Sømænd med strikkepinde søges

Startet af Alice Oppenheim, 13 Jan 2013 - 18:47

Forrige emne - Næste emne

Alice Oppenheim

Kryptisk overskrift, ikke?  ;D


Man forsøger at bilde mig ind, at det er (eller var) helt almindeligt for sømænd at strikke. At det at strikke, slet ikke er så u-mandigt, og at det hørte til de faste sysler på søen.

Jeg kan ikke finde så meget som ét gram dokumentation for denne påstand — hverken i mine mange strikkebøger eller på nettet.

Jeg kan finde masser af dokumention for, at sømænd har arbejdet kreativt med tovværk og knuder og den teknik, man kalder "macramé" — men intet om garn & pinde.

Men ret skal være ret. At jeg ikke har hørt om det før, eller har svært ved at finde det, betyder jo ikke, at det ikke er sandt. Derfor lyder mit spørgsmål:

Kender I søfolk, der strikker? Er (eller var) det en helt almindelig foreteelse? Eller taler vi om "enlige svaler" eller "særlinge"?

Findes der billed-dokumentation?



De bedste hilsner,
Alice Oppenheim


Morten Clausen

Hej Alice
Jeg kan desværre ikke huske hvor jeg har læst det (muligvis i Kromann's Fanøs Historie eller på den glimrende hjemmeside http://www.mitfanoe.dk/index.php/da/), men det siges at søfolkene, når de var hjemme om vinteren, sad sammen og strikkede medens snakken gik.
Venlig hilsen
Morten

Eva Morfiadakis

Hej!

Min danske oldefar (1842-1917) som flyttade till Sverige gick i koffarditjänst. Han ska ha varit timmerman. Han ska ha suttit på Fattiggården på gamla dar och stickat strumpor och halsdukar av restgarner. Detta har jag från ett gammalt släktforskningsarbete som ett kusinbarn till min mor skickade mig.

Eva M
Eva M

Poul Bæk

Citat fra: Alice Oppenheim Dato 13 Jan 2013 - 18:47
Kryptisk overskrift, ikke?  ;D


Man forsøger at bilde mig ind, at det er (eller var) helt almindeligt for sømænd at strikke. At det at strikke, slet ikke er så u-mandigt, og at det hørte til de faste sysler på søen.

Jeg kan ikke finde så meget som ét gram dokumentation for denne påstand — hverken i mine mange strikkebøger eller på nettet.


Ifølge nedenstående links skulle den være god nok:

http://www.knitty.com/ISSUEspring06/FEAThistory101.html ("Sailors were big fans of knitting, since it was small, portable, and gave them something to do on long voyages.")

http://www.aadl.org/node/33199 ("Sailors and soldiers once had to learn how to knit just to make things like nets and socks.")

Men jeg må indrømme, at det ikke er det emne, jeg ved mest om.

Venlig hilsen
Poul Bæk

Alice Oppenheim

Tak for jeres svar!

Jeg er ved at læse de foreslåede sider igennem ... godt, man har en interesse for klædedragter, knapper og bortgangne skikke!


@ Morten: Jeg finder intet i Mit Fanø ... kun søfolk, der sidder sammen med konen og laver anden husflid. http://www.mitfanoe.dk/index.php/da/tema-artikler/temaer/1015-gammelmandssnak-om-fano-og-fanoboere-del-9
— Et andet sted beskrives, hvordan man får tiden til at gå i engelsk "prison": "Fangerne maatte beskæftige sig med hvad som helst. Flere byggede Skibe indlagt i en Flaske som hoslagte, andre arbejdede i Trævarer som smukt udførte Mangletøj og Smaakister til opbevaring af Fanø Kvindernes Dragter. Alt smukt udskaaret."

Fantastisk, præcis erindring, — men intet om strik!

Jeg vil finde Kromann's Fanøs Historie og kigge i den.


@ Eva: Tak for din beretning om din danske oldefar! Den tæller på +siden :)


@ Poul: Der går sjældent røg af en brand, uden der er ild ... og sikkert er det, at et lille strikketøj (fx sokker) kan medbringes og udføres allevegne — også af en sømand eller en soldat. Nødvendigt har det sikkert også været. Desværre er begge henvisninger u-dokumenterede.



Jeg mangler stadig et billede  :-\




 


Eva Dall


Alice Oppenheim

#7
@ Morten: Godt så! Der var det!

I de lange vinteraftener blev ulden kartet og spundet; det var kvindearbejde. Strikningen derimod besørgedes altid af mandfolkene, det kaldtes at "prægle", og mange mænd opnåede stor færdighed deri. Ofte samledes man til kertegilder, hver pige medbringende sine karter, og de unge mænd deres strikketøj, og under spøg og løjer gik tiden hurtigt.

— Det sjove er jo så, at det at karte uld er et meget hårdere og mere beskidt arbejde end at strikke. Så det måtte pigerne gøre  8)


1000 tak! Det var lige, hvad jeg behøvede at høre!


@ Eva: Ja, det billede kender vi alle, og ord som "hosebinder", "hosekræmmer" og "uldjyde" flyver gennem hjernen, når vi ser det. — men sømand er han ikke!

