Forfatter Emne: Aner til Anders Mortensen Pallesen f. ca. 1753 efterlyses - ny version  (Læst 10750 gange)

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Jeg har udsendt denne efterlysning en gang tidligere, og nu prøver jeg igen. Mange har læst det foregående emne, men ingen har svaret. Jeg beder derfor om fornyet velvilje til at læse nedenstående og om muligt komme med forslag og/eller gode ideer. Enkelte detaljer er tilføjet i forhold til den tidligere version.

Mvh/ Niels J.

Anders Mortensen Pallesen er sidst set, da han i 1810’erne og begyndelsen af 1820’erne arbejder som landmåler i Brovst-området, Øster Han Herred. Han bor til slut på aftægt hos datteren Anneke i Røgild og dør som 78-årig den 13. juli 1831. [Brovst 1813-1831, opslag 168]

Anders er altså født omkring 1753, hvor vides ikke.

Anders Mortensen Pallesen bliver gift med Ellen Katrine Rasmusdatter i brudens hjemby Nim, Skanderborg amt, i 1786 [Nim-Underup 1748-1801, opslag 138].

Ellen Katrine Rasmusdatter er født i Nim i 1764. Hun bliver døbt Ellen Chatrine i september 1764 og er datter af kromand i Nim, Rasmus Lucassen født 1725, og hustru Anneken Jørgensdatter født 1737. [Nim-Underup 1748-1801, opslag 62] Jeg er bekendt med, at Rasmus Lucassen stammer fra Odense – og at han har en interessant baggrund. Det er ikke emnet for denne efterlysning. Anneken Jørgensdatter stammer fra Klode Mølle i Kragelund sogn, Viborg amt, det er heller ikke emnet i dag.

Jeg efterlyser anerne til Anders Mortensen Pallesen født cirka 1753.

Efter Anders Mortensen Pallesen og Ellen Katrine Rasmusdatter er blevet gift i Nim, Skanderborg amt, bosætter de sig i Skørring, Randers amt, hvor Anders ved FT-1787 er fæster på Skørring vandmølle.

Randers, Sønderhald, Skørring, Skørring Sogn, Sch. Mølle, , FT-1787, C2602
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Pallesen 32 Gift Hosbond Mølle Fæstere og Landmaaler Asistent
Ellen Rasmusdatter 23 Gift Hans Kone
Rasmus Mortensen 28 Ugift Hosbondens Broder

Anders benævnes her med kun det ene af sine efternavne, Pallesen, men som det fremgår af optegnelsen bor også hans bror Rasmus på møllen, og han bærer det andet af brødrenes to efternavne, Mortensen. Broderens fulde navn er altså Rasmus Mortensen Pallesen, født cirka 1758.

Anders Mortensen Pallesen får i den efterfølgende periode en række børn, blandt andre min ane Morten Andersen Pallesen, som er født i Søby, Randers amt i maj måned 1798. Den 29. maj fremstilles Anders Mortensen Pallesen og hustru Ellen Kirstine Rasmusdatters søn i kirken og får navnet Morten. Blandt fadderne nævnes Rasmus Pallesen, Rasmus Bertelsen og Peder Jørgensen. [Søby 1796-1813, opslag 10] Et andet barn er datteren Anneke Andersdatter Pallesen, som bliver døbt i Krogsbæk kirke 1794. [Krogsbæk-Mygind-Skørring 1764-1799, opslag 193]


Omkring år 1800 går turen for Anders Mortensen Pallesen og Ellen Katrine Rasmusdatter fra Skørring mølle via Søby i Randers amt mange kilometer nordpå og helt op nordenfjords til Aggersund i Øster Han Herred, hvor Anders nu opererer som husmand og færgemand.

Hjoerring, Øster Han, Aggersborg, Aggersund By, , 7, FT-1801, B4713
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Pallesen 46 Gift mand husmand med jord og færgemand
Ellen Katrine ?? 37 Gift hans kone
Johanne Marie Katrine Andersdatter 14 Ugift deres børn
Ane Marie Andersdatter 10 Ugift deres børn
Anneke Andersdatter 7 Ugift deres børn
Rasmus Sofus Andersen 5 Ugift deres børn
Morten Andersen 3 Ugift deres børn

Den yngste søn Morten er som sagt min ane. Han bliver den 5.12.1834 som Ungkarl Morten Andersen Pallesen gift med pigen Johanne Lisbeth Pedersdatter i Øland kirke. Morten er her husmand i Røgild, og brudens alder oplyses at være 29 år. Forloverne er gårdmand Jens Pedersen i Østerby og gårdmand Jens Andersen fra Røgild – sandsynligvis brødre til henholdsvis Johanne og Morten. [Øland 1813-1838, opslag 107]

