Våbenskjold ikke længere på Frederiksborg slot

Startet af Line Kruckow, 28 Mar 2011 - 17:16

Forrige emne - Næste emne

Line Kruckow

Hej

Jeg har været ret interesseret i at finde Kruckowslægtens våbenskjold, da den eneste kopi jeg har set, er i form af et lille lakstempel fra begyndelsen af 1900-tallet. Min mor så engang skjoldet hængende på Frederiksborg slot (velsagtens i 70'erne-80'erne), men de gange jeg har været der (senest her i december 2010), har kustoderne ikke kunne være behjælpelige - navnet står ikke længere i deres register, og de har ikke kunnet fortælle mig, hvor det så kunne være blevet af.
Er der nogen der har nogle forslag til, hvad jeg så kan gøre?
På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Line Kruckow

Jørgen Sørensen

#1
frederiksborg slotskirke hillerød, den er overbroderet med våbenskjolde.
Hvis du ved hvordan det ser ud, kan du sikkert få en dag til at gå med at gennemse dem.

At navnet ikke længere står i deres register, betyder det så at det er fjernet? eller har de glemt/gemt det??

Hvis det har været der for ca. 30 år siden, så er der vel en inventarliste, der nævner det.

Tilføjet.
Jeg kommer i tvivl om, om det ikke skulle kræve en form for orden fex. Elefantordnen eller mindre, for at få plads der på vægene.
Venligst Jørgen - 2300

Egon Hansen

Hej.
Krukowslægten?

Ved en vielse i Kirkestillinge kirkebog 1734 underskriver brudgommens far sig Arent Arentsen Krukow, af Boeslunde.
Er der nogen i slægten som vil vedkende sig denne mand? eller har han af een eller anden grund været kaldt Krukow   ? Brudgommen hedder kun Johan Arentsen!

Mvh Egon Hansen

Jens Peter Lieberkind

Forslag: Google?

Citat fra: http://home.online.no/~akvitrud/kruckow.htmKruckow-familier var det i Norge, Sverige, Danmark og Pommern i Tyskland. Den norsk slekten kan stamme fra de tysk Kruckow-ene. Grunnen til at en kan hevde det, er ut fra våpenmerkene som ble brukt. De norske og de pommerske brukte samme merke. Den danske Kruckow-ætten hadde to røde hummerklør i sitt skjold - se for eksempel i Lisbet Bryskes våpenbok - http://fynhistorie.dk/node/3019 (midt på siden). Mens den norsk Kruckow-ætten hadde det Pommerske våpenmerket: en hvit enhjørning over to røde bjelker i blått (Stene, 1932, s 140). Vi ser likevel at enhjørningsvåpenskjoldet også var i bruk på Lolland og i Slesvig, så det kan være at de kom til Norge via Danmark.

Danmark:
http://fynhistorie.dk/node/3019
http://skeel.info/showmedia.php?mediaID=2977&all=1
http://skeel.info/showmedia.php?mediaID=2915&all=1

Norge:
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/no/wiki/Kruckow-ætten
https://picasaweb.google.com/Blegubben/Heraldikk#5110317023972207170
http://skeel.info/showmedia.php?mediaID=3002&all=1

Mvh.
Jens Peter

Jens Peter Lieberkind

PS. Hvis du mener noget mere fysisk end bare et billede på nettet, er det jo væsentligt at vide hvilket af våbnerne det drejer sig om. ;)


Line Kruckow

Hej Jørgen
Tak for dit svar - det kunne jo være, at jeg skulle forsøge at skrive til dem og se, om de ikke kan støve nogle registre op.

Hej Egon
Jeg har kigget på mit stamtræ og kan se, at øverste led er en Jørgen Kruckow - købmand i Sakskøbing, som fik tre børn fra 1670 og fremefter - ingen af dem har navne der ligner det, du nævner. Heller ikke deres børn (9 styk fra 1724-1737) passer ind. Desværre, så det må være en anden gren af slægten end den, jeg har kendskab til.

Hej Jens
Tak for dit svar - jeg skulle vist have formuleret mig mere klart, jeg mente fysiske kopier og ikke bare google forslag. Jeg har selv fundet de nævnte, men du skal nu have tak alligevel.
Det våbenskjold jeg leder efter er med de to hummerklør og jeg var egentlig mest nysgerrig i at finde ud af, hvor træskjoldet er blevet af. Jeg går udfra at et lakstempel, som det jeg har, må være blevet lavet udfra en større kopi, men desværre ikke noget, som er gået i arv i min familie. Det våbenskjold fra Bryskes våbenbog er den eneste kopi jeg har set, som ikke blot er en mundtlig beskrivelse.

Mvh Line

Peter Kristiansen

Men er der overhovedet en sammenhæng mellem din slægt og den adelige Kruckow-slægt?
Våbenet med de to hummerklør førtes af Kruckow-slægten (fra Fyn) og slægtens sidste mand var Eiler Axelsen Kruckow til Årslevgård og Bursø, som døde 1621 og er begravet i Sdr. Kirkeby kirke på Falster - for han ejede gods på Lolland-Falster.

Kilde: Danmarks Adels Aarbog, bd. XVII (1900).

M.v.h. Peter Kristiansen

Birgitte Nielsen

Hej Line.

Prøv at ringe til dem, du kan finde nummeret på nettet.
Det har jeg selv prøvet og mod betaling, sendte de mig et kopi.

Det billed som jeg ledte efter, da jeg var deroppe, kunne jeg ikke finde,
og de kunne ikke hjælpe mig, da det ikke stod i deres register.

Det viste sig at billed var til rep.

Med venlig hilsen
Birgitte.


Line Kruckow

Hej Peter
Tak for dit svar.
Jeg ved ikke om der er en sammenhæng eller om der er tale om to forskellige slægter - jeg er godt klar over, at Eiler Axelsen er nævnt som den sidste mand i slægten. Ikke desto mindre er jeg stadig interesseret i at se våbenskjoldet, da det åbenbart har haft betydning for mine oldeforældre og derover.

Hej Birgitte
Tak for dit svar. Det var ganske opmuntrende og jeg har skrevet til dem med håb om det bedste.

Mvh Line

Kasper Kruckow Breum

Hej Line

Det er en spændende jagt du er på (hvis ikke jagten er slut nu...) Jeg er også en Kruckow og min morfar har i sin tid udskåret Kruckow våbenskjoldet (det med hummerkløerene) Desværre er han senil nu, så jeg ved ikke hvor han har fundet det, for at kunne lave sit eget.
Men hvis du stadig læser herinde, så ville jeg da meget gerne høre om du har fundet våbenskjoldet et eller andet sted i fysisk form :) Og interessant med det lakstempel du nævner at du har :)

Mvh Kasper Kruckow

Peter Kristiansen

Apropos våbenskjold på Frederiksborg:

Man skal være benådet med Storkors eller Storkommandør af Dannebrog eller Elefantorden for at få sit skjold op at hænge i Slotskirken - som også er Ridderordnernes kapel.

Det må være muligt at finde ud af om der har været en person i din slægt som har fået en af ordnerne (Elefantordenen kan vi vist udelukke på forhånd) - og dermed gjort sig fortjent til at få sit skjold op at hænge.

Skikken med at ophænge malede skjolde kan tidligst være fra ordenskapellets indretning i 1693 - på et stik fra 1749 ses adskillige skjolde på væggene.
M.v.h. Peter Kristiansen