Hvor kom Jørgen Alexander Lohmann fra? - og fru Cathrine Treschow Samuel

Startet af Lis Klarskov Jensen, 06 Okt 2010 - 21:07

Forrige emne - Næste emne

Lis Klarskov Jensen

Hej på tråden

Jeg følger lidt med på en anden Lohmann-tråd (fam. Løhmann kbh) på http://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php?topic=7830.new;topicseen#new
hvor Eva Morfiadakis i sit svar #19 Dato: Lørdag 12 02 2011, 07:32 giver oplysninger om, hvordan man finder Sydslesvigske kirkebøger: 

CitatLandsarkivet for Sønderjylland har mikrokort af
de sydslesvigske kirkebøger ældre end 1. januar 1876 fra sognene i Flensborg, Slesvig, Sydtønder, Ejdersted, Husum-Bredsted og Angel kirkekredse. Senere udvides med Eckernförde og Rendsborg kirkekredse.

http://www.sa.dk/media(638,1030)/LAA-SydslesvigskeKb.pdf

Jag fann detta på nätet. Någon kan kanske göra ett opslag åt dig.
Eva M  

Desværre ved vi ikke, hvor vores Lohmann-stamfader Alexander Lohmann og hans bror præcis hørte hjemme - eller vores Sommer-stamfader Johan Henrich Ernst Sommer. Men en nål i en høstak er jo bedre end åben mark  :D

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Bjarne Smedegaard

http://www.wadschier.dk/kilder/egne/haer_resultat.php?id=57

her kan man læse lidt mere om kyrasser regimenter

Der var tilsyneladende både Jysk kyrasserregiment 1763 - 1882 under 2. Jyske Nationale Rytterregiment (hvor hørte de til?)

og Slesvigske kyrasserregiment i Horsens

Hilsen Bjarne Smedegaard

Cay-Erik Geipel

Jeg har lige hjulpet med opslag i Flensborg ang. Löhmann-familien. Den stammer fra Barrien/Syke lidt syd for Bremen. Et stykke tid har den familie opholdt sig i Flensborg og derefter flyttede de til Danmark. Se vedhæftede doc-fil.

Hilsen
Cay-Erik

[vedhæfting slettet af admin]
Venlig hilsen
Cay-Erik Geipel
geipel49@online.de

karin henriksen

Hejsa.
Jeg har ikke nogen nye oplysninger vdr personen, blot gøre opmærksom på at Trescow og Lohman er godsejer navne på vestsjælland.
mvh
karin henriksen

Lis Klarskov Jensen

Hej Bjarne
Dejligt med lidt militærhistorie, tak skal du have for linket  :D

Jeg har købt et lille hæfte "Slesvigske Kyrasserregiments historie 1675-1842" fra 1979 af Erik Jacobsen, eget forlag, som giver nogle gode rids af regimentets historie. Og så er illustrationerne og litteraturhenvisningerne nyttige at have til de videre studier.

Hej Cay-Erik
Tak for din doc-fil med Løhmann-stof fra Flensborg!!! Desværre ved vi ikke, hvor i Slesvig vores stamfar Alexander Hansen Lohmann, Sadelmager i Ribe, (sandsynligvis født omkring 1680) kommer fra.

Hej Karin
Det var pænt af dig at tænke på os og vores Lohmann/Trescow-folk. Du skulle vel ikke have et tip til sådan ca. hvorhenne på Sjælland og i hvilket århundrede?

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Karin Andersen

Hej på tråden ;)

Så har jeg vist fået ryddet grundigt op på lageret og sat lidt system på tingene. Det blev vist til 157 personer med "gamle" Rhode (mv.) - folk.

Rhodelisten kan - lidt spredt - ganske vist ses:

http://www.ftb-forum.dk/index.php/topic,468.0.html

Til Peter.
Solbjerg...der er også personer fra Solbjerg i Hellum H., Ålborg A. (OBS! I flg. Krabsen er der to steder i Hellum Herred der hedder Solbjerg)

Med venlig hilsen :)

Karin
Rhode-listen. ca. 650 personer findes under "Slægtshistorier" https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,118658.0.html

Lis Klarskov Jensen

Hej Karin

Jeg har været inde og se dine fine lister med Rhode/Rhodius på http://www.ftb-forum.dk/index.php/topic,468.0.html:D

Det er jo et stort og nyttigt arbejde, du laver her. Og så må enhver jo selv - som altid - checke oplysningerne før eget brug.

Det kan være lidt svært at se, hvilke der er ny-indredigeret og hvilke man allerede har set igennem, men det er vel også nærmere ment som en samle-liste, man kan slå op i?

Har du planer om at samle dem alle under ét, mega-alfabetisk, på et tidspunkt?  ;D

Jeg har kigget lidt på Christinas bidrag på http://www.ftb-forum.dk/index.php/topic,468.0.html og der er mange interessante internet-steder at kigge på, som jeg slet ikke kendte. Der findes rigtig mange Rhodius-navne i andre lande, ser det ud til.

