Hvor blev man døbt i Skåne?

Startet af Frank Petersen, 26 Aug 2012 - 17:09

Forrige emne - Næste emne

Frank Petersen

Jeg er i gang med at finde en del fødsler/dåb i Skåne i midten af 1800-tallet. Det undrer mig, at alle blev døbt få dage efter fødslen (ned til dagen efter).

Var der altid tale om hjemmedåb? Og blev ingen døbt i kirken, sådan som er er tilfældet i Danmark?
Frank Petersen
www.123hjemmeside.dk/FrankPetersen

Eva Morfiadakis


Det fanns en lag att barnet skulle döpas inom 8 dagar. Ibland handlar det nog om nöddop.

Bifogar en länk:

http://www.sloff.se/sob/06-2/barndop.html

Eva M
Eva M

Frank Petersen

Hej Eva.

Tak for svaret. En tilsvarende lov om dåb inden 8 dage fandtes også i Danmark, og som jeg har læst via linket, havde man i begge lande nogenlunde de samme bestemmelser om hjemme-/nøddåb.

Når jeg stillede spørgsmålet, skyldes det, at jeg netop har fundet oplysninger om fødsel og dåb for min oldemor og hendes 6 søskende, der er født i forskellige sogne i Malmøhus len.

Og 2 af dem er døbt samme dag, som de er født. De andre inden for få dage. Tilsvarende gælder for alle andre indførsler i de pågældende kirkebøger. Kirkebøgerne er skematiseret med kolonner for fødsel og dåb, men der er ingen oplysninger om, hvorvidt der har været tale om hjemmedåb eller kirkedåb.

Og man bragte vel ikke et nyfødt barn til dåb i kirken, samme dag som det var født? Og det var i mange tilfælde jordemoderen, der bar/holdt barnet.

Derfor fik jeg den tanke, at der muligvis var tale om, at hjemmedåb var det almindelige ordning, men det skulle det jo ikke være jfr. lovgivningen.
Frank Petersen
www.123hjemmeside.dk/FrankPetersen

Eva Morfiadakis


Jag kan tänka mig att hemmadop var vanligare under vintertid. Förmodligen var det barnmorskan som döpte. Nöddop kan vilken döpt person som helst utföra. Jag kan tänka mig att barnet sen blev välsignat av prästen vid sitt första besök i kyrkan.
Under senare tid på 1800-talet och 1900-talet uppger man prästens namn vid dopet.

Eva M
Eva M

Frank Petersen

Hej Eva.

Også tak for dit seneste svar. Det er jo så bare ærgerligt, at de kirkebøger, som jeg har søgt i, ikke indeholder bemærkninger om sted for dåben.
Frank Petersen
www.123hjemmeside.dk/FrankPetersen

Eva Morfiadakis

#5
Hej!

Ofta finns det något som kallas bilagor till födelse- och dopboken, för det mesta inte scannade. Där kan man ibland barnmorskans intyg och hon bör ha uppgett i sitt intyg om hon döpt barnet.
Gäller det Skåne finns dokumenten på Landsarkivet i Lund.

Har du uppgifter om vilka församlingar det gäller kan jag kanske hjälpa dig vidare. Du får försöka se var föräldrarna bodde i förhållande till kyrkan. Bodde man nära kyrkan kunde man nog skynda sig iväg med det nyfödda barnet inpackat i filtar och få det döpt.

Eva M


http://www.ts.skane.se/fakta/dopet#kyrkolag_krävde_dop_inom_åtta_dagar_section

Ännu en länk om Skåne.
Eva M

Frank Petersen

Hej igen Eva!

Mange tak for det nye link, og også tak for dit tilbud om hjælp.

Men du behøver ikke gøre mere for at hjælpe mig. Jeg blev bare nysgerrig om dåbspraksis, da jeg fandt min oldemor og hendes søskende.

Som jeg kan læse via det nye link, så var hjemmedåb sædvanligt hos jævne mennesker i 1800-tallet, og da alle 7 søskende blev døbt samme dag eller få dage efter fødslen, så kan jeg med stor sikkerhed gå ud fra, at der var tale om hjemmedåb.

Og det vigtigste er jo, at jeg har fundet dato og sted for deres fødsler og dåb.
Frank Petersen
www.123hjemmeside.dk/FrankPetersen