret til at bruge sognekirken - rejste de i 1870 til København til Hostrup og Grundtvig selv. Grundtvigs svar angående friskolelæreren var klart: "Den Mand er paa vilde Veje. Naar man vil foretage et alvorligt Skridt i Livet, saa skal man ikke bygge paa dunkle Forklaringer af dunkle Ord, men da maa man have klare og sikre Ord af Den hellige Skrift at holde sig til". Grundtvig rådede i stedet sine tilhængere til fortsat at søge til Sejling.

Da der så skete et præsteskift i Silkeborg, og man fik den grundtvigske F. V. Viberg i 1874, blev planerne helt stillet i bero. Og de kom først op igen, da den grundtvigske kreds ikke fandt noget tilknytningspunkt ved Silkeborg Kirke, hvor sognepræsten var syg og den indremissionske hjælpepræst helt afvisende. 1912 besluttedes på et møde i Højskoleforeningens sal at danne en grundtvigsk valgmenighed. Silkeborg Avis skrev dagen efter, at denne kunde betragtes som en Kendsgerning, når det lykkes at finde den rette Mand til at være Menighedens Præst". Forstander Vinther var en drivende kraft og fandt hurtigt frem til P. M. Munch, der var præst i Høje Tåstrup, og som måske i højere grad end godt var, følte det som en pligt at komme til Silkeborg.

Der blev købt grund og bygget præstebolig med konfirmandstue og mindre mødelokale på Vestergade og de næste 22 år frem til 1934 var Munch valgmenighedens præst. Valgmenighedsfolkene var stadig medlemmer af folkekirken og havde flere pladser i Silkeborg Menighedsråd.

Fra 1934 til 38 klarede valgmenigheden sig med forskellige præster, men da så den grundtvigske pastor C. A. Grøn blev præst ved Silkeborg Kirke, ophævede valgmenigheden sig selv. Den solgte præsteboligen og stiftede en fond til fremme af grundtvigsk arbejde med en selvsupplerende bestyrelse.

Der var et stærkt ønske om at genoplive konventerne fra sidste århundrede, og allerede i 1913 tog det en begyndelse ved besøg fra valgmenigheden i Herning. I særtog ankom mellem 300 og 400 Herning-boere til bespisning i private hjem og eftermiddagsgudstjeneste i kirken med over 1000 deltagere. Pastor Munch var imidlertid ikke den ivrigste konventdeltager, og først i perioden 1925-30 lykkedes det igen at etablere konventer med gudstjeneste og foredrag, men 1930 var det slut. Der var spændinger i valgmenigheden, så mange, at flere meldte sig ud og gik tilbage til sognemenigheden.
SAMARBEJDE
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Jørgen Chr.


Kære Gitte.

Endnu en gang tusind, tusind tak for dine belærende svar.  Det er sådan set flovt, at jeg ikke vidste, hvad en Valgmenighed er.  Nu har jeg da, takket være dig, noget at læse på og lære af.  Jeg vil straks sætte mig ind i det.

De venligste hilsener og må jeg sende dig et stoooooort knus.

Jørgen

Gitte Johansen

Hej Jørgen


Jeg  har fundet hende.

Hun er i Silkeborg, 1912-1932, opslag 126, nr. 3.


(det er Silkeborg Landdistrikt.)
Venlig hilsen
Gitte Johansen 8520 Lystrup

gittejohansen(snabel a)rocketmail.com

Jørgen Chr.

Kære, kære Gitte,

Tusind, tusind tak for din store venlighed med endnu en gang at hjælpe mig.  Da mit indlæg var fra marts, forventede jeg ikke at modtage flere svar.  Derfor er jeg umådelig glad, fordi du har været så venlig også at sende mig en e-mail.  Jeg er meget taknemmelig for det.

Mere tak og så sender jeg dig de venligste hilsener samt en rigtig god weekend.

Jørgen

Bent Fuglsang

Hej Jørgen.

Har du svar nok , elles har jeg familien fra 1710  til dagens dato .
Caroline Christiane Julie født SKOUBORG gift med Jens Peter Pedersen den 28-03-1879
Bering Valgmenigheds kirke
Venlig hilsen
Bent Fuglsang.
maltus@turbopost.dk

Jørgen Chr.

Hej Bent.

Nej, hvilken stor overraskelse da jeg her få et kort øjeblik siden fulgte op på mit indlæg om Caroline.  Du skal have stor, stor tak for dit svar og, hvis det ikke er til for stor en ulejlighed, vil jeg da meget gerne, hvis du kan sende mig en kopi af, hvad du har, blot på e-mail hvis det kan lade sig gøre.  Selvfølgelig, har du udgifter med at sende mig det så sig endelig til, og jeg skal straks godtgøre dig dem.  Det lyder meget spændende.  Jeg har en del oplysninger men kan slet ikke hamle op med, hvad du har.

Jeg har fundet Caroline's vielse til Jens Peter nemlig i AO's kirkebog sor Skanderborg, Hørning, opslag 271 nr. 1, men det ved du naturligvis alt om.

Jeg glæder mig vildt meget til at høre fra dig igen.

De venligste hilsener og fortsat rigtig god søndag, hvis du ser dette i dag.

Jørgen

P.S.  Jeg sender også dette svar på din e-mail adresse.  Blot for en sikkerheds skyld.