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

Hej på tråden  :)

For at fortsætte trådens Samuel-præsteslægt tilbage til Skytte og Humble i 1600-tallets Lolland-Falster:

1 Peter Jan Samuel b: 1657 d: 4 Apr 1690
  + Karen Nielsen Skytte b: 1661 d: 27 Apr 1706
    2 Ernst Petersen Samuel b: abt 1687 d: 8 Dec 1732
      + Eva Maria Rhodius
(Se http://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,328.450.html
Lis Klarskov Jensen « Svar #461 Dato: Fredag 11 02 2011, 08:39 »)

Skytte-slægt
Karen Nielsen Skytte * o. 1661 begr. 27. Apr 1706 Nyk. F. Maribo amt, datter af

Niels Skytte f. o. 1629 in Nykøbing, Maribo amt og Else Gregersdatter Humble * o. 1633 in Sønder Kirkeby, Falster.
Else Gregersdatter Humble var datter af Gregers Christensen Humble, præst i Sønder Kirkeby, Falster,  * o. 1597 i Humble, Langelands Sønder sogn, død o. 1657 Sønder Kirkeby, Falster og hustru Karen Hansdatter * o. 1607 i ???, død o. 1634/35 (barselsseng) i Sønder Kirkeby, Falster.
Karen Hansdatter var datter af hr. Hans Jacobsen, sognepræst i Nyk. F. og Systofte, provst i herredet, * i Odense, død 18. juli 1630 Nyk. F., gift med ??? Kilder: Rootsweb og Den Falsterske Geistligheds Personalhistorie af Im. Barfod, 1851.)

Jeg har ikke flere oplysninger om Niels Skytte f. o. 1629 in Nykøbing, Maribo amt.

Næste gang: Else Gregersdatter Humble * o. 1633 in Sønder Kirkeby, Falster, og hendes Humble-præsteslægt.

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

#488
Hej allesammen

Hven var Else Gregersen Humble?

Historien om hende er et eksempel på, at vores "åbne" slægtsforskning på internettet er af uvurderlig værdi for personalhistorien - især den kvindelige side af den.

Dette er også et eksempel på, at studiet af efterslægten i modsætning til aneforskningens lineære studier kan give nogle slægtslinier, der skifter mellem mandslinien og kvindelinie og ikke strengt holder sig til enten-eller.


Else Gregersen Humble var oldemor til Jørgen Alexsanders 3. hustru, Cathrine Treschow Samuel, præstedatter i Viborg, som er en del af denne tråd.

Her er et lille rids af slægtslinien Lohmann-Trescow Samuel-Samuel-Skytte-Humble:

1. Cathrine Treschow Samuel var - som nævnt før - datter af præsten Ernst Pedersen Samuel og Eva Maria Rhodius i Viborg.

2. Ernst Pedersen Samuel var søn af købmand Peter Samuel og Karen Nielsen Skytte i Nykøbing F.

3. Karen Nielsen Skytte var datter af Niels Skytte og præstedatteren Else Gregersdatter Humble * o. 1633 in Sønder Kirkeby, Falster.

4. Else Gregersdatter Humble var datter af Gregers Christensen Humble, præst i Sønder Kirkeby, Falster,  * o. 1597 i Humble, Langelands Sønder sogn, og Karen Hansdatter.

5. Gregers Christensen Humble var søn af sognepræst og provst i Humble, Christen Pedersen Humble, død 1624, og Maren Gregersdatter og ane til en stor præsteslægt.

Læs mere om Humble-slægten på http://klarskov.org/chresten-pedersen-humble15xx.htm

Her kan man også læse denne barske historie:

"Gregers, født 1597, var 1622 kappelan ved Albani kirke i Odense. 1623 kappelan i Nykøbing F. og foråret 1624 sognepræst i Sønder Kirkeby Sønder Alslev og må være død 1657. Han var første gang gift med Karen Hansdatter, datter af præsten Hans Jacobsen i Nykøbing. Hun blev forvirret i sindet efter en barselseng, og det berettes, at da hun atter skulle føde, blev barnet taget fra hende i mange stykker, men hun døde selv i god forstand. 1635 skrev provsten til ham om at skifte, for han indgik nyt ægteskab. Hvem hans anden hustru var vides ikke. Der var 3 døtre, den ældste døde af pest, den anden Birthe, født 1632, død 1708, var gift med hofsaddelmager Hans Jacob Zimmer. Den yngstes skæbne er ubekendt." (Kilde: Søren Klarskov Larsen og Frtihiof Bohner)

"Den yngstes skæbne er ubekendt". Samme oplysning finder vi i Barfods Falsterske Geistligheds Personalhistorie oplyser del I, side  226, at den første hustru "fødte ham tre Døtre, af hvilke den ældste døde i Pest, den anden Birthe (f. 1632, død 1708) blev gift med Hoffsadelmager Hans Jakob Zimmer (se S. 15), den yngste er ubekjendt."

Den yngste må være Else Gregersdatter, hvis hun var født o. 1633 - ifølge rootsweb.ancestry.com, som nævnt før her på tråden. Desværre er oplysningerne på Rootsweb ikke detaljerede, så det skal først undersøges i kilderne.

Hun vil så ikke længere være "Ubekjendt".

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Regelsen

Hej Lis

Gregers Christensen Humble, var han ikke kap. i Skt. Knud 1622-23, Odense?
Venlig hilsen
regelsen

Lis Klarskov Jensen

#490
Hej Regelsen
Mange tak for rettelsen - det har du helt ret i.  :)  Den oprindelige St. Albani kirke ved det gl. rådhus blev nedlagt længe (ved man hvornår?) før Gregers Chr. Humble kom til, men tidligt erstattet af St. Knuds kirke, så vidt jeg ved. Så min kilde skulle have skrevet St. Knuds kirke! Jeg må lave en note til Søren Klarskov Larsens slægtsforskning om forholdet.