Anders Mortensen Pallesen arbejder som tidligere nævnt i 1810’erne og begyndelsen af 1820’erne som landmåler i Brovst-området, Øster Han Herred. Han bor til slut på aftægt hos datteren Anneke i Røgild og dør som 78-årig den 13. juli 1831. [Brovst 1813-1831, opslag 168]

Jeg har ledt efter Anders Mortensen Pallesens dåb omkring 1753 i mange sogn, både omkring Skørring og Søby i Randers amt og også omkring Nim, Skanderborg amt, hvor hans hustru stammer fra, men uden at finde hverken ham eller noget spor at gå efter. Som det fremgår af ovenstående, er Anders gennem hele sit liv lidt af en nomade, så fødestedet er ikke nødvendigvis i Jylland.

Hvis nogen har en god idé eller et spor at gå efter, vil jeg være taknemmelig.

På forhånd tak/ Niels J.

Jette Nielsen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 1.597
Hej

Ved vielsen i Nim,Skanderborg amt benævnes han Sr.Anders Pallesen
fra Skiørring Mølle.
Jeg ville til at foreslå at kigge lidt tilbage i Skørring kbg.
men opdager så at den først starter 1800!
Det kunne være interessant at se,hvem der havde møllen før ham.
Men hvis de er derfra, er der ingen kirkebogsoplysninger.
Har du prøvet at søge i skifterne?

http://www.minjyskeslaegt.dk/Personer/Fars%20aner/Gotisk/Registre%20til%20skifter.htm

Mvh.
Jette Nielsen

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Som jeg nævner ovenfor, har jeg ledt i Skørring og nabosognes kirkebøger, men uden resultat. Kirkebøgerne for Skørring før 1800 er 'gemt' i AO under Krogsbæk-Mygind-Skørring. De tre sogne havde fælles kirkebog før 1800.

Jeg er ikke rutineret i at søge i skifterne og har ingen resultater derfra.

Niels J.Jette Nielsen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 1.597
Hej igen

Hvis man kigger på fadderne til børnene døbt 1787 og 1789 i Skørring,
så er det en degn og skoleholders kone der bærer barnet.
1792 er der en Kirsten Lambreths, der også er af degnefamilie.

Kunne der være en forbindelse til denne gamle degn fra Flade på Mors??
Navne-ligheden er der i hvert fald. Se Nygaards sedler.

Hvad mon der blev af broderen Rasmus Pallesen?

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=60&nr=687&sort=ef

Mvh.
Jette Nielsen

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Den Morten Pallesen, degn på Mors, som nævnes på Nygaards sedler, passer jo desværre ikke i tidslinjen. Han dør i 1705. Men navnesammenfaldet er påfaldende, og hvis Anders Mortensen Pallesen f. 1753 skulle vise sig at være af degneslægt, kunne det godt give mening.
 
Der er flere ting, der tyder på, at Anders Mortensen Pallesen er en mand med en vis social status. Dels er der familienavnet Pallesen, som går i arv, dels arbejder Anders både i Skørring og senere i Brovst-området i Han Herred som landmåler, hvilket nok har forudsat en lidt højere uddannelse. Desuden har det krævet en vis status at blive fundet værdig til at blive gift med Ellen Katrine Rasmusdatter Lucassen. Ellen er datter af kroejeren i Nim, Rasmus Lucassen – som i 1760’erne og 1770’erne har gode forbindelser til det bedre borgerskab i brede kredse. Rasmus er selv søn af en skomagermester i Odense, og det er via hans morbror Hans Schytte, som er præst i Nim fra 1750 til 1790, at Rasmus overtager kroen ca. 1755. Da Rasmus Lucassen i 1759 bliver gift med datteren af Jørgen Nielsen Møller af Klode Mølle i Kragelund sogn, Anneken Jørgensdatter – er forloverne henholdsvis pastor Schytte i Nim og en magister Herman Cuur i Aarhuus Skole. Og da Ellen Katrine Rasmusdatter bliver døbt i Nim kirke i 1764 nævner kirkebogen følgende navne: ”Fremstillet af hans Søster Jomfru Bodil Maria i Nim Præstegaard. T: Hr. Mouritz Thygesen i Hverring, Monsr Jens Jørgen Bøelund, Jens Juliussen, Jomfru Sara Toxvers af Hverring Præstegaard og Jomfru Schmidt fra Clod Mølle”. [Underup-Nim 1748-1801, opslag 62] Flere detaljer kan læses i min krønike på denne adresse:
http://www.dinnesen.com/texts/Moelleren_af_Han_Herred.html#pallesen
 
Se især afsnit 3 om Ane Johanne Mortensdatters fædrene slægt.
 
