Hvem var Katrine Hansdatter Owidt?

Startet af Annette Damgaard Hansen, 15 Dec 2012 - 00:25

Forrige emne - Næste emne

Svend Jacobsen

Hej Jan og Annette.

Lidt kommentarer til jeres seneste indlæg:

1) Det er klart, at man kan opstille en hypotetisk anerække: Peder Sørensen, f. o. 1560/70, søn: Hans Pedersen (Owitt), f. o. 1600/10, datter: Cathrine, f. 1650, som kronologisk ser rimelig ud, og som også på anden vis virker fornuftig, men den er særdeles usikker. Vi ved ikke, om Hans Pedersen i Åved er identisk med Hans Owitt i Løgumkloster, og vi ved ikke, om denne/disse mand/mænd er far til Cathrine. Men det er bestemt en rimelig arbejdshypotese.

2) Når jeg skriver, at Cathrines ægtemand Niels Nielsen Hjersing er fra Århus-egnen, mener jeg ikke, at han er født dèr, men at det er dèr, han får sit virke, og han bliver givetvis først gift efter, at han har etableret sig i en eller anden stilling.

3) Det er rigtigt forstået, Annette, at jeg mener, at Owitt-tilnavnet betyder, at man bor på gården Owitt (Åved i vore dage) eller stammer fra den, og at de personer, der optræder med navnet, ikke nødvendigvis er i familie med hinanden. Man kunne givetvis godt bo i Løgumkloster og kalde sig Owitt, blot fordi man engang havde tjent på gården. Men nogle af dem hænger nu sandsynligvis sammen, som jeg også har angivet i personregistret.

4) Om begreberne hel- og halvgårde og andre brøkdele er der skrevet flere steder i bøger og artikler om landbrugshistorie, og det har varieret efter, hvor i landet man befinder sig, hvor meget jord, der hører til for at gården er "hel". Åved har været en såkaldt "enestegård", af størrelse som en helgård, det vil sige, at gården ikke har ligget i en landsby, men for sig selv. Gården har for det meste været beboet af 2 familier, der så hver har haft en halvpart, altså en halvgård. Der har været flere af disse enestegårde i det, der i vore dage hedder Løgumkloster Landsogn, se f.eks oversigten over landsbyer m.m. i min bog, side 19-24.

Med venlig hilsen og fortsat god søndag.
Svend

Annette Damgaard Hansen

Tusind tak for svaret Svend. Det er en stor hjælp, og hypoteser giver jo mulighed for at søge videre på nye måder.

mvh.
Annette

Jan Hyllested

Hej igen.

Ved at rode lidt i nogle gamle optegnelser - desværre skrevet på et tidspunkt, hvor jeg ikke helt nøjagtigt fik kilderne med (fy skam!) - fandt jeg frem til, at der rent faktisk levede en Hans Sørensen Offvidt (Ovidt) - kaldet Skriver, nævnt 1620 i Viborg, der kan være identisk med den nævnte Hans Sørensen i Viborg, nævnt af Svend Jacobsen. Han var gift med Mette Sørensdatter Hegelund fra Viborg. Dengang jeg noterede dette, tænkte jeg, at han måske var farfar til Cathrine, hvilket jo ikke stemmer med de oplysninger vi nu har fået.

Han nævnes også som Johannes Sørensen Offvidt, ca. 1620. Kilden hedder Hundrup, side 123. Desværre ved jeg ikke, hvad det er for en kilde.

Dette er, hvad der foreløbig foreligger. Håber det kan bruges.

Mvh.
Jan

Svend Jacobsen

Hej Jan og Annette.

Godt nytår!

Til Jan: Det var da ellers et interessant notat, du har fundet frem. I sag nr. 74 i tingbogen fra 1632 står der noget om, hvad afdøde Hans Sørensens børn kunne arve "i Åved". Det må betyde, at han (og givetvis også Peder Sørensen) er fra Åved, og derfor er det jo meget rimeligt, at også Hans S. kalder sig Owidt, når han er flyttet fra fødegården. Han må så være død mellem 1620 og 1632.

Kilden "Hundrup" må være personalhistorikeren Ferdinand Emil Hundrup (1808-1879), som bl.a. udgav en række bøger om lærerstanden i forskellige byer, deriblandt Viborg. Han udgav også en række stamtavler, som almindeligvis anses for at være af en ret ringe kvalitet med mange opdigtede personer og slægtssammenhænge. Derfor kan han selvfølgelig godt have nogle korrekte detaljer om enkelte personer. I hvilken sammenhæng han har nævnt Hans Sørensen Owidt, tør jeg ikke udtale mig om.