Mine egne oplysninger på www.fynhistorie.dk/node/6291: "Gregers (1597-1657), K.U. i 1617-1618, i 1622 ordineret og r. cap. Skt. Knuds Domkirke i Odense og 1623 Nykøbing Sj., 1624 sognepræst i Sdr. Kirkeby og Sdr. Alslev på Falster. Gift med Karen Frederichsdatter."

Gregers Chr. Humbles 1. hustru hed Karen Hansdatter. Den nævnte Karen Frederichsdatter var Gregers Christensen Humbles 2. hustru. Jeg kender ikke noget til hendes historie.
(Kilde: en trykt ligprædiken over broderens (kbm. og borgm.) Hans Christensen Humbles begravelse i 1645 i Køge, hvor vennen og sognepræsten Christian Madssøn Tausan holdt ligprædiken over ham i Køge kirke den 26. januarii 1645, udgivet 13. fberuarii 1645.)

Ligprædiken kan ses i bogform på Det Kgl. Bibliotek. Jeg har en scannet version (scannet af Kgl. Bibl.), som jeg har givet videre til byhistorisk arkiv i Køge, og den kan læses online på http://www.fynhistorie.dk/node/12143. Detaljeret personalhistorie. Søsteren Birgitte fra Falster var også med til begravelsen i Køge. Det kostede hende livet. Hun var gravid med tvillinger og døde ved hjemkomsten i barsel. (Kilde: Hans Sadolin, hvis ældste datter Maren giftede sig med enkemanden, præsten i Falquersløff, Jørgen Madssøn Damsberg). Ligprædiken nævner søskende og deres ægtefæller, men ingen børn er nævnt.

For øvrigt afløste Christian Madssøn Tausan sin ven Marcus Christensen Humble som biskop i Stavanger domkirke efter dennes død i 1661 - og han har også et stort epitafie i domkirken.

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Regelsen

Hej Lis

Det korte svar:

Skt. Knuds kirke, efter udgravningerne i 194x er der klarhed over den komplicerede
bygningshistorie, sammen med kongsgården har der på Knud den Helliges tid ligget
en kirke af træ, hvortil kongen o. 1075 fra England overførte relikvier af Skt. Alban,
inden kongen blev dræbt 1086 i denne kirke (Skt. Albani kirke), havde han iværksat
opførelsen af en frådstenskirke, delvis færdig 1095 - kongens lig nedsat her.
Ved kong Knuds kanonisering 1101 blev kirken indviet til ham.
Venlig hilsen
regelsen

Regelsen

Hej Lis

Bemærkning til Rudbek Christensen Humble:
Var han ikke kun Kapellan i Flemløse? årstallet bør rettes (1542)
Anna Pedersdatter Holm var ~ 2 gange.
Børn, f.eks. Christen Rudbeksen Humble (1653-1691) ~ Karen Christensdatter Winther,
deres børn - Anne Christensdatter Humble (1680-17xx), ~ 1.g. 03.11.1699 i Ålborg med
Christen Thøgersen Rosenberg.
Venlig hilsen
regelsen

Lis Klarskov Jensen

Hej Regelsen

Det med årstallet 1542 var jo lidt af en tilsnigelse, når han er født i 1616. Jeg kan ikke logge ind på fynhistorie.dk i aften, men jeg skal rette det.  :)

Jeg ved ikke, om Rudbek Chr. Humble var kapellan, men han var rigtig nok sognepræst i Flemløse ifølge fortalen til Køge-ligprædiken 1645 -  http://www.fynhistorie.dk/node/12144. (andet billede).

Iflg. Viberg: Rudbek Chr. Humble sognepræst i Flemløse, ordineret 28.9.1642. 1645 Vreilev-H., altså stod han umiddelbart over for en forflyttelse, da han var til begravelse i Køge. http://tom-stryhn.com/viberg/v1/Untitled-75.htm

Og tak for din Albani-historie. Underligt med den kirkes historie.

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Karin Andersen

Hej på tråden :)

Nu har jeg "rhodet" en hel del med Rhode - listen. Pt. ca. 185 personer. http://www.ftb-forum.dk/index.php/topic,468.0.html. Listen er mest tænkt som en opslagsliste, men det er jo bedre, hvis jeg kan få personerne til at "hænge sammen". Ti, hiiii

Jeg har så kastet mig over udfordringen – og selvfølgelig fundet noget helt andet end det jeg kikkede efter.

Steffen/Stephan og Marie Rodes datter Dorothea skal iflg. http://www.tidsskrift.dk/visning.jsp?markup=&print=no&id=100525 have været gift to gange. Dels med Peder Jensen Grove, anden gang med Hans Rostgaard til Krogerup. En Googling på Hans Rostgaard (1625-1684) kastede ret spændende oplysninger på bordet.

Berømte anetavler http://anetavler.kilokilokilo.dk/getperson.php?personID=I1385&tree=anetavler
viser kun et enkelt ægteskab med Cathrine(?) Arendrup (1636-1672), men han har vist været gift tre gange. Måske med Dorothea Rode? og med Kirsten Pedersdatter.

