Håndvåben i private hjem i 1870'erne

Startet af Per Lindsø Larsen, 22 Feb 2023 - 12:05

Forrige emne - Næste emne

Per Lindsø Larsen

Jeg er stødt på en person, der i 1872 – enten ved ulykke eller i selvmordsforsøg – skød sig selv en kugle for panden. Pistolen var heldigvis ikke kraftig nok, så kuglen satte sig fast i pandebenet. Efter behandling på Frederiks Hospital kommer han sig uden alvorlige men.

Jeg har undret mig over, om det var tilladt af have håndvåben og ammunition i private hjem i 1870-erne. Jeg har spurgt Våbenhistorisk Selskab, der desværre ikke kunne svare på det, men anbefalede at spørge Justitsministeriet. Det gjorde jeg så, og Justitsministeriet gav et venligt svar, hvor de henviste til Plakat af 24. dec. 1823 om "Forbud mod at bære Kaardestokke eller deslige skjulte Vaaben". Plakaten er interessant læsning, men jeg synes ikke den fyldestgørende svarer på spørgsmålet.

https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/1823/11150

Er der nogen her i forum der har bud på, om det var tilladt at have håndvåben i private hjem i 1870'erne?

mvh
Per

Mikkel Eide Eriksen

Hej Per

En nærlæsning af Lov nr. 122 af 28. april 1934 om Handel med samt tilvirkning og besiddelse af Vaaben kan måske give information om forholdene længere tilbage, lovteksterne indledes som regel med oplysninger om hvilke eksisterende love der ændres eller sættes ud af kraft.

Jeg kan desværre ikke finde den online, men jf. https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/urolovene-1934-1952/

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Per Lindsø Larsen

Tak for tippet. Jeg vil prøve at få fat i loven, og se om jeg kan spole baglæns i tiden derfra.

mvh
Per

John Damm Sørensen

Læs også om urolovene, der bland andet havde til formål at afvæbne civilbefolkningen.
https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/urolovene-1934-1952

Hilsen
John

John Damm Sørensen

Her en anmeldelse af bogen: Henning Koch: Demokrati - slaa til! Statslig nødret, ordenspoliti og frihedsrettigheder 1932-1945. Kbhvn., Gyldendal 1994

https://tidsskrift.dk/historisktidsskrift/article/view/53647/71747

Hilsen
John

Per Lindsø Larsen

Tak for referencer, John. Henning Kochs bog har jeg nu bestilt. Mon ikke det sammenlagt fører mig et skridt videre.

Per Lindsø Larsen

#6
Som sidste bilag til denne tråd tilføjer jeg lige, hvad jeg fandt ud af:

Indtil lov nr. 122 af 28. april 1934 om handel med samt tilvirkning og besiddelse af våben m.v. var der ingen regler eller indskrænkninger for besiddelse af håndvåben m.v. I henhold til en bemyndigelse i loven fastsattes ved bekendtgørelse nr. 216 af 20. juli 1934 krav om, at enhver, der den 1. august 1934 var i besiddelse af skydevåben m.v. skulle anmelde dette til politiet inden den 15. august 1934.

Svaret på trådens oprindelige spørgsmål må altså blive:  Ja, frem til 1934 var det tilladt at have pistoler og andre våben i private hjem, uden at der hverken skulle indhentes tilladelse eller ske registrering hos nogen myndighed.

Kildegrundlag:
Arbejdsgruppen vedr. våbenlovgivningen: Delberetning vedrørende en kontrolordning for glatløbede haglgeværer m.v. Betænkning nr. 966, Kbh. 1984.
Samt referencer nævnt tidligere i tråden.

mvh
Per

John Damm Sørensen

Mange tak for opdateringen.
Hilsen
John

Mikkel Eide Eriksen

Også tak for opfølgning herfra! :)

Jeg søgte forresten for en tid siden efter en ane i Helsingørs politisager (1820erne), og stødte så vidt jeg husker på en mand der havde gået rundt med blottet hirschfænger, og en anden der havde skudt op i luften med et gevær selvom det ikke var nytår.