Men i forhold til anerne til Anders Mortensen Pallesen er alt dette kun gisninger. Jeg mangler stadig et sikkert spor at gå efter for at finde Anders’ forældre og øvrige baggrund.

Mvh/ Niels J

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Denne efterlysning er stadig uløst. Anders Mortensen Pallesen og hustru Ellen Katrine Rasmusdatter Lucassen får i perioden 1787 til 1809 i alt (mindst) 10 børn, så der må være masser af efterkommere derude…

Johanne Marie Katrine Andersdatter Pallesen f. 1787
Rasmus Lucas Andersen Pallesen f. 1789 (død 1793)
Ane Marie Andersdatter Pallesen f. 1791
Anneke Andersdatter Pallesen f. 1794
Rasmus Lucas Andersen Pallesen f. 1796
Morten Andersen Pallesen f. 1798
Karen Andersdatter Pallesen f. 1803
Andreas Andersen Pallesen f. 1804
Ole Christian Andersen Pallesen f. 1807
Bodil Marie Andersdatter Pallesen f. 1809

Da Anders Mortensen Pallesen og hustru Ellen Katrine Rasmusdatter Lucassen døber deres første barn i 1787, får begivenheden følgende ord med på vejen i kirkebogen: "Døbt i Schiøring Kirke Sr. Pallesens Datter paa Schiøring Mølle kaldet Johanne-Marie-Catrine baaret af Madme Møeballe fra Hornslet. Testr: Forvalter Bagger fra Rosenholm, Skovrider Graner fra HæsterHaughuset (=Hestehavehuset), Sr. Møballe fra Hornslet – og Rasmus Mortensen fra Schiøring Mølle”. [Skørring 1764-1799, opslag 162]

Af Nygaards sedler i Dansk Demografisk Database fremgår, at Mads Møeballe på dette tidspunkt i historien (i 1787) er degn og skoleholder i Hornslet, at Skovrider Graner er skovrider ved Rosenholm, og at Korfits Schurman Bagger er forvalter på samme Rosenholm. Den sidste af fadderne, Rasmus Mortensen, er Anders Mortensen Pallesens bror.

Alle henvendelser og gode råd er velkomne.

Mvh/ Niels J.

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Denne efterlysning er stadig uløst.

Alle henvisninger og gode råd er velkomne.

Mvh/ Niels J.

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Hej Niels

Jeg har ikke en løsning, og har desværre ikke tid.

Har du set dette, måske står der hvor han var født.

Vosnæsgård Birk Justitsprotokol
1792-1819 B 53K-1
116. Synsforretning på Skørring mølle i forbindelse med Andreas Pallesens udsættelse af møllen,
der blev overladt til Søren Ostenfeld på Rosenholm. 24.4.1797. Fol. 75, 75b, 76, 77b, (slutter fol. 86.)
Starter her opslag 79 og slutter fol 86.
http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=282395&side=79
-------

Jeg har set i Lægdsrullen, der var Anders/Andreas og broderen Rasmus ikke.
De bør de heller ikke være hvis de er sønner af en degn eller møller.
mvh K.Thidemann 9000

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
MÅSKE er det Anders bror -

Jeg har ikke undersøgt det nærmere, men bemærkede ved et af Anders børns dåbsindførsler stod der:
enken fra Røde Mølle ved Århus.
Det er her den omtalte enke står, ved Morten *1798.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=169858#169858,28520445

Aarhus, Vester Lisbjerg, Lisbjerg, Røch Mølle, , 76, FT-1801, B3145
Anna Jensdatter     63     Enke     Madmoder     Møller       
Rasmus Sørensen     26     Ugift     hendes Børn            
Karen Sørensdatter     20     Ugift     hendes Børn            
Maren Sørensdatter     37     Gift     hendes Børn            
Rasmus Mortensen     41     Gift     hendes Mand     
Søren Rasmussen     7     Ugift     disses Børn            
Anna Johanne Rasmusdatter     5     Ugift     disses Børn            
Morten Rasmussen     3     Ugift     disses Børn            
Jens Lausen     21     Ugift     Tjenestedreng       
  
-----------------------
Han bliver viet 1792 i Lisbjerg opslag 117 højre side øverst
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=163519#163519,27463123

Børn i Lisbjerg sogn
Søren opslag 36
Anna Johanne opslag 38
Morten opslag 41
--------------------
Børnene ses ikke konfirmeret i sognet.
« Senest redigeret: 10 Jan 2017 - 19:50 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Du er godt nok skarp og lynhurtig, Ketty. Tak for dette. Her er måske et spor at gå efter. Umiddelbart savner jeg bare navnet Pallesen.