Ægteskabet mellem Kirsten Pedersdatter og Hans Rostgaard viser sig, at være temmelig interessant for os.
Kirsten Pedersdatter er datter af Peder Christensen Svenske og Anne Jensdatter. Hun er født i Anne Jensdatters andet ægteskab. Anne var gift første gang med Peder Christensen Nørkjær. Peder Nørkjær har af sit første ægteskab sønnen Christen Pedersen Nørkjær – og ham kender vi jo. Han er vores præst i Sal i Ginding H., og far til vores Karen Christensdatter Nørkjær, gift med Christen Dall. (Karens mor skulle være en søster til Kirsten Pedersdatter/ og dermed sin mands stedsøster Anne Pedersdatter. En datter af Anne Jensen og Peder Christensen Svenske.

Det lyder vist lidt indviklet. Kilden er her: http://www.thistedmuseum.dk/historisk%20%C3%A5rbog/%C3%85rgang%201965/St%C3%B8vring-Nielsen,%20H.%20%20Folk%20og%20forhold%20p%C3%A5%20Hindsels.pdf

Denne kilde viser også en forbindelse til Las Nielsen i Tamdrup og Gregers Pedersen i Hemmet og Biskop Hemmet i Ribe.

....og så kunne det være sjovt hvis der kommer lige så mange oplysninger frem når jeg Googler på de andre 184..... :D

Mange hilsner :)

Karin
Rhode-listen. ca. 650 personer findes under "Slægtshistorier" https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,118658.0.html

Hej på tråden,

Karin,
skal man være registreret for at kunne følge med i din Rhoed/Rhode o.s.v. tråd på Family Tree Builder? Det skulle jeg ikke i starten.

Jeg har netop i dag været ved at kigge på Andreas Rhoed, præst i Seden, samt broderen Niels Rhoed, sønner af Rasmus Rhoed, degn i Søndersø. De er begge studenter på Københavns Universitet, og her bliver Andreas Rhoed kaldt Andreas Rhodius, måske vores slægter nærmer sig hinanden?

Lis,
To tilfældige Sommer-fund:
Laurentius Somer - i Studentermatriklen for Københavns Universitet, i noten står, at det rigtige er Sommer, set her:

http://genealogi.no/kilder/studentmatrikler/index.htm, 1611-1829, bd. 3, 1750-1760, side 101-200, p. 140

Johan Daniel Sommer får sin søn Johannes døbt 23. februar 1752 i Skt.Nikolaj Kirke, Sokkelund, København 1746-65, opsl.95. Blandt fadderne er en Peder Hassing, conducteur, lieutenant, som - tilfældigvis? - også er fadder til en søn Christian af Sille(Cille) Andersdatter Rhoed, døbt 16. august 1749, samme kirkebog opsl. 55. Hun er datter af Anders Hansen Rhoed, Andreas og Niels Rhoed nævnt ovenfor er hendes nevøer.

Venlig hilsen
Birgit Djurhuus


Karin Andersen

Hej Birgit :)

Jeg tror ikke, at man behøver at logge ind på Family Tree Builder for at se Rhode - listen ???
....men er det nødvendigt med et log in - så er det helt gratis :D

Personligt tror jeg, at navnene Rhod, Rhode, Rhodius mv. meget vel kan være afskygninger af samme navne/stednavne. Den store udfordring er så at finde sammenhængene.

Tak for dine Sommerfolk, med din tilladelse vil jeg "flytte" dem over på Sommertråden.

Mange hilsner :)

Karin
Rhode-listen. ca. 650 personer findes under "Slægtshistorier" https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,118658.0.html

Regelsen

Hej

Alterfigurer - Treenighetskirken i Larvik, udført af billedhugger Rohde, København 1754.
Hvem var Rohde?, Otto Andrup/Weilbachs K.: Den eneste snedker Rohde, som på den
tid er omtalt i borgerskabslisterne i Kbh. er Hendrich Rohde, snedker fra Bremen,
mester i Kbh. 02.12.1737, boende i Store Regnegade, han var virksom på Frederiksdal (Norge)
1744 & 1747.

Kilde: Et Dansk - Norsk flådeværft fra 1750, Frederiksvern ved Staveren, Rhodos Kbh. 1973
Venlig hilsen
regelsen

Christian Konstmann Autzen

Hans Rostgaard:

Carl Langholz havde en artikel i Sønderjysk årbog 1984 om familien Outzen - Rostgaard.

Denne gård, Roostgaard, var beliggende i Roost i Arrild sogn, Tønder amt. Og så ligger Arnborg, som Anders Blomstrøm har skrevet så meget om i samme område.

Hvorvidt jeres Hans Rostgaard nedstammer herfra har jeg ingen kendskab til - men det kunne jo være !

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Lis Klarskov Jensen

Hej Karin

Dejligt nyt! Især spidsede jeg ører her, hvor du skriver:

CitatPeder Nørkjær har af sit første ægteskab sønnen Christen Pedersen Nørkjær – og ham kender vi jo. Han er vores præst i Sal i Ginding H., og far til vores Karen Christensdatter Nørkjær, gift med Christen Dall.

Det er måske et dumt spørgsmål, men Christen Pedersen Nørkjær synes jeg ikke, jeg har hørt om før. Kan ikke finde ham på vores tråde ???

Det lyder spændende, for vi mangler jo at kigge på familierne Dall og Kall. Det kunne være fint at få løftet sløret lidt her. Har du andet på Christen Pedersen Nørkjær?

... og tak Birgit, Regelsen og Christian for jeres oplysninger  :D  :D  :D De lyder spændende!

Venlige hilsner
lis

www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Karin Andersen

Hej på tråden :).

