Hvad er "6 senge i Vartov" stiftet af Jens Rostgaard?

Startet af Karsten Jacobsen, 14 Dec 2011 - 20:39

Forrige emne - Næste emne

Karsten Jacobsen

Jens Rostgaard var blandt mange ting rådmand i København 1702-15.

Følgende beskrivelse findes om ham i en københavnerhistorie, og blandt andet denne tekst omtaler "6 senge":

"Jens Rostgaard (1702-15). Han er født 24. Avg. 1650 i Arild Sogn i Haderslevhus Amt af Bondeslægt og var Brodersøn af den bekendte Hans Rostgaard paa Krogerup, til hvem han sendtes, da han var 12 Aar, Han gik derpaa nogle Aar i Helsingør Skole og tjente siden sin Farbroder ved Fiskerierne i Kronborg Amt, men da han vilde forsvare sig mod en Underofficer og kom til at dræbe denne med en Pistolkugle, for hvilken Forseelse han dog blev fredlyst, gik han i hollandsk Krigstjeneste, men da Kristian V's Krig begyndte mod Sverig, drog han hjem og blev 1675 Fændrik. Efter Krigen tog han igen til sin Farbroder og blev efter dennes Død 1684 Ridefoged og Amtsskriver og 1691 Amtsforvalter i samme Amt. 1703 blev han Krigs- og Landkommissær over Sæland, Møn, Laaland og Falster. Da han udnævntes til Raadmand, fik han i adskillige Aar ingen Løn. Da der 1708 skulde antages Medlemmer af Fattigkommissionen, tilskrev Oversekretæren Rostgaard, at da man havde fornummet, at Hr. Krigskommissarii Legemskonstitution ikke vilde tilstede ham fremdeles at udstaa de Besværligheder, som ved Krigskommissarieembedet forefaldt, men det dog noksom var bekendt, at han var ingen Elsker af for megen Frihed, men havde Lyst og Villie til at tjene sin Næste og Jævnkristen, saa havde Kongen befalet at spørge ham, om han vilde være Medlem af denne Kommission.

Han blev 1687 gift med Else Iversdatter, Holger Sørensens Enke, der døde 1741, 92 Aar gammel, paa Farumgaard. Foruden denne Gaard ejede Rostgaard Sejerø og Nexelø. Han døde barnløs 11. Nov. 1715. Han og hans Hustru stiftede 6 Senge i Vartov. Han har samlet en Krønike om Kjøbenhavn, med Titel Kjøbenhavns Opkomst m. m., der blev udgivet 1720 og har oplevet en Mængde Oplag lige til Begyndelsen af dette Aarhundrede, ligesom der bevares udførligere Samlinger af ham, der dog ere meget ukritiske. Han udarbejdede ogsaa et Skrift om Landvæsenet, der aldrig blev trykt."

Lidt mærkeligt omtaler denne biograf ikke, at Jens Rostgaard ledede forsvaret ved Humlebæk, da svenskekongen Carl XII og hans elitegarde gik i land der år 1700.

Er der tilfældigvis en, der har kendskab til et portræt af Jens Rostgaard, hører jeg hjertens gerne også herom.

Mange hilsner
Karsten


Jakob Ramlau

Han sømmede selvfølgeligt 6 Senge sammen med smaa Stifter! ---------
Naaaah, ikke. Han har sandsynligvis stiftet et  Legat til at opretholde 6 Senge i Fattigstiftelsen Vartov i København. Det var en ganske hyppig Foreteelse, at man testamentarisk støttede et almennyttigt Formaal. Det er vel beslægtet med en lignende katolsk Tradition, der mere eller mindre explicit skulde hjælpe den Afdødes Sjæl ud af Skærsilden ved gode Gerninger.

Jette Mejnertsen


Her er et klip fra Wikepedia, som har en lang historie om Vartov:

"Vartov som hospitalSom tidligere antydet var datidens hospitaler ikke sygehuse i ordets nuværende betydning. De havde en langt bredere funktion hvor de indsamlede penge og sørgede for "fattige, syge, saare Mennesker og arme, elendige, faderløse Børns Opholdelse til Klæde og Føde, Nødtørft, Hjælp, Trøst og Underholdning", som det hed i Christian 3.s stadfæstelse af Helligårdshospitalets rettigheder i 1536.

Byens hospitaler hørte under fattigvæsenet som oprindelig baserede sig på almisser, indsamlinger og donationer, men som i løbet af 1700-tallet begyndte at komme under mere faste rammer med systematiske indtægter og bevillinger.

I forhold til andre af fattigvæsenets institutioner havde Vartov dog den særstilling at de fortsatte med at basere væsentlige dele af sin drift på direkte donationer på den måde at beboerne i mange tilfælde fik deres ophold betalt af velgørere. Det satte naturligvis sit præg på klientellet som almindeligvis var gamle "skikkelige fattige" der havde haft en position som gjorde det muligt at leve på andres gode vilje; det kunne være, f.eks., ældre tjenestefolk som fik opholdet betalt af et velstillet herskab som tak for trofast tjeneste."

mvh Jette Mejnertsen


Karsten Jacobsen

Det anede mig jo nok, at det hang sammen med Vartov Hospital, og da det af biografen fremgår, at:

Da der 1708 skulde antages Medlemmer af Fattigkommissionen, tilskrev Oversekretæren Rostgaard, at da man havde fornummet, at Hr. Krigskommissarii Legemskonstitution ikke vilde tilstede ham fremdeles at udstaa de Besværligheder, som ved Krigskommissarieembedet forefaldt, men det dog noksom var bekendt, at han var ingen Elsker af for megen Frihed, men havde Lyst og Villie til at tjene sin Næste og Jævnkristen, saa havde Kongen befalet at spørge ham, om han vilde være Medlem af denne Kommission.

Så Jens og frue må have stiftet et legation/givet en donation svarende til driften af seks senge.

Tusind tak!

God jul/mange hilsner
Karsten

Regelsen

Hej Karsten

Vartou Hospital, Legat nr. 29 (> 100) - Rostgaards 6 Senge - oprettet 1717 af Else Iversdatter.

(Belæggelsesretten tilkommer Sjællands Stiftsøvrighed. Fundats af 16.06.1741)
Hofman X, s. 113; August s. 110.
Venlig hilsen
regelsen

Karsten Jacobsen

Ja, så er den jo 100 procent sikkert hjemme. Tusind tak, Regelsen. Hvad er "Hofman X, s. 113; August s. 110", som du angiver som kilder. Er det gamle legatfortegnelser? Eller?

Mange hilsner
Karsten

Regelsen

Hej Karsten

Hofman, bind 10. o.s.v. ligesom Kall bind x (Kgl.b. & rigsarkivet) 
Venlig hilsen
regelsen

Karsten Jacobsen

Tak, Regelsen. Har aldrig hørt om dem, men blev nu det klogere!

Mange hilsner
Karsten