Mvh/ Niels J.

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Hej Niels

Den formodet bror Rasmus Mortensen får 2 drenge som jeg har fulgt i lægdsrullerne.

Søren gav ikke noget brugbart.

Morten gav sørme lidt - bliver konfirmeret i Vejlby.

K Hovedrullen 1813 Lægd 22 Veilby sogn, Århus amt opslag 217
Rasmus Mortensen
K 221 Morten - Røde Mølle - 14 - Veilbye - fra 19 Lægd No 73/64
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=16481031#17871,928822

Konfirmerede drenge År 1816 Vejlby sogn, Århus amt opslag 71
Morten Rasmussen i Vejlby - Hmd. Rasmus Pallesen - Moder Ane Nielsdatter. (moderens navn forstår jeg dog ikke)
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171563#171563,28798635

===============================

Ikke nøjagtigt/renskrevet

Hovedrullen 1806 Lægd 19 Lisbjerg Århus amt opslag 114
Rasmus Mortensen
59 - 54 Søren - Røde Mølle - 12
Endnu ingen A.K. af mangel } Ey efterkommet tilholdes
paa Cautuon .... Sess. 1809 } paa nÿe Sess 1808
Fader vil indgive Ansøgning om selv at være
Caution (kautionist) for sine Sønner, og at de saaledes vare
xxx uden Magistratens Specielle Tilsagn? Sess 1810
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=16481031#17855,924061
-----
Søren bliver gift og bor i Lading sogn Skjoldelev..

================================
Rasmus Mortensen dør 1821 - 61 år gl.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171563#171563,28798663
« Senest redigeret: 11 Jan 2017 - 15:39 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Jeg tror, du har fundet Anders Mortensen Pallesens bror, Rasmus, først i Røde Mølle, Lisbjerg sogn, ved FT-1801, efterfølgende i Vejlby sogn, hvor han er husmand, da sønnen bliver konfirmeret i 1816.

I FT-1801 opføres han som Rasmus Mortensen. Da sønnen bliver konfirmeret i 1816 nævnes han som Rasmus Pallesen.

Da han dør som 61-årig i 1821 er navnet Rasmus Mortensen. Der er desværre ingen oplysninger om Rasmus' fødesogn. Alderen passer med både FT-1801 Røde Mølle og FT-1787, hvor Rasmus som ugift bor sammen med sin nygifte bror på Skørring Mølle. Rasmus er født i 1759 eller 1760.

Vi har ikke løst mysteriet - hvor Anders og Rasmus er født, og hvem der er deres forældre. Ovennævnte Synsforretning på Skørring Mølle 1797 giver heller ikke noget spor.


 

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Meget kort, da jeg slutter for i aften.


Her et skifte efter broderen Rasmus Mortensen.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=193361#193361,3241
Johanne Marie kan være hende der er i Vejlby FT-1834 . 21 år gl.
-----------------------------

Bemærk, da jeg henviser til sønnen Morten Rasmussens konfirmation (her nedenfor), undrer jeg mig over moderens navn er Ane Nielsdatter, ved et andet barn er det Ane Jensdatter.

Det viser sig nu at Morten Rasmussen har været gift 2 gange.
----------------------------------

Niels Rasmussen hjemme ved forældrene Rasmus Mortensen og Ane Jensdatter
født i Århus
konfirmeret 1819 i Vejlby No 12 = 15 år
(han står ikke i Lægdsrullen, men det gør børn født i købstæder ikke.)
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171563#171563,28798638
--------

Hovedrullen 1816 Lægd 22 Veilby sogn, Århus amt opslag 244
Far Rasmus Mortensen, Møllersvend
193 - 162 Rasmus - født Røde Mølle- 13 - ophold Vejlby
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=16481031#18240,1040932
« Senest redigeret: 11 Jan 2017 - 21:27 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Det var et forkert link jeg gav til skiftet.