Mens jeg leder efter vores tråd støder jeg på denne aneefterlysning:
Tone Blütecher Dysthe : "Jens Lauridtzen BLYTECHER, visstnok sogneprest i Lem og Vejby, d: 1727 in Lem og Vejby i Salling i Vest-Jylland", http://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,9800.0.html

Det fik mig til at tænke på, om ikke vi i Roskilde er stødt på en Balthazar Blytækker med en kone Soffi??......hjælp Lis?, og om "Blytækkeren fra Roskilde" måske er af præsteslægt og ikke håndværker?
(Jeg står nemlig lige og mangler en ægtemand til en Sophie – og han skal være af en vis stand, tror jeg, for at "få lov til" at gifte sig med hende).

Regelsen: Jeg kender ikke p.t. Hendrich Rohde, snedker fra Bremen. De tætteste jeg kan komme, er en maler og litograf – men han er lidt senere. (Jeg sætter ham her over på Rhode – listen, måske kommer der et bud på hans identitet).

Jeg arbejder p.t. på at sætte Rhode/Rohde folket fra listen sammen, og efter min bedste overbevisning er det helt sandsynligt, at det er et tilfælde der er skyld i de forskellige stavemåder – mere om det ovre hos mig på ftb. Det er en større udredning.

Christian: Jo, ifølge de noter jeg har skal "vores" Hans Rostgaard være af Roostgaard, Roost i Arrild sogn, Tønder amt.

Lis. Du ligger ikke på den lade side. Glæder mig til måske at se noget på vers :D. En forbindelse til jøderne lyder spændende - så vidt jeg husker har der været et jødisk samfund i Nakskov "på vores tid". Dit spørgsmål om Christen Pedersen Nørkjær er nu ikke særlig dumt. Jeg har vist fundet ham via Nygaards sedler og troede egentlig, at vi havde haft ham oppe at vende. 

Maren Kristensdatter Dall gift med Morten Baltzersen Rhodius er datter af Christen Dall (ca. 1620) og Karen Christensdatter Nørkjær.
Karen Christensdatter Nørkjær er datter af Christen Pedersen Nørkjær og moderen er sandsynligvis Anne Pedersdatter.
[Nörkiær, Kristen Pedersen] 1678 præst i Sal, Ginding h."Min søn" (Min note: må være svigersøn) Las Tygesen kapellan. Mine to døtre har 200 rdlr. stående hos Hans Rostgård (Min note: H. R var (også) gift med Dorothea Rode) på Krogerup og har i nogle år ikke nydt rente deraf. (Lund-Bøvl. amters kop og kvægskats-regnsk. 1678 s. 148 RXX??).

Christen Pedersen Nørkjær er søn af Peder Christensen Nørkjær og en (p.t.) ukendt mor.
Peder Christensen Nørkjær har været gift to gange. Med Anne Jensdatter har han to døtre Lisbeth Pedersdatter Nørkjær og Kirsten Pedersdatter Nørkjær.

......og så en gentagelse af svar #494:
Ægteskabet mellem Kirsten Pedersdatter og Hans Rostgaard viser sig, at være temmelig interessant for os.
Kirsten Pedersdatter er datter af Peder Christensen Svenske og Anne Jensdatter. Hun er født i Anne Jensdatters andet ægteskab. Anne var gift første gang med Peder Christensen Nørkjær. Peder Nørkjær har af sit første ægteskab sønnen Christen Pedersen Nørkjær – og ham kender vi jo. Han er vores præst i Sal i Ginding H., og far til vores Karen Christensdatter Nørkjær, gift med Christen Dall. (Karens mor skulle være en søster til Kirsten Pedersdatter/ og dermed sin mands stedsøster Anne Pedersdatter. En datter af Anne Jensen og Peder Christensen Svenske.

Det lyder vist lidt indviklet. Kilden er her: http://www.thistedmuseum.dk/historisk%20%C3%A5rbog/%C3%85rgang%201965/St%C3%B8vring-Nielsen,%20H.%20%20Folk%20og%20forhold%20p%C3%A5%20Hindsels.pdf

Kilder bl.a.: Ny. sedl. IDnr: #286159, Ny. sedl. IDnr: #286160, http://www.thistedmuseum.dk/historisk%20%C3%A5rbog/%C3%85rgang%201965/St%C3%B8vring-Nielsen,%20H.%20%20Folk%20og%20forhold%20p%C3%A5%20Hindsels.pdf

Jeg har kopieret en del af dette svar over på ftb og indsat nogle anetavler – så bliver det forhåbentligt lidt mere overskueligt....

De er her: http://www.ftb-forum.dk/index.php/topic,438.new.html#new

Dall og Kall slægterne bliver nødt til at vente lidt for mit vedkommende. Jeg har gang i spændende ting ud fra Rhode – listen.

De fleste laver vist anetavler, men jeg tror at en efterslægts oversigt vil vise nogle utroligt spændende familierelationer. Det bliver efterslægten til Steffen /Stephan og Marie Rode:

Den vil være at finde her: http://www.ftb-forum.dk/index.php?action=post;board=22.0


Mange hilsner :)

Karin
Rhode-listen. ca. 650 personer findes under "Slægtshistorier" https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,118658.0.html

Hej på tråden,

Et par fund

Johan Friederich Rhode cop. 2.11.1787, Skt.Nikolaj København, Sokkelund, København, 1785-1805,  Desværre fik jeg ikke skrevet opslagsnummeret ned.

