1800 tallets gårde - hvor fra opstod de?

Startet af Kirsten Ørum, 26 Dec 2011 - 21:51

Forrige emne - Næste emne

Kirsten Ørum

Hej

Spørgsmålet er enkelt at stille, men sikkert svært at besvare:

Et eksempel FT 1855 Ørum sogn Thisted Amt opsl. 3 23de Gaard i Svindborg

Anders Hviid opført som Enke Huusfader og Gaardmand

Skal betegnelsen Gaardmand forstås således, at han ejer gården?

En sidste ting - hvor fra har disse gårde i Svindborg deres opståen? Hvordan finder jeg tilbage til deres "oprindelse" om man så må sige.

Venlig hilsen
Kirsten Ørum

Peter Kristiansen

http://arkiv.kms.dk/mpn/mpnxy.aspx?x=459073&y=6298152

Gamle matrikelkort kan måske vise noget af det....
På Sjælland ville enkeltliggende gårde først være etableret efter udskiftningen og udflytningen i slutningen af 1700-tallet - men sådan behøver det ikke at være i Vendsyssel.
M.v.h. Peter Kristiansen

Kirsten Ørum


Et godt link - mange tak.

Jeg må se, om det giver noget relevant.

Venlig hilsen
Kirsten Ørum

Lene Søgaard Pedersen

Hej Kirsten

Lad mig prøve at fortælle dig hvordan jeg gik igang med Bringstrups gårdes historie, måske kan du bruge samme "model".
Jeg fandt det gamle kort fra udskiftningen på kms.dk under gamle matrikelkort, der stod ejerne som fik jorden tildelt ved udskiftningen.
Dem kan du så finde i FT 1787 og 1801 og placere dem på matriklerne, derfra kan du så prøve at arbejde baglæns ved hjælp af OE 1771 og du skal finde fæsteprotokolen for det gods/godser de hørte under, der kan du se hvem der afløser hvem på den enkelte gård, indtil de bliver frikøbt, så har du et "skellet", derefter har du FT at holde dig til helt op til 1930.
Det kan du så sætte "kød" på ved hjælp af kirkebøgerne.
Du må på det lokale arkiv og støvsuge hvad de har omkring gårdene og slå op i værket "Danske gårde" der er udkommet i flere udgaver, der er også gårdens historie og tidligere ejere nævnt.
Prøv at gogle gårdens adresse idag, eller dens navn, det giver også sommetider lidt, prøv også at gogle vist du støder på specielle navne.
ois.dk kan du finde de tørre fakts om bygningernes historie og nu er brandprotokollerne kommet på AO der er megen information om bygningerne, og hvem de tilhørte, ligesom du kan finde meget om gårdenes indretning og bohave i skifterne der er ved at komme på AO.
Jeg ved ikke hvor kendt du er i dit område, men jeg er igang med at opsøge de efterkommere jeg kender fra gårdene heromkring, de har ofte billeder og kan fortælle noget.
Håber du kan bruge noget af dette, god fornøjelse med "puslespillet"
Venlig hilsen Lene

Lene Søgaard Pedersen

Hej Kirsten
Glemte lige at sige at du kan på Slægtsgårdsforeningens hjemmeside se om de har noget om "dine" gårde, prøv også at gogle "ejendomshistorie".
Venlig hilsen Lene

Kirsten Ørum

Hej Lene

Tak for en god vejledning - den har jeg udskrevet som min vejledning.

Venlig hilsen
Kirsten Ørum

Egon Hansen

Bare lige et lille pip. Her på Sjælland var der også Enkeltgårde før udskiftningen, selv om landsbyen med driftsfællesskab var den overvejende brugstform.
Se i matriklerne, specielt 1688.
Et godt "mellemled" mellem brugerne af den enkelte gård fra matriklen til Hoveriprotokollerne i 1769 og 1773, er en saklaldt Lægdsrulle fra 1724. Den er desværre ikke bevaret for Ribe og Aarhus stifter.
Generelt gælder det at det nummer gårdene havde i 1688, beholder de i alle optegnelser, indtil dennye matrikkulering som blev foretaget kort efter 1800 talletrs begynbdelse og var endeligt indført i 1844.
Der var ingen kort til matriklen 1688, men mange gode oplysninger om gårdens beliggenhed i landsbyen og dens tilliggende marker i de markbøger og modelbøger som blev skrevet som grundlag til det store matrikkelsarbejde.
Held og lykke med arbejdet. Jeg har selv noget "gående" om Viskinge by i Holbæk amt.

Mvh Egon