Blodfabrikken? FT Vejle 1911

Startet af Frederik Emil Gernhøfer Bak, 30 Dec 2012 - 11:49

Forrige emne - Næste emne

Frederik Emil Gernhøfer Bak

Hej

I folketællingen fra Vejle i 1911 på Strandgade 25, opslag nr. 24, står Martin Ulrik Jensen opført til at være arbejdsmand på "Blodfabrikken"?

Det er i hvert fald, hvad jeg får det til. Men blodfabrikken lyder lidt bizart, og tænkte derfor, at det nok ikke var korrekt tydet så... Selvom jeg egentlig ikke synes, at der er så meget at tyde forkert...

På forhånd tak.
Kærlig hilsen
Frederik Bak

Jens Viliam Froulund Villumsen

Hej Frederik.

Der står Blodfabrikken.

Og det er der noget, der hedder.

I DAKA's årsrapport skriver de bl.a.:
Fra slagterier, kødindustrien og landbruget modtager Daka animalske biprodukter, som ikke anvendes
til eller ikke er egnede til human konsum. Desuden modtager blodfabrikken i Lunderskov levnedsmiddelgodkendt plasma fra svin.
mvh. Jens
jens.villumsen@mail.tele.dk


Jakob Ramlau

Der er jo sket en Del i Behandlingen af Affaldsprodukter fra Slagterier mellem 1911 og DAKA´s Aarsrapport. Blodvolumen udgør meget nær 7% af Legemsvægten.Nok kommer det ikke altsammen ud ved Slagtning, men langt det meste -- og Proteinindholdet er ikke til at kimse af. Ca. 15% i "Tykblodet" -- altsaa de røde Blodlegemer og 7% i Plasma.
Saa en Ko paa 500 Kg vil give 35 Liter Blod med ~ 3,5-4 Kg Protein. Det samme som 20 Kg reelt Kød.
Hæmoglobinet udgør stort set alt Protein i Tykblodet. Jernet herfra optages meget let.
Svineblod benyttes jo traditionelt i menneskelig Ernæring, medens Kvægblod anses for at give en alt for tør Blodpølse.
Blodet tørredes til Pulver -- det var ikke let at undgaa Paabrænding. Man prøvede ogsaa at lette Tørringen ved at opsuge det i f.Eks. Klid.
Hvis det ikke var knastørt kunde det meget let gaa i Forraadnelse. Der har været anstillet talrige Fodringsforsøg med Blodmel -- gode Kvaliteter var udmærkede til Svine- og Hønsefoder.
Der laa ogsaa en "Blodfabrik" i Nørresundby, umiddelbart vest for Brohovedet af Jernbanen.