Christen Lohmand får et barn døbt Skt.Nikolaj København, Sokkelund, København 1746-1765, opslag 128.

Et par Sommer fund skriver jeg i Sommer-tråden

Venlig hilsen
Birgit Djurhuus

Lis Klarskov Jensen

Hej Karin

Efter at have kigge nøjere efter, er det en "and" det med Tychonius og jødisk afstamning. Som jeg skriver på din ftb-forum.dk hjemmeside:

Min bemærkning om et satirevers om Christen Tychonius i "Bidrag til den danske Literaturs Historie", der kunne pege på, at han måske kunne være af jødisk slægt - må jeg selv dementere ud fra denne sammenhæng:

Sammenhængen er, at Christen Tychonius - der var intelligent, velformuleret og akademisk dygtig ud over det almindelige - tog tanken om et universitet i Viborg op til fornyet diskussion i 1729. Chr. IV og Frederik III (1666) havde besluttet (chr. IV) og befalet Fr III) det, men det kom der jo ikke noget ud af. Tychonius skrev 1729 Raisons til et universitet i Viborg. Der skulle være 14 professorer, heraf 4 teologiske, hvor den øverste altid skulle være sognepræst til Domkirken!

Det er i denne universitets-sammenhæng, man skal læse Holbergs linier:

- en cimbrisk Helt, skjult under Levi Kjole,
der blive vil et Lys paa Viborgs høje Skole.

Verselinierne skal imidlertid også ses i den efterfølgende sammenhæng i teksten:

"Jødernes Omvendelse sysselsatte ikke alene Kirken, men ogsaa Hoffet. Hans Guldagers Skrift blev meget udbredt i Haandskrift og fandt adskillige Tilhængere. Tychonius, som efter Ildebranden i Skive var rejst til Kjøbenhavn, var af modsat Mening; han talede med Ministeren von Plessen derom, og saa ønskede Prins Karl hans Betænkning. Dette var Anledningen til hans Betænkning om Jødernes Omvendelse inden Dommedag (forfattet 1715), der først senere er blevet trykt. Den bestaar af tre Stykker, af hvilke det sidste er, om dette Haab har nogen menneskelig Rimelighed. Ved at benægte det berøvede han sin Tid en stor Forvæntning."

(Kilde: NM Pedersen: Bidrag til den danske Literaturs Historie, 1871, Fr. Wøldiches forlag, bind IV, side 120. 2. udgave).

Der står rigtig mange sider om Tychonius her. Bl.a. at han var til eksamen i aritmetik hos selveste Ole Rømer, der blev så gal over eksaminanternes manglende kunnen, at han dumpede 24 og kun godkendte 4 - og selvfølgelig her iblandt Tychonius.


Du efterlyser en "Balthazar Blytækker" fra Roskilde. Jeg vender lige tilbage om lidt...


Venlige hilsner

lis

www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

#503
Hej igen Karin

Du efterlyser lidt om mine Roskilde-kirkebogsstudier, og jeg iler med mit søgeresultat:

Jeg skrev i « Svar #245 Dato: Torsdag 02 12 2010, 20:45 »

CitatJeg vender her tilbage med et overblik/sammendrag over mine tidligere Baltzer-fund i Roskilde Domsogns kirkebog 1645-1729.

Det ser ud til at der findes to samtidige personer, der hedder næsten det samme - en capellan (vores) og en blytækker:

1. S(enior) H(err) Baltzer Pouls, der er gift med Soffie ???datter og som får børnene
Peder (sept. 1645, opslag 6) og
Margrethe (aug. 1648? opsalg 33) samt
Baltzer den 3. maj 1649 opslag 55. Blandt faddere var conrector Magister Casper Franss (?))

Soffie H. Baltzers ser ud til at være populær ved barnedåb, og står enten hos med huen eller bær barnet eller er fadder. Opslagene 6, 8, 22, 36, 37, 39, 43, 44.

2. Og samtidig er der en Balzer Blytækker, gift med Kirsten/Kristin. Ingen børn nævnt, med mindre Jørgen Baltzer opslag 36 ned tv. er deres søn. (B. Blytækkers barn døde 13. juli 1667). Balzer Blytækker er fadder opslag 59.
Der er en Baltzer Blytækker-begravelse d. 17.9.1656 opslag 165, som jeg ikke kan tyde.
Balzer Blytækker selv blev begravet i maj 1666, opslag 199.

Det kan undre, at der står H foran navnet Baltzer Pouls eller Soffie H. Baltzers, men det er sikkert titlen Hr. som tildeles lærde mænd, der ikke er magistre (M.)

Da Baltzer Poulsen Rhode/Rhodius var student fra K.U. 1629, og blev kaldet til capellan ved Roskilde Domkirke d. 13. juli 1635, kommer han ind som en studiosus.

Jeg ved endnu ikke, hvornår han døde.

Håber det er til nytte for dig  :D

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Hej igen,

Har I set mit indlæg d. 4.3.?

Venlig hilsen
Birgit Djurhuus

Lis Klarskov Jensen

Hej Birgit!!

Ups - det må du undskylde.  :) jeg var vist en klovn. Du skal have så mange tak for dit indlæg ovenfor - det var en smutter. Jeg sad faktisk og ledte efter en Johan Friederich Rhode, som jeg synes, jeg har set før, for at følge op på det, men kom fra det igen - et hukommelsesudfald, for lidt "RAM"  :)

Og dejligt med dine Sommer-bidrag, som jeg ikke kan "gennemskue", men nu er en del af vores "Sommer"-base.