Hasle-Vester Lisbjerg-Framlev-Sabro Herredsfoged
opslag 383
1821 - No 132
Huusmand Rasmus Mortensen, Vejlby
enke Anne Jensdatter
4 sønner og 1 datter
1 Søren Rasmussen 27 år
2 Morten Rasmussen 25 år
3 Rasmus Rasmussen 18 år
4 Niels Rasmussen 15 år
som han har med den første kone Maren Sørensdatter
5 Johanne Marie Rasmusdatter 8 år som han har med enken
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=193361#193361,32417077
-----

Rasmus bliver viet 2. gang 1812 i Vejby sogn, Århus amt opslag 160
en Niels Rasmusen er forlover
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171562#171562,28798546
-----

Datteren Johanne Marie er døbt i Vejby sogn 21.3.1813 opslag 93
det navn går igen ved din anes børn
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171562#171562,28798479
-----

Sønnen Niels angives at være født 1805 i Århus Domsogn iflg. FamilySearch ? ?
-----
Et skifte efter Maren Sørensdatter/død vil være godt at finde, måske i Århus by foged.
« Senest redigeret: 12 Jan 2017 - 00:13 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Hej Ketty.

Ja, Johanne Marie-navnet går igen i Anders Pallesens børneflok. Det minder også om Rasmus Mortens førstefødte datter Anna Johanne Rasmusdatter, der dør som 7-årig i 1803. Brødrenes mor har fornavnet Johanne Marie, i hvert fald noget med Johanne.

Jens Martin Sørensen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 45
Hej Niels Jørgen

Jeg har set skiftet efter Anders Pallesen. Der står følgende:

Aar 1831 den 15 Juli blev anmelet, at Anders Pallesen i Røgild
Aabye Sogn den 13de s. M. Jntet efterladt.  Attest meddelt
                                                                     Lange

Det fortæller altså ikke noget om hvor og hvornår Anders Pallesen er født.
Vi leder videre.

Link til skifteprotokollen:

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17054239#194257,32548049

Hilsen Jens

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Niels Rasmussen hjemme ved forældrene Rasmus Mortensen og Ane Jensdatter
født i Århus
konfirmeret 1819 i Vejlby No 12 = 15 år
(han står ikke i Lægdsrullen, men det gør børn født i købstæder ikke.)
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=171563#171563,28798638
--------

Jeg kan ikke læse siden, da den er for svag, måske skulle du se det på microkort.

Århus Domsogn 1801 opslag 25 FOL 19
Januar 1805
16 Var Møller Rasmus Mortensen og Hustru Maren Sørensdatter én
søn Niels
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=173225#173225,29110490

Her er et bedre og mere læsevenlig link

http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=173226&side=22
« Senest redigeret: 12 Jan 2017 - 22:24 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Hej Niels

Jeg ville gerne have fundet et fæstebrev under Rosenholm gods - men kan ikke finde det.
Har prøvet under Karlby og Skørring omkring opslag 56.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99WN-T91C?owc=M52J-J4M%3A333466701%2C334516001%3Fcc%3D2015318&wc=M5L7-6TB%3A333466701%2C334516001%2C334603201&cc=2015318

Schiørring Mølle
År 1781
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9WN-T9L2?i=16&wc=M5L7-6TB%3A333466701%2C334516001%2C334603201&cc=2015318
opslag 17
opslag 23 Møller Jens Jensen
opslag 29 Møller Jens Jensen
opslah 34 Andreas Pallesen år 1788 Hartkorn td skp alb
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99WN-T91C?i=33&wc=M5L7-6TB%3A333466701%2C334516001%2C334603201&cc=2015318

Måske kan andre hjælpe ?
mvh K.Thidemann 9000

Jens Martin Sørensen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 45
Hej Niels Jørgen og Ketty

Fornemt arbejde Ketty.

Jeg kan se at Andreas Pallesen fæster Skiørring mølle den 1 maj 1785. Desværre ses ingen angivelse af hans fødselstidspunkt
I løbet af nogle dage vil jeg transskribere dokumenterne ( 5 sider ). De bliver lagt ud her også. Selvom løsningen ikke er
fundet endnu så er dokumenterne informative og måske delvis brugbare til krøniken.

Linket til fæstet:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9WN-51M?mode=g&i=258&wc=M5LQ-L2Z%3A333466701%2C334516001%2C334326002&cc=2015318

Hilsen Jens

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Hej Jens Martin

Godt du fandt skiftet  :)
Jeg skulle åbenbart ind under 1719 - 1853

Underligt der ikke står noget om hans herkomst, det synes jeg tit der gør.
Betyder det mon han er en "kendt" person i området  ???

Kan Anders Mortensen Pallesen, komme fra et af Frederik Christian Rosenkrantz andre godser.
Egholm - Krabbesholm - Ryegaard - Trudsholm - Barritschou

« Senest redigeret: 16 Jan 2017 - 23:44 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Jens Martin Sørensen

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 45
Hej Niels Jørgen og Ketty

Vedlagt er transskribtionen af Andreas Pallesens fæste af Skørring Mølle 1. maj 1785

Landinspektør Munck har nok været en Andreas Pallesens venner idet han har kautioneret
for et ret stort beløb nemlig 100 rigdsaler. Men jeg kan ikke umiddelbart se om Andreas
har været en kendt person i området.