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

John Damm Sørensen

Hej Per,

Blev denne midlertidige lov fra 5. maj 1885 nævnt?
Den forbyder generel besiddelse af skydevåben.
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=uva.x030770917&view=1up&seq=205

Det midlertidige lov blev fulgt op af en midlertidig ændring af den borgerlige straffelov af 2. november 1885, hvor handel med skydevåben skulle tillades af amtet.
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=uva.x030770917&view=1up&seq=755

Her er en sag, hvor en handskemager troede, han kunne indkøbe revolvere inden loven af 2. november 1885 trådte i kraft 4. november 1885.
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.35112204094033&view=1up&seq=809&q1=revolvere

Jeg faldt over et våbentyveri fra 1921, hvor der i avisomtalen blev gjort opmærksom på, at handel med revolvere var forbudt allerede på det tidspunkt. Så måske vi skal helt tilbage til før 1885 for at fastslå, at handel og besiddelse af våben var fri.

Hilsen
John

Hilsen
John

John Damm Sørensen

Man var åbenbart allerede i 1885 bange for, at borgerne lod sig bevæbne med henblik på omstyrtelse af samfundet.
Her er begrundelsen i Justitsministeriets forestillinger.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=419105#419105,77107075


Hilsen
John

Mikkel Eide Eriksen

Hej

Det falder jo næsten sammen med attentatsforsøget mod Estrup 21. oktober 1885 (hvor iøvrigt en af mine slægtninge var vidne) — men man kan også se at der var nogle ret heftige omvæltninger allerede i foråret.
https://da.wikipedia.org/wiki/J.B.S._Estrup#Attentatforsøget_på_Estrup

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Per Lindsø Larsen

Tak for henvisningen, John. Jeg havde også læst, at der kort før attentatforsøget på  Estrup blev indført nogle restriktioner vedr. salg af våben, men har forstået, at de var af midlertidig karakter og heller ikke omhandlede våben, der allerede var i privat eje.
Den juridiske ekspertgruppe bag "Delberetning vedrørende en kontrolordning for glatløbede haglgeværer m.v" skriver:

"Den første danske "våbenlov" var lov nr. 607 af 22. november 1918 om forbud mod indførelse af våben, ammunition og sprængstoffer m.m. Ved loven bemyndiges justitsministeren til at forbyde indførsel af bl.a. våben og ammunition. Ved bekendtgørelse nr . 612 af 23. november 1918 om forbud mod indførsel af våben, ammunition og sprængstoffer m.m. blev det herefter forbudt at indføre bl.a. våben og ammunition.
Indtil 1934, hvor våbenloven blev ændret, var der således alene fastsat regler om indførsel af skydevåben, mens der ikke var særlige regler om fremstilling, overdragelse, erhvervelse, besiddelse og anvendelse m.v. "


https://www.elov.dk/media/betaenkninger/Delberetning_vedroerende_en_kontrolordning_for_glatloebede_haglgevaerer_mv.pdf

I aviserne på Mediastream ses også ganske mange salgsannoncer for pistoler og ammunition helt frem til 1918.

Anmeldelsespligten for våben i privat besiddelse fra 1934 blev gentaget og  skærpet i 1940, og der var således et opdateret register at tage udgangspunkt i, da der i 1943 blev indført et egentlig forbud mod besiddelse af  våben. En kyndig person i Våbenhistorisk Selskab fortalte mig, at  de indsamlede våben på Fyn blev opbevaret i kælderen under Husmandsskolen i Odense.  Samme sted blev blot et par uger før befrielsen sønderbombet af RAF, og våbenhistoriske entusiaster har aldrig været i tvivl om, at det primære formål var, på en behændig og endegyldig måde, at få reduceret i de private våbenbeholdninger.

Om det er mere end en vandrehistorie skal jeg ikke kunne sige. Jeg har senere læst, at Husmandsskolen i Odense også var et lokalt Gestapo-hovedkvarter - men derfor kan der selvfølge godt have været et ønske om, at få slået to fluer med ét smæk.


vh
Per

John Damm Sørensen

Hej Per,
Tak for opdateringen. Jeg faldt for øvrigt over dette på Folketingets hjemmeside.
https://www.folketingstidende.dk/da/e-folketingstidende

Den har jeg savnet længe.

Hilsen
John

Per Lindsø Larsen

Hold da op. Tak for delingen. Det var en glædelig nyhed, som jeg også har savnet mange gange. Endda i en prisværdig flot udgivelse. Måske de får historisk blod på tanden og fortsætter længere tilbage med Stæderforsamlingernes forhandlinger.

mvh
Per