Hvor langt er du nået med Anders Hansen Rhoed?

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Hej Lis,

Det er helt i orden:-) Jeg ville blot sikre mig, at I havde set oplysningerne.

Jeg har måske ikke oplyst om Anders Hansen Rhoeds forældre, men via et skifte er det lykkedes Eskild Marstrand at finde dem. Det er Hans Johansen Rhoed i Bogense og hustru Giertrud Hansdatter, hun er begravet 24. maj 1685 i Bogense. Anders Hansen Rhoed er døbt 20. marts 1659 i Bogense, 1646-1736, Skovby-Bogense, Skovby, Odense, opslag 50.

Jeg har iøvrigt bemærket, at Anders Haugsted er én af de tidligere ejere af gården Klarskov. Anders Haugsted var jo gift med Helene Rhoed, Rasmus Rhoed var hendes farfar. Anders Haugsted blev sammen med sine to ægtefæller Helene Rhoed og Anna Marie Borch stamfar til Haugsted slægten, som der findes en slægtstavle på.

En sidste ting: I ved det sikkert i forvejen, men jeg stødte på Hans Christensen Humble, rådmand i Køge, gift med Karene Hansdatter, han er død i 1645. Han er omtalt i Personalhistorisk Tidsskrift, 1881, i artiklen Gravskrifter og inskriptioner i Kjøge Kirke ved A.Petersen, lærer i Valløby, p. 314.

Lis Klarskov Jensen

Hej Birgit

Det er jo muligt, at "vores" Morten Rhodius/Rhode fra Roskilde har Rhoed-slægtninge på Fyn - det er jo kun hårdt arbejde, der kan afsløre det. Og stavemåder har aldrig været noget, man kan stole på.

Din bemærkning om Anders Haugsted minder mig om, at jo mere man forsker i slægter, jo mere ser man forbindelser mellem dem på kryds og tværs landet over. Tænk bare på, at vores senere forskning her på tråden har vist, at både min morfar og min mormor ad lange og krogede veje begge to stammer tilbage til samme Humble-slægt på Langeland i 1500-tallet.

Og du skal have tak for din henvisning til Personalhistorisk Tidsskrift, 1881 om Hans Christensen Humble i Køge. Det må jeg kunne checke på bibliotek.dk.

Venlige hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Regelsen

Hej

Så har jeg erhvervet det manglende bind V af Kbh. Ejd. af Ramsing.

Vedr. ( Rhode, Roede, Rohde):

11.12.1713 solgte til arbejdskarl Hans Rohde,

03.04.1665 erhvervedes gården af garver Hans Rohde, der 27.01.1700 solgte

Garver Hans Rohde & hustru Elisabeth Davidsdatter købte 07.07.1696 nok en gård, 15.10.1703 solgte han sit hus.

25.02.1551 gav Kongen Jørgen vam Rode livsbrev på Æbelholts klosters gård i Biørns stræde...
28.09.1559 stadfæstede kongen Henrich vam Rodes køb af broderens Jørgens gård, som derefter blev udstykket.

10.08.1674 fik Else sal. Hans Nielsen skøde, hun ægtede før 08.07.1678 oldermanden for de
fattiges forstandere , brygger Hans Rasmussen, og gården kom derefter til eftermanden brygger
Johannes Rohde, efter hvis død....(skøde 18.06.1709)..

Tilhørte 1653 & 1662 rådmand Diderik Bartskærs enke Lene Helmersdatter Rhode og blev 23.11.1663 skødet til..

11.08.1674..... gav hr. Laurids Rohde (præst) sikkerhed for børnepenge ...

Venlig hilsen
regelsen

Karin Andersen

#509
Hej på tråden :)

Tak til regelsen - genkendelsens glæde var stor for mit vedkommende. Jeg sad netop i går og r(h)odede med nogle links, hvor jeg stødte på nogle personer med samme navne. De er dog "desværre" af noget ældre dato og kommer lige på lager "et par dage".

Så vi skal lige "være" lidt længere i "København" og stille et lille spørgsmål eller to:

Er der nogen der ved hvilken Peder har lagt navn til Peder Rodes gang og/eller lidt om historien - f.eks. hvornår Peder Rodes gang blev navngivet el. lign?

På denne adresse bor der nemlig Roder i 1689, men pt. ingen mig bekendte Peder........

Jeg kunne håbe på, at Peder Rode har forbindelse med nedennævnte ægtepar:

Fra Matriklen i Kbh. 1689

Peder Rodes gang

155. Anders Sørensen renteskrifvers enkes (= Anne Rode. Datter af Steffen og Marie Rode) 12 våninger i en gang 455. 500.
"Genboen" i Peder Rodes gang hedder: 153. Baltzer Fierling kleinsmed, nu Poull Broch på Giethuset, hjørnehus 50. 50.

Brolæggerstræde:
119. Anders Sørensens enke( = Anne Rode) 65. 100.

også i København:

Rosengården nr. 109. Anders Loumannd rodemester 320. 450.

Vestergade nr. 10. Hans Rode garver 185. 250.

Amagertorv nr. 49. Doctor Thommas Bartholini enke (= Magdalene Rode) 820. 1100.

Rådhusstræde nr. 144. Doctor Casper Bartholinj leje våning, nu Fridrich Knøtel skrædder 105. 100.