Om Anders Mortensen Pallesen har været fæster på et af de andre godser ved jeg ikke,
men det kunne sagtens være muligt.

Måske i kender nogle af de andre navne i dokumentet, der kan føre os videre

Hilsen Jens

[vedhæfting slettet af admin]

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Tak til Jens Martin og Ketty for en fremragende indsats.

Anders Mortensen Pallesen og hustru Ellen Katrine Rasmusdatter får i alt 6 børn, mens de opholder sig i området omkring Skørring-Krogsbæk-Søby sogne. Jeg gengiver nedenfor dåbsoptegnelserne fra kirkebøgerne, som jeg læser dem - og med spørgsmålstegn, hvor jeg er i tvivl.

Jeg har overvejet alle disse navne mange gange, men kan ikke få øje på noget spor vedr. Anders Pallesens herkomst.

Johanne Marie Katrine Andersdatter Pallesen f. 1787
D. 7nde December 1787. Døbt i Schiøring Kirke Sr. Pallesens Datter
paa Schiøring Mølle kaldet Johanne-Marie-Catrine
baaret af Madme Møeballe fra Hornslet.
Testr: Forvalter Bagger fra Rosenholm
Skovrider Graner fra HæsterHaughuset (=Hestehavehuset)
Sr. Møballe fra Hornslet og Rasmus
Mortensen fra Schiøring Mølle.
[Mygind-Skørring-Krogsbæk 1764-1799, opslag 69]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=165865#165865,27865194

Rasmus Lucas Andersen Pallesen f. 1789 (død 1793)
13. October. Døbt i Schiøring Kirke Pallesens Søn fra Schiøring Mølle
kaldet Rasmus Lucas, baaret af Jomfru Tielkier? i
Søbye, Testr Jens Ougsen og Hustru i Søbye, Hans?
Møller i Mygind Mølle og Rasmus Mortensen
i Schiøring Mølle.
[Mygind-Skørring-Krogsbæk 1764-1799, opslag 73]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=165865#165865,27865198

Ane Marie Andersdatter Pallesen f. 1791
D. 8. Januar 1792. Døbt i Krogsbæk Kirke Anders Pallesens Datter
Fra Schiøring Mølle kaldet Ane Marie, baaret
af Anders? Thyversens? Koun af Ommestrup. Test
Sr. Jens Windther og Sr. Frandts Schade og Hans Guulmann?
fra Rosenholm og Kirsten Lambrechtsd fra Mørcke
[Mygind-Skørring-Krogsbæk 1764-1799, opslag 80]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=165865#165865,27865205

Anneke Andersdatter Pallesen f. 1794
17nde April. Døbt i Krogsbech Kirke Sr. Pallesens Datter fra
Schiøring Mølle og kaldet Anike, baaret af
Mette Andersdatter fra Hvilsagger. Testr Chris-
tian Guulmann, Sr. Schade, Sr. Anders Schou
Fra Rosenholm og Jens Jensens Koun af Schiøring
[Mygind-Skørring-Krogsbæk 1764-1799, opslag 84]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=165865#165865,27865209

Rasmus Lucas Andersen Pallesen f. 1796
28. Marts førte? Sr. Pallesen i Schiøring Mølle sin Søn
til Daaben i Krogsbek Kirke kaldet Rasmus Lucas ?
? af Niels Ammersens Hustru? Ane Cathrine Testr.
Skovrider Gildmand, Mygind Møller, Jens Ougsen Søebye
Anders Peder Lassen fra Hvilsager
[Mygind-Skørring-Krogsbæk 1764-1799, opslag 134]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=165865#165865,27865259

Morten Andersen Pallesen f. 1798
Den 29de May blev Anders Mortensen Pallesen
og Hustru Eddel Kirstine Rasmusdatter i Søebye
Heede Huus, fød et Drenge Barn som i Hiemme
Daaben blev nævnet Morten i Kirken d 7de Junii.
Fadd. Enken fra Røde Mølle ved Aarhuus. Rasmus
Pallesen, Rasmus Bertelsen, Peder Johansen
Jens Ovesens Hustru i Søebye".
[Søby 1796-1813, opslag 7]
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=169858#169858,28520445


K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Landinspektør Munch - kan det være Ole Munch

Horsens 1786

Ft-1787 Ravnkilde sogn, Aalborg amt (her tror jeg alder er forkert, men hustru den samme)