Alice Oppenheim

Når man googler ordet "prægle" får man iøvrigt nogle interessante hits:

prægle = strikke. præglstikke= strikkepinde
Så`en snakke vi i Ballum - Dengang.dk www.dengang.dk/downloads.php?cat_id=3&download_id=3


Om det "u-mandige" i at sidde og strikke (stadig på Fanø):

"Om egentligt Tøffelregimente bliver der næppe Tale. Vel gaar Sagnet, at Skipperen - naar han undtagelsesvis er hjemme paa et længere Besøg - smukt maa sidde og ,,prægle", strikke Uldstrømper; ja at han helst skal have en hel færdig om Dagen! Men om saa var: - Konen har ikke Tid til denne kvindelige Sport, hvorunder saa megen Lediggang og Sladder skjules. Og "prægler" den hjemvendte Skipper — saa bliver han endda ikke Tøffelhelt.

Af den gode Grund .... han forsvinder snart igen."

Elizabeth Høilund Buffet

Hej Alice

Dette drejer sig ikke om strikning og sømænd - men jeg synes alligevel han skal med.

I min barndom for lang tid siden, kendte jeg en sporvognsstyrer - eller hvad sådan en nu hed der på endestation brugte sin tid til at slappe af med at brodere inden han igen skulle ud i trafikken.
Jeg havde også to klassekammerater i mellemskolen - drenge - som var gode til at strikke.

Bare for at give et par eksempler på at mændene også kunne lave godt håndarbejde

Hilsen Elizabeth i Vermont

Jakob Ramlau

Thorkild Hansen nævner i sin Bog om Jens Munk at Flaadens Baadsmænd (som de hed dengang) selv skulde kunde strikke deres Undermundering. Traditionen med at en veluddannet Sømand kunde frembringe sin egen Mundering fortsatte, men vist specielt i at kunde sy. Sejlmageriet, i det mindste
Reparationsarbejdet, var meget nødvendigt. Som Kommandeurkaptain Harboe skriver i "Marineordbog" fra 1834: "Sejlmageri: et Haandværk som Søfolk meget lægger sig efter".
Saa det er næppe usandsynligt. 

Vera K. Madsen


Hej.
I Ole Høyrups bog, "Landbokvinden" (Nationalmuseet 1975) er der et afsnit om strikning. Side 229 hedder det:
"I de egne, hvor man strikkede til salg, eller i det mindste tidligere havde gjort det, strikkede både mænd og kvinder, mens strikningen ellers var kvindearbejde, hvis man ser bort fra de egne, hvor mændene efter gammel skik fór til søs i deres ungdom, for der skulle drengene oplæres til at strikke, således at de kunne holde sig med strømper, når de var ude at sejle."

Mvh
Vera K. Madsen

Alice Oppenheim

Også tak for de sidste svar!

Jeg har ikke problemer med (enkelte) mænd, der broderer, syr knapper i, stopper strømper eller andet. Jeg er selv vokset op med dem. Drengene lærte også at strikke i skolen, da jeg var barn. I min Verden har strikning bare altid været kvindernes håndværk  ;)

Det, der trickede mig, var en påstand om, at strikning var en del af "sømandshåndværket" og pr definition mandigt. Jeg fik et billede på den indre nethinde af sømandsbossen Preben Møller Hansen med strikkepinde i hånden og et par uldne underbukser i herrestørrelse på pindene. Lettere foruroligende, vil jeg sige!  ;D

På nettet har jeg fundet flere opfordringer (mest fra krigens tid) til at strikke til sømændene. Hvorfor det, hvis de selv kunne strikke? Jeg har også fundet beskrivelser af "comfort bags" — pakker, der blev udleveret til (amerikanske) søfolk, med alt fra nål & tråd, til håndsæbe og snørebånd. Men altså intet strikkegarn!

@ Vera: "Landbokvinden" — den eneste af mine bøger, jeg så ikke fik konsulteret! Føler mig helt dum nu! Vil strax hive den ned af hylden og se, om der står mere?


Så! Ja! Jeres svar har nu fået mig til at ændre opfattelse. Jeg er overbevist. Selvom jeg stadig tror, Preben Møller Hansen havde andre gøremål med sine hænder!  ;)

xox, Alice

Kirsten Didriksen

Hej Alice!

Jeg blev lidt nysgerrig, sikke dog en overskrift!
og jeg elsker "spuki" spørgsmål  ;D

Kan dog ikke gi' noget svar, jeg har ledt i en bog omkring det gamle Harboøre, som netop handler om de gamle fiskere på vestkysten. Her har jeg ikke fundet noget om strikkeri, tværtimod anså havfiskerne væveri og syning at være "kwindfolk" arbejde. De havde dog heller ikke "ledige hænder" til strikketøjet, når de var på havet.

I de fleste kirkebøger fra vestkysten, kan man læse om i landdrevne lig. Nogle af disse havde strikkede strømper med initialer og så ud til at være af sydlandsk herkomst.
Heraf kan man dog ikke udlede at de selv har strikket dem  ;D
Men de har hvert fald brugt strikkede strømper.

Venlig hilsen
Kirsten