Gammeltorv nr. 152. Helmer Dirichsens enke (Han er søn af Dirich Johansen Bartskær og Magdalene (Helmersdatter) Rhode) 805. 1000.

1689: 84-86: 100
Nest for bemelte 3de proprietariers huse, nu opbiugt og taxerit tilsammen i den gamle taxt for 100 rdlr.:
109. Doctor Jens Bircherods enke, nu justitz secreterer Bartholins 270. 600.
Rasmus Klinges vonninger, er taxerit for 350 rdlr., der til svarer efterskrefne 7 proprietarier i den gamle taxt:
164. Christian Henriksen slagter, nu Doctor Rasmus Bartholinus 95. 100.

og lidt flere folk med forbindelser til "vores":

http://www.kobenhavnshistorie.dk/bog/matrikel/snaren.html
også fundet:

Matr.nr. 24 †
Matrikel
1689 35
1756 28
1806 24
1856 Delt i 24 A og 24 B
Ejere   
1689 Antonij Eler
1756 Jens Hansen Rud, urtekræmmer
1806 J. Jacobsen, brændevinsbrænder
Matrikulære husnumre
1689 Magstræde 35, Kanalen 35*
1756 Imod Kanalen 28, Magstræde 28*
1806 Imod Kanalen 24, Magstræde 24

Matr.nr. 25 †
Matrikel
1689 36
1756 29
1806 25
1886 Henlagt til 148
Ejere
1689 Laurids Sørensen, brændevinsbrænder
1756 Jens Hansen Ruud, urtekræmmer
1806 J. H. Press, urtekræmmer
Matrikulære husnumre
1689 Magstræde 36/Kanalen 36*/Vandmøllestræde 36*
1756 Imod Kanalen 29/Magstræde 29*
1806 Imod Kanalen 25/Frederiksholms Kanal 25*/Magstræde 25*
Husnumre
1859 Frederiksholms Kanal 1-3/Magstræde 21/Nybrogade 34

Matr.nr. 42
Matrikel
1689 50 (del af)
1756 44
1806 42
2008 42
Ejere
1689 Christen Christensen, skrædder
1756 Prokurator Frederik Rohdes enke
1806 Olivarius, urtekræmmer
2008 Designgrafik Holding A/S
Matrikulære husnumre
1689 Vandmøllestræde 50/Kompagnistræde 50*
1756 Rådhusstræde 44
1806 Rådhusstræde 42/Kompagnistræde 42*
Husnumre
1859 Kompagnistræde 33/Rådhusstræde 9
2008 Kompagnistræde 33/Rådhusstræde 9
Opførelsesår
Kompagnistræde 33: 1734 for glarmester Jacob Petersen: Ombygget mellem 1735 og 1752 og i 1844. – Rådhusstræde 9: Mellem 1734 og 1752. Ombygget 1844 (Historiske huse)

Matr.nr. 61
Matrikel
1689 59 (del af)
1756 58 (del af, senere betegnet 1756 58 A)
1806 61
Ejere
1689 Frederik Eisenberg (Rhode), byfoged
1756 Julius David Schultze, snedker
1806 C. F. Christiansen, øltapper
2008 E/F Kompagnistræde 2
Matrikulære husnumre
1689 Kompagnistræde 59/Hyskenstræde 59*
1756 Kompagnistræde 58/Hyskenstræde 58*
1806 Kompagnistræde 61/Hyskenstræde 61*
Husnumre
1859 Hyskenstræde 18/Kompagnistræde 2
2008 Kompagnistræde 2
Opførelsesår
1797 af murermester Lauritz Thrane (Historiske huse)

Matr.nr. 89 †
Matrikel
1689 152 og 1689 153 (del af 153) og 1689 166 (del af)
1756 134 (1689/152 og 1689/166, del af) og 1756 137 (1689/153, del af)
1806 89
1918 Frasepareret 153
1994 Henlagt til 1806 106
Ejere
1689 152: Helmer Didriksen.
– 153: Hans Larsen, gæstgiver. - 166: Niels Enevoldsen, stadshauptmand.
1756 134: Niels Rosendahl, brygger. – 137: Peder Rasmussen, snedker
1806 Chr. Østergaard, brygger
Matrikulære husnumre
1689 Gammeltorv 152 og 153. - Vimmelskaftet 166
1756 Nytorv 134/Nygade 134*, Nygade 137
1806 Nytorv 89, Nygade 89*
Husnumre
1859 Nygade 3
1918 Nygade 3

Matr.nr. 147
Matrikel
1689 59 (del af)
1756 58 (del af)
1806 147
2008 147
Ejere
1689 Frederik Eisenberg (Rhode), byfoged
1756 Julius David Schultze, snedker
1806 N. Jørgensen, fæstemand
2008 Jens Ove Bisgård
Matrikulære husnumre
1689 Kompagnistræde 59/Hyskenstræde 59*
1756 Kompagnistræde 58/Hyskenstræde 58*
1806 Hyskenstræde 147
Husnumre
1859 Hyskenstræde 16
2008 Hyskenstræde 16
Opførelsesår
1797 af murermester Lauritz Thrane. Ombygget 1886 (Historiske huse)

.....noget af det der sprænger mig i øjnene er manglen på husejere med efternavnet RODE. De er tilsyneladende pist væk....eller......Rud navnet har ændret sig(?)......

Med venlig hilsen :)

Karin









Rhode-listen. ca. 650 personer findes under "Slægtshistorier" https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,118658.0.html