Nibe FT-1801 Ole Munk  51  Gift  Mand  Land Inspekteur  

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=72&sort=s&ret=14&vis=2&nr=297228

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=72&nr=297236&sort=e&vis=2

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=72&nr=297231&sort=e&vis=2
« Senest redigeret: 17 Jan 2017 - 13:52 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Ja, Ole Munch giver mening, også i forhold til, at han (der kautionerer for Anders’ indfæstning) og Anders Pallesen kan have været venner. Ifølge Nygaards sedler er Ole Much uddannet landmåler – og ud over møllervirksomheden arbejder Anders Pallesen i flg. FT-1787 netop også som landmålerassistent. Det samme er tilfældet mange år senere, da Anders og hustruen er bosat i Brovst sogn i Han Herred. Også her arbejder Anders Pallesen som landmåler. Anders Pallesen har altså samme uddannelse som Ole Munch.

Tak til Jens for transskriptionen. Det er imponerende arbejde. Fæstet er interessant, men fortæller jo desværre ikke noget om Anders Pallesens herkomst. Fæstet er ikke specielt favorabelt for fæsteren, synes jeg. Han skal betale indfæstningen med 100 rigsdaler, enken efter den foregående møller Laurs Kok beholder til fri beboelse de værelser, hun har nu – og fæsteren har ikke engang lov til at fiske i mølledammen. Den ret forbeholder herskabet sig til eget brug.

Efter at have forladt møllen i Skørring i 1797 og Søby sogn omkring 1799 drager Anders Pallesen med hustru og børn til Aggersund, hvor han i FT-1801 registreres som ’husmand med jord og færgemand’.

Hjoerring, Øster Han, Aggersborg, Aggersund By, , 7, FT-1801, B4713
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Pallesen 46 Gift mand husmand med jord og færgemand
Ellen Katrine ?? 37 Gift hans kone
Johanne Marie Katrine Andersdatter 14 Ugift deres børn
Ane Marie Andersdatter 10 Ugift deres børn
Anneke Andersdatter 7 Ugift deres børn
Rasmus Sofus Andersen 5 Ugift deres børn
Morten Andersen 3 Ugift deres børn

Måske er der muligt at finde et fæste eller lignende, da han overtager husmandsstedet eller får bevilling til færgedriften…?

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Måske er der muligt at finde et fæste eller lignende, da han overtager husmandsstedet eller får bevilling til færgedriften…?

Ja, bevillingen til færgedrift har jeg også tænkt på.
Måske ejer han huset, så skal vi i Navneregistret til Skøde- og pantep. måske 1799 - 1810
http://arkivalielister.dis-danmark.dk/ao_alt_vis_navne.php?stil=2&navn=%C3%98ster+Han-Vester+Han+Herredsfoged&sort=a&max=1

Jeg bemærker Andreas får en søn med navn Ole 1807 (Brovst opslag 175), men kan ikke se Ole Munch står fadder, selvom han faktisk bor på den anden side af fjorden (Limfjorden).

http://logstorlokalarkiv.dk/logstors-aeldre-historie/
« Senest redigeret: 17 Jan 2017 - 15:21 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Øster Han- Vester Han - Navneregister til Skøde- panteprotokoller

1828 - 1832
opslag 1
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=210584#210584,39801314

1828 - 2832
opslag 6
Aftægtskontrakt
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=210582#210582,39800737

Jeg har IKKE læst noget endnu, min Hans har fundet det  ;)
« Senest redigeret: 17 Jan 2017 - 20:48 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027

Hasle-Vester Lisbjerg-Framlev-Sabro Herredsfoged
opslag 383
1821 - No 132
Huusmand Rasmus Mortensen, Vejlby
enke Anne Jensdatter
4 sønner og 1 datter
1 Søren Rasmussen 27 år
2 Morten Rasmussen 25 år
3 Rasmus Rasmussen 18 år
4 Niels Rasmussen 15 år
som han har med den første kone Maren Sørensdatter
5 Johanne Marie Rasmusdatter 8 år som han har med enken
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=193361#193361,32417077

I Skiftet efter Rasmus Mortensen omtales der under gæld en Panteobligation til Laurs Christensen,
den er her i Skøde- Panteprotokollen fol 343 højre side
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=211257#211257,39945394
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Jeg kan ikke læse hele teksten i ovenstående aftægtskontrakt for Anders Pallesen og hustru - men så vidt jeg kan se, er det en kontrakt med Morten Pedersen og Peder Pedersen, begge af Nørøxe i Brovst sogn.