Men Hans og Peder Sørensen må altså have haft et par forældre, der også har boet på/i Åved, antagelig i slutningen af 1500-tallet. Så vi skal lede efter en Søren i Åved fra den periode. Men allerførst skal det selvfølgelig bevises, at Cathrine Hansdatter Owidt overhovedet har noget med disse mennesker at gøre, og det kan blive svært nok. Jeg skal tænke over det og forsøge at komme med et par forslag.

Til Annette: Jeg skal lige have gravet nogle gamle optegnelser frem, så vil jeg skrive noget på din anden tråd (om Dines Pedersen Wind), som også er spændende.

Med venlig hilsen
Svend   

Jan Hyllested

Hej Svend.

Mange tak for dine kommentarer. Det er ved at udvikle sig til en ret spændende historie. Og ja, man skal være varsom, når vi er nede i en periode, hvor der ikke er så megen dokumentation som ønsket. Og desværre mangler vi jo kirkebøgerne for Løgumkloster.

Mange hilsner
og godt nytår
Jan

Annette Damgaard Hansen

Hej Jan og Svend.

Det er da utroligt spændende med alt det nye omkring Hans Sørensen Offvidt og den mulige forbindelse til Owitt i Løgumkloster

Og Svend, jeg glæder mig rigtig meget til at høre fra dig på "Dines Pedersen Wind" - tråden. Der bor jo en del med efternavnet Wind i Løgumkloster, har jeg fundet ud af.

Mvh.

Annette

Jane Valkær

Citat fra: Søren Agersnap Dato 15 Dec 2012 - 11:50
Landsbyen Oved i Øse sogn ved Varde omtales i samtidige kilder (fx Skast herreds tingbøger) som Ovidt.

Venlig hilsen.

Søren Agersnap

Jeg har kigget denne kirkebog gennem - for at udelukke, at det skulle være dette sogn Katrine Hansdatter kom fra. Fandt ingen Hans, der fik en datter Kathrine i årene 1646-1656.

Mvh
Jane

Annette Damgaard Hansen

Tak Jane.
Dejligt at du gav dig tid til det, for det var nemlig også en interessant oplysning :)
mvh.
Annette

Jan Hyllested

Hej igen.

Kunne næsten ikke finde tråden igen, så langt ned var den efterhånden kommet. Da jeg i sin tid søgte efter Cathrine Hansdatter Ovidt/Owidt i Tønder, så jeg kun efter Ovidt/Owidt. Nu er der en sandsynlighed for, at Hans Owidt også hedder Hans Pedersen. Derfor har jeg kigget i Tønder efter børn af en Hans Pedersen. Men indtil videre uden resultat. Men såfremt han har forladt Åved for at bosætte sig i Tønder, ville han vel have været kaldt Owidt?

De bedste hilsner
Jan

Annette Damgaard Hansen

#39
Hmmm! - Det er ærgerligt at Løgumkloster kirkebøgerne ikke går så langt tilbage, for jeg tænker, at det er der, løsningen skal findes? Akkurat samme problematik, har jeg med Dines Pedersen Wind (Kathrines søns svigerfar), der siges at være født i Mariager, hvor han ikke er til at opspore. Derimod er der mange spor, der kunne føre til Løgumkloster og omegn.

Måske skal det nævnes, at der er nogle, der omtaler hende som Kathrine Hermansdatter Owidt, hvilket jeg tror er en fejl, for der er aldrig kilder med, men det skal i hvert fald ikke stå usagt hen.

mvh.
Annette

Annette Damgaard Hansen

Kære interesserede.

Dette er en gammel tråd, men da jeg har fundet en youtube film fra Lyngå Kirke, der bl.a. sætter  fokus på epitaftiet over Niels Nielsen Hjersing og Katrine Hansdatter Owidt, vil jeg gerne dele det med de, der er i slægt med eller har interesse i disse mennesker.

I Tårnrummet ser man en kiste, som er foræret af Niels Nielsen Hjersing og Katrine Hansdatter Owidt.
Den kan man i øvrigt læse om på følgende link fra nationalmuseet, hvor også epitafium og lysekrone, der ligeledes er skænket af Niels Nielsen Hjersing, beskrives.

http://danmarkskirker.natmus.dk/fileadmin/site_upload/danmarks_kirker/DIGITALISERING_-_Aarhus/Aarhus_1767-1786.pdf

Klippet der viser kiste og epitaftium finder du 10,31 min inde filmen.
http://www.youtube.com/watch?v=6mC_WGcMmUU

Mvh Annette Damgaard

Jan Hyllested

Hej Annette.

Tak for dine links. Jeg ved ikke, om du har været i Lyngå kirke selv, men jeg har været der for en del år siden og set både epitafium, kiste og lysekrone. Det er et besøg værd.

De bedste hilsner
Jan

Annette Damgaard Hansen

Hej Jan.

Jeg har desværre ikke været der endnu, da jeg er billøs og arbejdsramt, men jeg skal helt sikkert besøge kirken en dag, hvor der er bedre tid.

vh Annette