Hjørring, Øster Han, Brovst, Nørøse Bye, en Gaard, 130, FT-1834, C5685
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Morten Pedersen 41 Gift  Gaardmand 
Kirsten Kathrine Jensdatter 41 Gift  hans Kone 
Peder Christian Mortensen 8 Ugift  deres Børn, begge hjemme 
Ane Marie Mortensdatter 6 Ugift  deres Børn, begge hjemme 
Peder Christian Andersen 25 Ugift  Tjenestekarl 
Johanne Andersdatter 43 Ugift  Tjenestepige 
Peder Laursen 14 Ugift  Tjenestedreng

Hjørring, Øster Han, Brovst, Nørøse Bye, et Boelssted, 131, FT-1834, C5685
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Peder Pedersen 38 Gift  Boelsmand 
Mette Marie Lambertsdatter 41 Gift  hans Kone 
Lambert Pedersen 7 Ugift  deres Søn, hjemme   

To af Anders Pallesens børn bor ved FT-1834 i Røgild, ligeledes i Brovst sogn, en bor ved FT-1840 i Øland sogn:

Hjørring, Øster Han, Brovst, Røgild Bye, en Gaard, 179, FT-1834, C5685
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Kjeld Ovesen 77 Gift Gaardmand
Aneken Andersdatter 40 Gift hans Kone
Maren Villadsen 15 Ugift deres Børn, alle hjemme
Ove Kjeldsen 12 Ugift deres Børn, alle hjemme
Anders Kjeldsen 10 Ugift deres Børn, alle hjemme
Thomas Kjeldsen 6 Ugift deres Børn, alle hjemme
Anders Christian Jensen 19 Ugift Tjenestekarl
Mariane Sørensdatter 19 Ugift Tjenestepige

Hjørring, Øster Han, Brovst, Røgild Bye, en Gaard, 175, FT-1834, C5685
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Jens Andersen 37 Gift  Gaardmand 
Bodild Marie Andersd. 25 Gift  hans Kone 
Niels Mortensen 17 Ugift  Tjenestedreng 
Maren Andersdatter 18 Ugift  Tjenestepige 

Hjørring, Øster Han, Øland, Westerbye, et huus, 32, FT-1840, C6654
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Morten Pallesen 43 Gift huusmand
Johanne Lisbeth Pedersdatter 34 Gift hans kone
Anders Mortensen 5 Ugift deres søn
Ellen Katr. Mortensdatter 2 Ugift deres datter
Johanne Marie Pedersdatter 64 Enke aftægtskone

 

K. Thidemann

 • Medlem
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 6.027
Jeg læser det sådan at Morten Pedersen og  Peder Pedersen har
fået skødet på gården 16 august 1828 af Godset og nu laver en aftægtskontrakt med
den tidligere fæster Anders Pallesen og hustru om at de kan blive boende
 
Skøde må kunne findes
http://arkivalielister.dis-danmark.dk/ao_alt_vis_navne.php?stil=2&navn=%C3%98ster+Han-Vester+Han+Herredsfoged&sort=a&max=1

Jeg tror Morten Pedersens skøde er her, men jeg skal sørme til at lave mad NU  :D
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=210578#210578,39800495
----------
Første del af kontrakten
 
Aftægtscontrat
No 3 ?? 1 rbd 12s Sølv. Betales med ½ Deel meer 1828. Imellem Undertegnede Anders
Pallesen som Fæster af en Gaard i Nørøxe samt Morten Pedersen og Peder Pedersen
som under 16 August d. a. af Skifteretten i Kommisseere? Skeels Stue er Skjø-
det bemeldte Gaard, er ingaaet følgende Aftægtscontrakt! Vi Morten
Pedersen og Peder Pedersen forbinder os hermed til Een for Begge og Begge for Een
at indrømme og svare Anders Pallesen og Hustrue aarlig deres Livstid 1 xx 3 Fag
øverste Ende af Gaardens Raaling til deres Boelse saaledes som de nu findes
indrettet uden Forbeholdenhed i nogen Maader

1828 - 1832
opslag 6
Aftægtskontrakt
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=210582#210582,39800737

« Senest redigeret: 18 Jan 2017 - 17:27 af K. Thidemann [301] »
mvh K.Thidemann 9000

Niels J Dinnesen

 • Bruger
 • Bruger med indlæg
 • Indlæg: 267
  • dinnesen.com
Måske er der muligt at finde et fæste eller lignende, da Anders Pallesen overtager husmandsstedet i Aggersund eller får bevilling til færgedriften, eller måske et fæste da han overtager husmandsstedet i Nørøxe…?

Vi mangler stadig et spor til Anders Pallesens herkomst.